Oamenii au generat o cantitate record de deșeuri electronice în 2019, iar situația se agravează

03.07.2020
Oamenii au generat o cantitate record de deșeuri electronice în 2019, iar situația se agravează
Foto: Pixabay

Oamenii nu reciclează deșeurile electronice și electrocasnice, iar acest lucru afectează semnificativ mediul înconjurător. Anul trecut, umanitatea a produs o cantitate record de e-waste: 53,6 milioane de tone metrice (peste 59 de milioane de tone) de telefoane, computere, accesorii și alte electronice. Este o creștere de 21% comparativ cu anul 2014, potrivit unui studiu internațional.

Pentru a vă face o idee, cantitatea este mai mare decât greutatea tuturor oamenilor adulți din Europa.

Doar 14% dintre deșeurile de acest fel au fost reciclate anul trecut, potrivit raportului. Problema se va înrăutăți. În 2030 cantitatea de e-deșeuri va fi de două ori mai mare decât cea înregistrată în 2014.

Autorii studiului cred că situația se va agrava deoarece nu există programe internaționale coordonate pentru combaterea problemei, deși 70% din populația lumii trăiește în țări care au o oarecare legislație în domeniu.

Electronice pline de substanțe periculoase

Situația amenință sănătatea oamenilor, deoarece aceste deșeuri conțin substanțe periculoase. Potrivit estimărilor, peste 50 de tone de mercur se găsesc în electronicele aruncate la gunoi, despre care se știe. Substanța poate afecta creierul oamenilor și afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Foto: Pixabay

În e-waste se găsesc și multe metale valoroase, aproximativ 57 de miliarde de dolari în aur, argint, cupru sau metale rare.

Astăzi, totul devine electronic, de la jucării, încuietorile ușilor și până la prize. „Dacă te uiți la obiectele care apar în jurul Crăciunului, toate vin cu o baterie sau cu un ștecher”, a declarat unul dintre autorii studiului. Ruediger Kuehr este director al Sustainable Cycles Programme din cadrul United Nations University.

Cea mai mare parte a deșeurilor electronice este reprezentată de dispozitive mici, precum jucării, toastere, mașini de ras sau camere video.

Continentul care a generat cele mai multe deșeuri în 2019 a fost Asia, deoarece este cel mai populat din lume. Totuși, cea mai mare cantitate de e-deșeuri generată pe cap de locuitor (de aproape trei ori mai mare decât în Asia) a fost înregistrată în Europa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult