Viziune înfiorătoare a viitorului. Roboți silențioși, instruiți în câteva minute, care umplu birourile și fac curățenie

22.02.2024
Viziune înfiorătoare a viitorului. Roboți silențioși, instruiți în câteva minute, care umplu birourile și fac curățenie

Într-o prezentare care pare dintr-un viitor îndepărtat, compania 1X a dezvăluit recent o serie de roboți umanoizi capabili să realizeze sarcini cu o eficiență impresionantă. Acești roboți, numiți EVE, au fost filmați în timp ce sortau obiecte, livrau pachete și chiar aranjau jucăriile unui copil, într-un mediu care simula spații de birouri și o cameră de zi.

În videoclipul difuzat de 1X se putea observa cum zeci de roboți EVE își îndeplineau sarcinile atribuite cu precizie și într-un timp foarte scurt. Demonstrația a evidențiat capacitatea roboților de a învăța și de a efectua diverse activități în mod autonom, doar prin observarea unor înregistrări video, conform declarațiilor reprezentanților 1X. Obiectivul final al companiei este de a oferi forță de muncă fizică companiilor prin intermediul acestor androizi.

VIDEO

Cum au fost instruiți roboții?

Potrivit companiei, roboții au fost instruiți folosind o rețea neurală, o colecție de modele de învățare automată AI organizate astfel încât să imite structura creierului uman. O rețea neurală include neuroni artificiali care replică arhitectura creierului uman pentru a învăța din date și apoi pentru a aplica niște cunoștințe acumulate din noile date.

Un singur model neural bazat pe viziune controlează toate comportamentele roboților prezentate în videoclip. Acesta funcționează prin colectarea și analizarea imaginilor de la mașinile respective, înainte de a emite comenzi pentru a controla modul în care roboții se mișcă și acționează.

Modelele de învățare automată au fost instruite cu date obținute de la 30 de roboți EVE, pe care echipa le-a folosit apoi pentru a instrui un „model de bază” capabil să proceseze diverse tipuri de comportamente fizice , de la aranjarea spațiilor până la interacțiunea socială cu oamenii și alți roboți. Ulterior, oamenii de știință au actualizat modelul și au ajustat comportamentele fizice pentru ca mașinile să poată îndeplini mai bine sarcinile specifice.

Prin acest proces, compania a susținut că poate integra noi abilități „în doar câteva minute de colectare a datelor” și de instruire.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult