Huawei Mate Xs ajunge în România! Este cel mai scump telefon de până acum

15.04.2020
Huawei Mate Xs ajunge în România! Este cel mai scump telefon de până acum

Huawei a lansat anul trecut modelul cu ecran pliabil Mate X, însă acesta a ajuns în magazine doar în China, abia în toamnă, după luni multe de amânări. Păstrând însă cadența lansărilor din ultima perioadă, compania aduce pe piața internațională modelul Mate Xs, versiunea îmbunătățită. Telefonul este acum disponibil la comandă și în România, la un preț extrem de mare, acesta fiind probabil cel mai scump telefon mobil „de serie” disponibil la noi în țară.

Huawei Mate Xs păstrează liniile de design ale modelului original, îmbunătățind ecranul și balamaua, cât și camerele foto. La nivelul configurației hardware, Mate Xs beneficiază de noul chipset Kirin 990 5G, pe care l-am întâlnit și pe Mate 30 Pro, dar și pe P40 Pro. Atunci când este deschis complet, ecranul măsoară 8” în diagonală, în timp ce atunci când este închis, oferă pe fiecare parte câte un ecran de dimensiuni mai „normale”: 6,6” pe față și 6,3” pe spate.

Telefonul nu este echipat cu o cameră frontală, însă pe partea din spate integrează un modul cu patru senzori și lentile: cameră principală de 40 MP f/1.8, cameră ultra-wide de 16 MP f/2.2, zoom 3x optic f/2.4 și cameră pentru profunzime. Desigur, această cameră este realizată în parteneriat cu LEICA, iar aceasta poate fi folosită și pe post de cameră pentru autoportrete, fiind de ajuns să întorci telefonul pentru un selfie.

Huawei Mate Xs

La baza acestui telefon stă desigur software-ul EMUI 10.1, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Huawei bazat pe Android 10. Acesta are acum o interfață mult îmbunătățită pentru activități de productivitate și multitasking, permițând afișarea aplicațiilor în „ferestre” similare cu cele de pe un computer desktop, dacă utilizatorul dorește asta.

Desigur, EMUI 10.1 poate fi considerat de unii și un dezavantaj, întrucât vine fără aplicații și servicii Google preinstalate. Astfel, Huawei Mate Xs se bazează în principal pe aplicațiile disponibile în magazinul App Gallery (pe care îl considerăm încă destul de sărăcăcios în ofertă), sau pe aplicații instalate din alte surse alternative.

Huawei încurajează utilizatorii să folosească aplicația Phone Clone pentru a transfera aplicațiile de pe un alt telefon Android pe noul dispozitiv și să caute alternative online pe alte magazine de aplicații. Totuși, cele care depind de serviciile Google nu vor putea fi folosite nici după astfel de „artificii”, iar soluțiile de instalare oficială a serviciilor nu sunt de încredere și nici nu sunt garantate pentru funcționare după actualizări de sistem sau modificări la nivelul serverelor Google.

Dar detaliile despre Mate Xs le știam și dinainte ca telefonul să ajungă pe piața din România. Prețul însă este subiectul „sensibil” în această discuție. Huawei lansează Mate Xs în magazinele autohtone la prețul de 10.999 lei. Telefonul poate fi acum comandat din majoritatea magazinelor de specialitate de la noi din țară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult