Rover-ul chinez Zhurong transmite primele fotografii de pe Marte. Includ și un „selfie” cu o cameră wireless

14.06.2021
Rover-ul chinez Zhurong transmite primele fotografii de pe Marte. Includ și un „selfie” cu o cameră wireless

Roverul chinez Zhurong a amartizat de curând.  Acesta va începe explorarea planetei Marte și a început deja să transmită fotografii către Pământ. Spre diferență de roboții trimiși în trecut de SUA pe Planeta Roșie, care au avut tot timpul camere atașate pe corp, Zhurong beneficiază de o cameră detașabilă, pe care o poate poziționa pe sol pentru a realiza fotografii. Astfel, primul „selfie” al rover-ului chinez include întregul său corp, cât și platforma pe care a fost transportat.

Roverul Zhurong a realizat un selfie cu ajutorul unei camere wireless

Zhurong a transmis deja mai multe fotografii de pe suprafața planetei Marte, imaginile prezentând împrejurările zonei în care a amartizat. Rover-ul a realizat un selfie, o panorama și a transmis imagini individuale din mai multe direcții, cât și de pe platforma de amartizare. Spre diferență de alți roboți trimiși pe Marte în trecut, robotul chinez a folosit o platformă, pe care poate fi observat steagul chinez, cât și două mascote ale Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing: ursul panda Bing DwenDwen și lanterna tradițională chinezească Shuey RohnRohn.

Fotografia în care apar robotul și platforma a fost realizată de la o distanță de 10 metri de locul în care au făcut contactul cu planeta. Camera este echipată cu antene radio, fotografia fiind trimisă automat către rover, care la rândul său transmite wireless datele către centrul de control de pe Pământ. Conexiunea este realizată folosind un satelit numit Tianwen-1, care se află în prezent pe orbita planetei Marte.

Roverul Zhurong cântărește 240 de kilograme și este echipat atât cu senzori foto de rezoluție înaltă, cât și cu instrumente de tip radar și camere multi-spectru, un detector de câmpuri magnetice, senzor de vreme și un dispozitiv de analiză a compoziției suprafeței. În următoarele trei luni, Zhurong va cartografia zona din jurul platformei de amartizare și va căuta urme de gheață. De asemenea, satelitul Tianwen-1 va colecta alte date despre suprafața planetei, cât și despre atmosfera sa. Durata misiunii satelitului ar putea fi de un an marțian, adică aproximativ 687 de zile. Nu este clar cât va putea funcționa Zhurong pe Marte, însă roverii trimiși de NASA în trecut au reușit să funcționeze cu mult peste termenul estimat înainte de lansare.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult