O pensionară a fost ținută captivă un an de un escroc întâlnit pe Facebook

13.07.2020
O pensionară a fost ținută captivă un an de un escroc întâlnit pe Facebook
Foto: Profimedia Images

O femeie din SUA a fost ținută captivă timp de un an în Nigeria de un bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook.

Chukwuebuka Obiaku a reușit să obțină de la pensionara din America peste 48.000 de dolari, potrivit All Africa. Suspectul i-a luat femeii cardurile și încasa beneficiile lunare pe care aceasta le primea. Mai mult, bărbatul a înșelat și cunoștințe ale victimei, folosindu-se de informațiile obținute de la aceasta cu forța.

Poliția a eliberat-o pe femeie dintr-un hotel din Lagos al cărui nume nu a fost făcut public.

Femeia a ajuns în Nigeria pe 13 februarie 2019 pentru a-l vizita pe Obiaku, cu care dezvoltase o relație online. Acesta îi promisese că se vor căsători pe 15 februarie. La scurt timp după ce victima a ajuns, escrocul a dus-o la un hotel, unde a ținut-o împotriva voinței ei mai mult de un an.

Obiaku a terminat o facultate de management al afacerilor și a fost implicat în mai multe fraude pe internet, cu victime din Nigeria și alte țări.

„Scrisorile nigeriene” fac victime pe Facebook și în România

Un bărbat din Petroşani, judeţul Hunedoara, a transferat, în 2019, peste 18.000 de euro în conturile unei „femei” pe care a cunoscut-o tot pe Facebook. Aceasta i-a spus că vrea să se mărite cu el. Presupusa femeie i-a spus victimei că îi va trimite 3 milioane de dolari, ca „să aibă grijă de ei până va veni ea în ţară”, potrivit Mediafax. „Femeia” i-a cerut bărbatului bani, pe motiv că milioanele promise erau blocate într-un cont în Indonezia şi că trebuia să plătească pentru a le debloca.

Acest tip de escrocherii mai sunt cunoscute şi sub numele de „scrisori nigeriene”.

În noiembrie 2018, o femeie din Petrila a transferat peste 11.000 de euro în conturile unui bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult