Microsoft a devenit compania cu cea mai mare valoare de piață la nivel global

17.01.2024
Microsoft a devenit compania cu cea mai mare valoare de piață la nivel global

Microsoft a reușit să detroneze Apple, devenind compania cu cea mai mare valoare de piață din lume, o realizare care nu a mai fost atinsă de Microsoft din 2021. Conform unui raport, schimbarea în clasamentul valorii de piață a fost influențată de scăderea cereri pentru modelele iPhone, care a avut un impact asupra acțiunilor Apple, scrie Reuteres.

La sfârșitul unei sesiuni de tranzacționare, valoarea de piață a Microsoft a ajuns la 2,887 trilioane de dolari, depășind-o pe cea a companiei Apple, care se situa la 2,875 trilioane de dolari. În timp ce acțiunile Apple au crescut cu doar 0,2% vineri, Microsoft a adăugat 1%, ducând, astfel, la această schimbare în ierarhie.

Îngrijorările privind cererea pentru smartphone-uri au dus la o scădere de 3% a acțiunilor Apple în 2024, după o creștere de 48% în anul anterior. Pe de altă parte, Microsoft a înregistrat o creștere de aproximativ 3% în acest an, după o creștere de 57% în 2023, datorată investiției în OpenAI, creatorul ChatGPT.

Capitalizarea de piață a Apple a atins un vârf de 3,081 trilioane de dolari pe 14 decembrie, conform datelor LSEG. Microsoft, în schimb, a beneficiat de integrarea tehnologiei OpenAI în aplicațiile proprii, ceea ce a contribuit la revitalizarea afacerii în trimestrul iulie-septembrie.

Motivul pentru care acțiunile Apple au scăzut

Apple se confruntă cu o cerere scăzută, inclusiv pentru iPhone-uri, principala sa sursă de venit. Cererea din China, o piață majoră, a scăzut pe măsură ce economia țării își revine după COVID-19, iar Huawei pare să câștige teren.

Lansarea VR-ului Vision Pro a Apple, programată pentru 2 februarie în Statele Unite, marchează cea mai mare lansare de produs a Apple de la iPhone în 2007. Cu toate acestea, un raport a estimat că vânzările Vision Pro vor fi „relativ nesemnificative” pentru câștigurile pe acțiune ale Apple în 2024.

În cel mai recent raport trimestrial din noiembrie, Apple a oferit o previziune de vânzări pentru trimestrul sărbătorilor care nu a corespuns așteptărilor Wall Street, afectată de cererea slabă pentru iPad-uri și dispozitive precum Apple Watch. Analistii anticipează că Apple va raporta o creștere a veniturilor de 0,7% până la 117,9 miliarde de dolari pentru trimestrul din decembrie.

Pe de altă parte, analiștii se așteaptă ca Microsoft să raporteze o creștere de 16% a veniturilor până la 61,1 miliarde de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult