Nu trebuie să dai 5.000 de lei pe un telefon. Top cinci modele sub 2.500 de lei care te vor face să uiți de vârfurile de gamă

26.06.2020
Nu trebuie să dai 5.000 de lei pe un telefon. Top cinci modele sub 2.500 de lei care te vor face să uiți de vârfurile de gamă

Prețurile la telefoane high-end și vârf de gamă au crescut rapid în ultimii ani, iar tonul a fost dat de Apple cu modelul său iPhone X. Potrivit firmei de cercetare a pieței Strategy Analytics, smartphone-urile Samsung, care este liderul pieței, au ajuns la cel mai ridicat preț din ultimii șase ani. Momentul este destul de nepotrivit, deoarece lumea este afectată de una dintre cele mai mari crize din ultimele decenii, pandemia COVID-19, cu efecte profunde asupra economiei.

Prețurile au crescut în ciuda faptului că producătorii nu au introdus pe dispozitive inovații care să le justifice. Mai multe camere nu înseamnă, garantat, fotografii mai bune făcute cu telefonul, iar bateriile care se încarcă extrem de repede prezintă riscuri.

Vestea bună este că nu trebuie să dai 4-5-6.000 de lei pe un smartphone pentru a avea parte de o experiență de utilizare foarte bună în anul 2020. Poți achiziționa modele excelente care costă mai puțin de 2.500 de lei, iar restul banilor îi poți investi în experiențe sau în accesorii pentru noul tău telefon. Poți da o fugă la Enisala într-un weekend sau poți bune banii „la saltea” pentru zile negre. Pandemia COVID-19 nu dă semne că se pregătește să dispară. Iar să te împrumuți, în plină criză, pentru a achiziționa un telefon este cea mai proastă idee.

Iată cinci smartphone-uri excelente cu preț mai mic de 2.500 de lei pe care le poți cumpăra acum:

Pixel 3a și Pixel 3a XL

Cele două mid-range-uri de la Google sunt smartphone-uri accesibile care dispun de una dintre cele mai bune camere de pe piață, comparabilă cu cele de pe modele mult mai scumpe. Telefoanele au același senzor ca Pixel 3 și o aplicație de cameră, GCam, despre care mulți experți spun că este cea mai bună de pe piață. De aceea, Pixel 3a reușește să facă, cu un singur senzor foto, fotografii excelente.

Mai mult, fiind un smartphone marca Google, modelul primește primul cele mai noi actualizări de securitate și versiuni de sisteme de operare de la Google. Nu mai trebuie să aștepți luni de zile până când producătorul mărcii smartphone-ului pe care îl ai îți dă, în sfârșit, actualizarea mult dorită. Totodată, deși nu are cel mai puternic procesor, telefonul este bine optimizat și se mișcă foarte bine.

De pe acest smartphone lipsesc caracteristici precum rezistența la apă, încărcarea wireless și suportul pentru card micro-SD. De câte ori, însă, ai folosit telefonul în piscină sau în ploaie? În ceea ce privește stocarea internă, în era cloud-ului aceasta nu mai este o problemă. Un abonament de 200 GB în Google Drive costă mai puțin de 10 lei pe lună. Google Pixel 3a XL poate fi achiziționat de la evoMAG la prețul de 2.100 de lei. Fratele mai mic, Pixel 3a, costă, la același magazin, 1.750 de lei.

iPhone SE

În cazul în care vă tentează iOS, iPhone SE este, în opinia mea, cea mai înțeleaptă alegere de telefon marca Apple în acest moment. Smartphone-ul are un design clasic, dar pe care eu îl apreciez (nu are breton și nici ecran perforat; mai mult, include buton Home!) și cel mai puternic procesor pentru telefoane oferit de Apple.

Totodată, camera este foarte bună. De asemenea, la fel ca în cazul Pixel, vei avea parte ani de zile de suport pentru actualizări software. Acest model oferă și caracteristici specifice vârfurilor de gamă: încărcare wireless și rezistență la apă și praf. Din păcate, smartphone-ul dispune de ecran LCD, cu consum mai mare de energie.

Lipsește și o altă caracteristică pe care eu o apreciez la smartphone-uri, always-on, care afișează informații utile pe ecranul stins. iPhone SE costă, în varianta cu capacitate de stocare de 64 GB, 2.400 de lei la Altex.

LG G8S

Acesta a fost vârful de gamă accesibil lansat de LG în Europa și ultimul smartphone high-end din defuncta familie G disponibil pe bătrânul continent. „G-ul” au fost înlocuit în 2020 de modelul LG Velvet.

LG G8S vine cu sistem triple-camera care oferă rezultate foarte bune, ecran OLED, chipset Snapdragon 855, încărcare wireless, rezistență la apă, slot pentru card micro-SD și jack audio universal de 3,5 mm. Cam tot ce ți-ai putea dori, nu-i așa? Din păcate, smartphone-ul are un „breton” de mari dimensiuni – care găzduiește un sistem avansat pentru deblocarea cu fața -, iar interfața Android oferită de LG nu este cea mai reușită. Totodată, pentru acest model nu se găsesc huse și carcase premium, fiind ignorat de producătorii cunoscuți din domeniu, precum Spigen sau Rinke.

În schimb, smartphone-ul, pe care l-am folosit destul de mult timp, este foarte rapid și excelent construit. LG G8S este disponibil, la evoMAG, la prețul de 2.000 de lei.

Samsung Galaxy A50

Un alt smartphone mid-range echilibrat este Galaxy A50, de la liderul pieței de smartphone-uri, Samsung. Smartphone-ul oferă une cran AMOLED generos, de 6,4”, cu rezoluție Full HD+, are capacitate de stocare internă de 128 GB (plus slot pentru card micro-SD), un sistem triple-camera decent (cu senzor util ultrawide, pe lângă cel principal de 25 MP) și baterie de 4.000 mAh.

Mai mult, A50 vine cu senzor de amprentă în ecran. Eu nu sunt, însă, cel mai mare fan al skin-ului One UI de la Samsung, chiar dacă acesta este un mare pas înainte comparativ cu interfața oferită în trecut. În continuare Samsung pune mult bloatware (aplicații potențial nedorite) pe telefoane, iar multe aplicații le dublează pe cele oferite deja de Google.

Oricum, acesta rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri ale momentului la raportul calitate preț. Galaxy A50 este disponibil la Flanco la prețul de 1.800 de lei.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Este greu să nu recomand Xiaomi Redmi Note 9 Pro, care oferă caracteristici tehnice excelente la un preț aproape imposibil de mic. Smartphone-ul este realizat din materiale de calitate, are un ecran de dimensiuni generoase (6,67”, rezoluție Full HD+), protejat de Gorilla Glass 5, hardware puternic și software la zi.

Terminalul este livrat cu noua interfață MIUI 11, lansată recent și bazată pe Android 10, procesor octa-core Snapdragon 720G, 6 GB memorie RAM, 64 sau 128 GB stocare internă (plus slot pentru card micro-SD) și baterie de 5.020 mAh (cu fast charging 30W). Varianta cu capacitate de stocare de 128 GB costă doar 1.400 de lei.

Sistemul de patru camere este performant, Xiaomi fiind un producător cunoscut în domeniul fotografiei mobile. Smartphone-ul nu dispune de rezistență la apă și este destul de greu, având 209 grame.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult