Jailbreak-ul pentru iOS 13.5 a fost lansat. Utilizatorii de iPhone își pot debloca software-ul

25.05.2020
Jailbreak-ul pentru iOS 13.5 a fost lansat. Utilizatorii de iPhone își pot debloca software-ul

De obicei, deblocarea sistemului de operare iOS apare la câteva săptămâni sau luni după lansare. În cazul iOS 13.5, dezvoltatorii au reușit să lanseze un „jailbreak” la numai câteva zile distanță. Noul unc0ver v5.0.0 a fost lansat în weekend și funcționează cu toate dispozitivele Apple recente. Este vorba despre cele lansate în ultimii câțiva ani, inclusiv iPhone 11 sau iPhone SE. Avantajul acestui jailbreak este că utilizatorii nu renunță la securitatea sistemului de operare dacă îl folosesc.

Ce dispozitive sunt compatibile cu noul jailbreak pentru iOS 13.5

În general, un jailbreak pentru sistemul de operare iOS folosește breșe în securitatea sistemului de operare, însă strică anumite protecții pentru a putea funcționa. În cazul unc0ver v5.0.0, dezvoltatorii din echipa „Pwn20wnd” susțin că toate protecțiile Apple rămân active. Astfel, aplicațiile vor putea să ruleze aplicațiile în sandbox, fără riscul de a fi afectate de alt software instalat. Funcțiile Apple Pay și iMessage vor fi de asemenea funcționale, fără restricții sau riscul de a fi accesate în fundal.

Practic, noul jailbreak pentru iOS 13.5 adaugă o nouă excepție în sistemul de securitate, care permite rularea anumitor aplicații neaprobate de către Apple. Noul unc0ver este bazat pe un exploit 0-day, deci este compatibil cu multe dispozitive și versiuni de iOS. Pwn20wnd spun că orice dispozitiv care rulează iOS 11, 12 sau 13, inclusiv noul 13.5 poate fi deblocat.

Datorită naturii acestei vulnerabilități, este posibil ca rezolvarea problemei să dureze câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Astfel, cei care vor să ruleze iPhone-uri sau iPad-uri cu jailbreak au acum la dispoziție și cea mai recentă și mai stabilă variantă a sistemului de operare, care ar putea fi actualizată târziu.

Ce sistem de operare ai nevoie pe computer pentru a instala unc0ver v5.0.0

Este interesant însă faptul că instalarea poate fi realizată prin mai multe metode și de pe mai multe sisteme de operare. Poți instala unc0ver v5.0.0 atât de pe Windows și macOS, cât și de pe Linux și iOS. Se pare că o partea a acestui exploit beneficiază de funcționalitatea magazinului de aplicații alternativ AltStore, lansat anul trecut pe iOS de către un dezvoltator independent. Acest software permite rularea de aplicații din afara App Store chiar și fără jailbreak. Totuși, există destule motive și pentru jailbreak, inclusiv posibilitatea de personalizare a sistemului de operare, rularea unor aplicații fără a te conecta la AltServer din când în când și multe altele.

Există chiar și posibilitatea de a instala uc0ver de pe un alt dispozitiv cu iOS cu jailbreak. Puteți descărca jailbreak-ul iOS 13.5 unc0ver v.5.0.0 de pe site-ul oficial. Aici găsiți și instrucțiuni de instalare pentru fiecare sistem de operare în parte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult