ASUS ROG Strix Flare (MX Brown) review: tastatura cu „neoane” ca în NFS

23.04.2018
ASUS ROG Strix Flare (MX Brown) review: tastatura cu „neoane” ca în NFS
Software, experienţa de utilizare şi concluzii

Software

ASUS păstrează conceptul pe care l-am văzut prima dată pe modelul Claymore şi oferă posibilitatea de a folosi şi configura modelul ROG Strix Flare chiar şi fără software dedicat. Există cinci profiluri predefinite, înregistrate în memoria tastaturii, însă cei care au nevoie de o configurare minuţioasă a culorilor de sub taste pot apela la aplicaţia ROG Armoury II, disponibilă gratuit de pe site-ul companiei.

Anul trecut am testat ROG Claymore şi am întâlnit pentru prima dată aplicaţia ROG Armoury. Între timp, aceasta a ajuns la versiunea Armoury II, însă funcţionalitatea a rămas în mare parte neschimbată. Avem de a face cu patru tab-uri, dintre care probabil doar unul va fi folosit de majoritatea utilizatorilor.

Acesta este tab-ul Keyboard, de unde pot fi configurate LED-urile RGB. Există cinci profiluri personalizabile, care pot fi înregistrate direct în memoria tastaturii şi un al şaselea profil cu setările implicite, care nu poate fi modificat. Utilizatorul poate schimba profilul atât din software, cât şi prin scurtăturile FN + săgeţile stânga şi dreapta, care trec prin fiecare în parte sau butonul FN + butoanele 1-6. Scurtăturile funcţionează atât când software-ul Armoury este instalat, cât şi atunci când nu este.

Fiecare profil poate să fie configurat cu unul dintre cele nouă efecte, poate fi configurat pentru o culoare statică sau poate fi personalizat complet folosind „Custom Effect”. La acest capitol, ASUS face probabil cea mai bună treabă, întrucât limitele de personalizare sunt imaginaţia utilizatorului. Poţi adăuga oricare dintre efectele de lumini implicite pe oricâte taste doreşti. Trebuie doar să ai răbdarea necesară de a adăuga fiecare efect în parte. Din fericire, dacă ai nevoie de un efect pe anumite taste, acestea pot fi configurate folosind „efectul” o singură dată şi nu pentru fiecare în parte.

Următoarele tab-uri din aplicaţia Armoury sunt dedicate scurtărurilor Macro, funcţie disponibilă şi fără software, posibilităţii de a sincroniza luminiţele RGB cu cele ale altor dispozitive compatibile cu sistemul de iluminare ASUS Aura Sync şi statisticilor în timpul jocului. Interfaţa este aerisită, uşor de folosit şi cel mai important, opţională, pentru cei fără multe pretenţii de personalizare.

Interfaţa a fost doar cosmetizată de la versiunea I la II, iar pentru un utilizator nou, care doreşte doar să îşi personalizeze luminiţele butoanelor, aceasta va fi puţin complicată la început. Important este să cauţi „efectul” numit „Custom Effect”, care deschide poarta către personalizare completă. De asemenea, fiecare culoare în parte trebuie setată ca un efect separat de tip „static”. Odată ce prinzi aceste mici secrete, ROG Armoury devine mult mai uşor de folosit.

Experienţa de utilizare

Fiind vorba despre o tastatură cu layout standard US, cu switch-uri Cherry MX Brown şi dimensiuni normale, sunt puţine lucruri de spus despre modul în care aceasta funcţionează. ROG Strix Flare de la ASUS este în primul rând o unealtă de scris, care îşi face treaba foarte bine. Fiind echipată cu switch-uri tactile, acestea oferă un feedback satisfăcător în utilizare, fiind din punctul de vedere al autorului mult mai potrivită pentru utilizarea în mai multe situaţii decât o tastatură cu switch-uri „Red”, de exemplu.

Vorbim totuşi despre o tastatură de gaming, iar în jocuri video competitive viteza este foarte importantă, însă există o categorie de utilizatori care poate prefera switch-uri tactile chiar şi pentru această activitate. Chiar dacă în teorie, Cherry MX Brown sunt puţin mai lente decât Red, având o cursă mai lungă şi fiind necesară o apăsare mai puternică pentru actuare, faptul că punctul de actuare este destul de ridicat (pe la 1/3 din totalul cursei) şi că există un feedback evident atunci când comanda a fost înregistrată, în anumite jocuri, o astfel de tastatură ar putea fi preferată (jocuri de strategie, sau MOBA, unde apăsările exacte ale scurtăturilor sunt foarte importante, de exemplu).

ROG Strix Flare în varianta switch-uri Brown ar trebui să fie o tastatură silenţioasă, însă depinde foarte mult de modul în care aceasta este folosită. Cei care apasă tastele până la capăt nu vor scăpa de sunetul produs de impactul celor două suprafeţe din plastic (tasta şi partea de jos a switch-ului), iar cei care scriu repede vor sesiza sunete destul de tari atunci când tastele revin la poziţia iniţială. Aceasta este o caracteristică normală pentru o tastatură mecanică, însă în cazul de faţă, sunetul este mai pronunţat, de vină fiind probabil construcţia din plastic. Probabil că modelul cu switch-uri MX Red este mai silenţios, însă ASUS livrează Strix Flare şi în variantă MX Blue, deci există modele dedicate şi celor care preferă click-urile.

Spuneam la începutul review-ului că rotiţa de volum oferă un sentiment plasticos. Motivul este faptul că întregul său mecanism este realizat dintr-un plastic mat, care este montat pe un alt plastic mat. Rezultatul este un sunet de frecare care dă impresia de „ieftin”, ceva ce nu se reflectă în restul tastaturii. Nici butoanele multimedia nu sunt tocmai impresionante, însă nu par să dea semne că se vor coji în timp. Apăsarea este însă nesatisfăcătoare, fiind bazate pe contacte din plastic.

Un alt aspect uşor deranjant al iluminării RGB, valabil şi pentru alte modele de tastaturi echipate cu switch-uri Cherry MX este faptul că în cazul anumitor butoane, doar caracterul de sus este iluminat corespunzător. Aceasta este o consecinţă a faptului că LED-ul este poziţionat în partea de sus a switch-ului şi nu în centrul acestuia. Totodată, pentru cei care vor o tastatură pentru birou ceva mai prezentabilă, chiar şi cu luminiţe colorate, font-ul de pe tastele lui ROG Strix Flare este uşor kitsch-os, folosind literele fiind similare cu ele din logo-ul brand-ului. Este destul de clar astfel că ASUS consider[ modelul de faţă în primul rând ca o tastatură de gaming, nu obligatoriu o unealtă pentru productivitate. Din fericire, acest lucru nu o împiedică să fie o tastatură foarte bună chiar şi pentru alte activităţi.

Un alt aspect interesant este faptul că în ciuda faptului că avem de a face cu o tastatură destul de uşoară, acest lucru nu este tocmai evident în utilizare. Picioruşele din cauciuc sunt foarte aderente, fiind nevoie de destul de multă forţă pentru a împinge tastatura din poziţia ei normală. Mulţi dintre gameri cu siguranţă vor aprecia acest lucru. Palm rest-ul beneficiază de propriile sale picioruşe aderente din cauciuc, deci utilizarea lui va asigura şi mai multă aderentă.

Concluzii

ROG Strix Flare nu este o tastatură perfectă, însă are destule avantaje pentru a fi luată în considerare de către gamerii în căutarea unei tastaturi mecanice. Desigur, fanii ASUS, care au mai multe produse cu Aura Sync, au mai multe de câştigat de pe urma acestui model, întrucât este una dintre puţinele tastaturi compatibile cu acest sistem de lumini.

Din păcate, acesta este şi motivul pentru care ASUS îşi permite să ceară un preţ destul de ridicat pentru Strix Flare. Este adevărat, că multe dintre funcţiile tastaturilor cu preţuri similare se regăsesc şi pe acest model, unele fiind chiar superioare (ca în cazul personalizării sistemului de iluminarie RGB), însă tot în această categorie de preţ ne-am fi aşteptat să primim o construcţie ceva mai solidă din materiale premium.

În cazul în care aţi investit deja bani în ecosistemul ASUS, ROG Strix Flare este probabil singura opţiune accesibilă care oferă taste mecanice şi iluminare Aura, Claymore fiind în continuare o tastatură scumpă pentru cei care îşi doresc şi un numpad. În cazul în care căutaţi pur şi simplu o tastatură mecanică care are şi luminiţe, există alternative ceva mai atractive în jurul a 800 lei. La o reducere însă, ROG Strix Flare ar putea deveni o tastatură mult mai interesantă.

Părţi pozitive

Compatibilă cu sistemul de iluminare Aura Sync
Oferă un grad ridicat de personalizare
Include port USB pass-through
Are butoane multimedia şi rotiţă de volum
Poate stoca intern 5 profiluri
Vine la pachet cu palm rest, logo personalizabil şi abţipilduri

Părţi negative

Este realizată integral din plastic
Rotiţa de volum e „plasticoasă”
Luminiţele de pe laterale şi cele ale logo-ului nu pot fi controlate individual
Preţ ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult