Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]

23.05.2017
Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Pentru testarea tabletei Acer Switch 5 am decis să o punem la treabă chiar în scenariul pentru care a fost realizat: utilizare zi de zi la birou. La Go4it, principala activitate este scrisul, deci suita Microsoft Office a fost primul lucru instalat. Alături de acesta am instalat browser-ul Chrome pentru sincronizarea scurtăturilor şi parolelor şi am adăugat Photoshop pentru editarea de fotografii. Astfel, în fiecare zi, timp de opt ore pe zi, Switch 5 a devenit principalul computer pe care am lucrat şi am rămas plăcut impresionat.

Diferenţa de performanţă în acest scenariu este aproape inexistentă între această tabletă şi laptop-ul pe care îl foloseam zi de zi, echipat cu un procesor i7-6700HQ, 8 GB memorie DDR4 şi un SSD de 256 pe M.2. Browser-ul Chrome, în ciuda faptului că a devenit un software foarte pretenţios cu resursele, nu a dat semne că ar fi îngreunat de Switch 5, nici cu peste zece tab-uri deschise. De asemenea, editarea în Photoshop a unor fotografii de dimensiuni normale (12 megapixeli), s-a dovedit a fi ceva ce i5-ul dual-core integrat în această tabletă poate face fără probleme.

În ciuda dimensiunilor reduse, tastatura inclusă în pachet este potrivită penitru scris pe timp îndelungat, însă pentru munca la birou este necesar un mouse. Am folosit Switch 5 alături de mouse-ul wireless MX Master de la Logitech, care beneficiază de conectivitate Bluetooth, deci nu a fost nevoie de ocuparea port-ului USB cu un adaptor. Întrucât nu am avut la îndemână un cablu USB Type-C-to-HDMI am folosit funcţia Wireless display din Windows 10 pentru a reda clipuri video prin WiFi pe un Smart TV Samsung. Experienţa a fost aşa-şi-aşa. Redarea era semnificativ în urmă faţă de cea de pe display-ul tabletei, însă sunetul nu era întârziat, întrucât era redat tot pe televizor. În funcţie de distanţa între tabletă şi router, sau tabletă şi televizor, experienţa de redare poate fi mai bună sau mai slabă, îndepărtarea aducând de la sine probleme în special cu fluxul audio.

Întrucât nu am înclinaţii artistice, nu am găsit o utilitate pentru stylus-ul din pachet, însă acesta funcţionează foarte bine cu aplicaţiile „Ink” din Windows 10. În Photoshop, pentru cineva obişnuit cu un mouse de mulţi ani, un stylus mai mult încurcă, însă cu siguranţă un artist ar prefera să deseneze sau să editeze folosind acest dispozitiv. Microsoft tot insistă pe acest gen de funcţii în aplicaţiile sale (oferind suport chiar şi in Office şi browser-ul Edge), însă probabil că publicul interesat de aşa ceva este foarte limitat. Din fericire, accesarea acestor funcţii nu costă nimic în plus pe Switch 5.

Display-ul beneficiază de o rezoluţie foarte mare, având în vedere dimensiunile, iar panoul IPS asigură afişarea unor culori naturale, cu unghiuri de vizibilitate foarte bune. Având în vedere rezoluţia şi dimensiunile, am ales să folosim un factor de scaling de 125% din Windows, pentru a putea folosi computerul fără a mări textul din browser sau din Word. Fiind un dispozitiv orientat către productivitate, Acer a ales un raport de aspect 3:2, foarte potrivit pentru cei care lucrează cu documente şi fotografii, însă care nu este atât de potrivit pentru consum de clipuri video. Toate filmele cu raport 16:9 sunt afişate cu bare negre deasupra şi sub imagine.

În cazul de utilizare explicat mai sus, cu un profil de performanţă „balansat”, Switch 5 ne-a avertizat că trebuie conectat la o priză după aproximativ 5-6 ore (Wi-Fi ul pornit în permanenţă şi ecranul la un nivel de luminozitate aproape de maximum). Cei care nu au nevoie de internet, sau lucrează într-un mediu mai puţin luminos, probabil că vor putea să se aprope de cele 10 ore promise de Acer, însă chiar şi aşa, pentru un dispozitiv de 12” cu hardware şi performanţă de laptop, 5-6 ore sunt aproape o zi completă de muncă. Încărcătorul de priză este destul de mic pentru a putea fi luat „la pachet” fără să adauge prea multă greutate şi fără să ocupe mult spaţiu, iar tableta poate fi încărcată şi prin USB Type-C de la orice alt tip de încărcător, precum cel pentru smartphone, în cazuri de urgenţă.

Foarte important de menţionat în cazul lui Switch 5 este faptul că spre diferenţă de laptop-urile echipate cu Intel Core i5 de pe piaţă, acesta nu include componente în mişcare. Acesta este echipat cu un SSD pe interfaţă PCI-Express foarte rapid, iar răcirea dispozitivului este pasivă, fiind perfect silenţios în utilizare. Sistemul de răcire este bazat pe tehnologia „vapor chamber”, pe care mulţi producători o lauda ca fiind „răcire pe apă”. Se pare că implementarea Acer este destul de eficientă, procesorul reuşind să atingă frecvenţa de la limita superioară fără prea mari bătăi de cap, în timp ce temperatura acestuia nu depăşeşte 70 de grade în full load. Spatele dispozitivului devine cald la atingere, însă suprafaţa metalică a capacului disipă căldura pe toată suprafaţa. Astfel, nicio zonă nu este extrem de fierbinte la atingere.

Un singur minus major am găsit în utilizarea lui Switch 5, iar acesta este display-ul lucios. Sticla care protejează ecranul nu beneficiază de un tratament anti-glare, lucru foarte deranjant într-o cameră cu multe becuri sau neoane, sau afară. Probabil că această problemă se poate rezolva cu o folie de protecţie anti-glare.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Include accesorii în pachet
Performanţă înaltă
Autonomie ridicată

Părţi negative

Ecranul nu beneficiază de tratament anti-glare
Greutate la acelaşi nivel cu un ultrabook

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult