Acer Predator Triton 500 review: RTX ultra-portabil

28.02.2019
Acer Predator Triton 500 review: RTX ultra-portabil
Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Am folosit Triton 500 pe post de computer principal mai bine de o săptămână, acesta fiind laptop-ul ales pentru deplasarea la Londra, la lansarea lui Samsung Galaxy S10. Acesta a fost folosit atât pe baterie, în aeroport şi în locuri unde o priză nu era tocmai la îndemână pentru activităţile obişnuite de birou (office, editare foto de bază, etc.), cât şi pentru editarea de clipuri video filmate în 4K.

În utilizare normală, laptop-ul abia dacă scoate un sunet, sistemul de răcire fiind destul de bine pus la punct pentru a nu porni ventilatoarele la turaţie mare atunci când nu este solicitat foarte mult procesorul sau cipul grafic. De fapt, doar atunci când a venit vorba despre editare video ventilatoarele s-au făcut remarcate, dar, evident, acest lucru ar trebui să se întâmple exclusiv atunci când laptop-ul este conectat la priză.

Motivul este faptul că acumulatorul, în ciuda dimensiunilor sale, nu poate ţine alimentat întregul sistem decât pentru vreo 2 ore atunci când este în utilizare intensă. Această valoare urcă pe la vreo 4-5 ore dacă menajăm luminozitatea şi nu rulăm mai mult decât activităţi obişnuite de birou precum Word, Excel, Chrome şi un editor foto mai puţin pretenţios (nu Photoshop).

De remarcat este display-ul acestui laptop, realizat folosind un panou Full HD la 144 Hz, destul de bine calibrat pentru reproducerea culorilor şi care are o latenţă destul de mică (3ms GtG, conform specificaţiilor). Având în vedere faptul că oferă o frecvenţă atât de mare, este destul de clar că acesta este orientat către gameri pretenţioşi în special, însă poate fi folosit şi pentru o editare rapidă foto sau video, atunci când reproducerea perfectă a culorilor nu este obligatoriu necesară.

Acesta beneficiază şi de tehnologia de reîmprospătare variabilă G-Sync de la NVIDIA, care sincronizează framerate-ul cu frecvenţa monitorului, pentru a reduce timpul de răspuns din jocuri atunci când laptop-ul nu poate ţine valoarea de 144 FPS în jocuri (mai multe despre performanţă imediat).

La capitolul redare audio, avem de a face cu un sistem mai ciudat decât ne-am obişnuit. Grila de deasupra tastaturii serveşte doar rol de fantă pentru aerisire, alături de fantele laterale şi cele de pe spate. Difuzoarele sunt integrate de fapt în partea de jos a computerului, undeva în lateralele trackpad-ului, iar sunetul redat este destul de puternic şi clar pentru un laptop atât de subţire, însă nu este extrem de bogat. Avem medii foarte puternice şi înalte redate destul de bine, însă frecvenţele joase sunt destul de limitate. Acer laudă tehnologiile Waves NX şi Waves MaxxAudio care stau la baza sistemului sonor şi da, acesta face o diferenţă faţă de alte modele de laptop-uri de gaming pe care le-am văzut în trecut, însă o pereche de căşti este în continuare necesară pentru o experienţă de gaming plăcută.

Când vine vorba despre zgomot şi temperaturi, formatul subţire al carcasei îşi face simţită prezenţa. Astfel, cele trei coolere, unul pentru procesor şi două pentru GPU, pornesc la turaţie sesizabilă când sunt rulate jocuri video, iar aplicaţia Predator Sense (care are şi buton dedicat pe tastatură) raportează temperaturi de 90 grade pentru procesor şi 75 grade pentru GPU. Tot de aici poate fi crescută manual turaţia ventilatoarelor la maximum şi poate fi activat un profil de overclocking pentru GPU. Testele au fost realizate fără overclocking, întrucât temperaturile erau deja destul de înalte, iar aportul de performanţă nu este foarte mare, placa video primind aproximativ 50 MHz în plus pe profilul Extreme.

Există un buton „Turbo” care activează profilul de overclocking la cerere, în cazul în care doriţi un mic „boost” de performanţă, acesta turând la maximum ventilatoarele. În ciuda turaţiei mai mari, temperatura creşte în modul Turbo cu 2-3 grade peste modul „standard”.

PredatorSense oferă control şi pentru sistemul de iluminare al tastaturii, care poate fi configurat pe trei zone, nu independent. Noi am preferat să folosim o culoare statică uniformă pe toată tastatura, însă sunt disponibile şi clasicele efecte animate de genul „curcubeu”.

 

Părţi pozitive

Design şi construcţie premium
Hardware puternic pentru dimensiunile reduse
SSD-uri în RAID0 din fabrică
Display la 144Hz foarte bun

Părţi negative

GPU-ul RTX 2080 Max-Q are performanţă limitată cu tehnologiile RTX activate
Trackpad-ul nu oferă răspuns tactil
Rulează la temperaturi foarte ridicate în gaming

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult