Scheletul de cal din „Epoca de Gheață” nu este ceea ce cercetătorii au crezut inițial

19.02.2021
Scheletul de cal din „Epoca de Gheață” nu este ceea ce cercetătorii au crezut inițial

Un schelet de cal descoperit într-o curte din statul american Utah este în centrul unei controverse. Inițial, cercetătorii au crezut că rămășițele sunt ale unui animal care a trăit în Epoca de Gheață, acum aproximativ 16.000 de ani.

Recent, însă, analizele au arătat că oasele nu au mai mult de 340 de ani.

Scheletul, care a aparținut unei femele, a fost descoperit de peisagiști în spatele unei case din Lehi, Utah, în 2018. Inițial, experții au fost încântați de descoperire. Cai sălbatici preistorici au trăit în America de acum 50 de milioane de ani până acum aproximativ 50.000 de ani. Se crede că dispariția lor a fost provocată de o combinație de acțiuni umane și schimbări climatice.

Citește și: Descoperire terifiantă făcută în stomacul unui crocodil de peste 4 metri lungime

Cercetările ulterioare au arătat, însă, că animalul avea 12 ani când a murit, era domestic și că a trăit acum câteva secole – în jur de anul 1680 – într-o comunitate indigenă. Calul domestric (Equus caballus) a fost introdus în America de Nord în secolul 16.

Cercetătorii au fost păcăliți inițial de faptul că animalul a fost descoperit îngropat într-o groapă cu sedimente de lac care datează de acum 14.000 – 16.000 de ani. Vârsta reală a scheletului a fost determinată prin metoda bazată pe radiocarbon (Carbon-14).

Descoperirea este, însă, în continuare una importantă, deoarece arată că triburile indigene au folosit caii destul de repede după ce animalele s-au înmulțit pe continent. Coloniștii europeni s-au mutat permanent în regiunea în care a trăit animalul abia la jumătatea secolului 19.

Sursa: Live Science

CITEȘTE ȘI:

Un laborator controversat din Rusia va studia virusurile descoperite în animalele extrase din permafrost

Un bărbat a spus că a ucis cu mâinile goale o pumă. Necropsia animalului a relevat ceva neașteptat

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult