WhatsApp și iMessage, cel mai ușor de interceptat. Alegeri mai bune: Telegram, Signal și alte aplicații puțin cunoscute

01.12.2021
WhatsApp și iMessage, cel mai ușor de interceptat. Alegeri mai bune: Telegram, Signal și alte aplicații puțin cunoscute

Potrivit unui document pentru uz intern, destinat instruirii agenților FBI, WhatsApp și iMessage sunt ideale pentru interceptarea, măcar parțială, a schimburilor de mesaje private.

Nu este chiar întâmplător faptul că Facebook, proprietarul WhatsApp și Messenger, a amânat cu cel puțin în an implementarea tehnologiilor de criptare în sistem end-to-end pentru aplicațiile de mesagerie din portofoliu, oficialii companiei explicând că iau această măsură din preocupare față de siguranța utilizatorilor. Potrivit companiei lui Mark Zuckerberg, Meta, este prioritar ca introducerea acestei tehnologii de securitate să nu permită deturnarea platformei de mesagerie pentru facilitarea activităților criminale. Altfel spus, reprezentanții autorităților implicate în investigarea activităților criminale ar trebui să poată investiga în continuare operațiunile suspecte desfășurate prin intermediul platformei de mesageri. Problema este că de la bune intenții și până la interceptarea sistematică a schimburilor de mesaje, deservind interese obscure ale unor entități privilegiate nu e cale prea lungă. Pentru un exemplu elocvent nu trebuie decât să privim în direcția Chinei, țară unde accesul la surse de informare independente și exprimarea liberă, fără riscul cenzurii sau persecuției, este practic imposibil fără a recurge la mijloace clandestine.

Concret, documentul FBI detaliază ce tipuri de informații pot fi obținute prin analizarea a diverse aplicații de mesagerie instant, cu mandat sau încuviințarea primită din partea instanțelor judecătorești.

interceptare FBI

Astfel, rezultă că WhatsApp și iMessage oferă cele mai multe informații (deși, incomplete), în timp ce solicitările privind interceptarea schimburilor de mesaje pe Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat sau Wickr nu relevă practic nimic. Este oarecum amuzat faptul că WeChat se regăsește pe această listă, aplicația de mesagerie fiind practic universală printre utilizatorii din China. Drept consecință, este greu de crezut că aceasta nu poate fi interceptată, doar că mijloacele necesare nu sunt disponibile pentru agenții serviciilor de informații occidentale.

Facebook precizează că va divulga doar „înregistrările de bază ale abonaților”, în urma recepționării unei citații din partea unui tribunal. În schimb, un eventual mandat de percheziție FBI permite doar aflarea contactelor din agenda utilizatorului de WhatsApp. Sursa și destinația mesajelor pot fi comunicate către FBI la fiecare 15 minute, dar nu și conținutul mesajului în sine.

Între timp, iMessage oferă doar informații „de bază” despre abonați, în urma citației primite transmițând până ultimele 25 de zile de interogări de căutare iMessage. Autoritățile americane care prezintă un mandat de percheziție pot, de asemenea, să obțină copii de siguranță ale dispozitivului persoanei urmărite și să vadă mesajele acesteia, dacă persoana vizată a permis salvarea de copii iCloud pentru sesiunile iMessage.

Telegram și Signal sunt două servicii cu limitări mai stricte cu privire la ceea ce poate fi predat în mod legal FBI. Telegram nu oferă deloc acces la conținutul mesajelor și nici nu oferă, de obicei, informații din lista de contacte. Documentul FBI adaugă totuși că Telegram „poate” dezvălui autorităților adrese IP și numere de telefon pentru investigațiile teroriste „confirmate”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult