Motorola Edge 40 review: un mid-range performant care tinde spre zona premium

16.05.2023
Motorola Edge 40 review: un mid-range performant care tinde spre zona premium

Deja am testat Motorola Edge 40 Pro, varianta superioară a acestei serii, iar acel model s-a dovedit a fi unul foarte competitiv în zona lui de preț, unde avem telefoane cu performanțe high-end, dar care nu sunt echipate cu toate tehnologiile de flagship-uri. Modelul Edge 40 vine însă în întâmpinarea concurenței din zona de mid-range, care, în 2023, pare să fie una extrem de competitivă. În timp ce alte companii încearcă să își limiteze intenționat modelele de acest gen, încercând astfel să încurajeze upgrade-ul la modelele de top, mi s-a părut pe parcursul testării că Motorola Edge 40 pare mai degrabă să încerce să te convingă că nu prea ai nevoie de un telefon mai scump.

Deși este un telefon din gama mai ieftină, design-ul rămâne unul premium

Primul moment în care îți dai seama că Edge 40 tinde spre zona premium este atunci când îl scoți din cutie. Chiar dacă ne aflăm în zona mid-range, acesta este realizat din materiale de calitate, pe care le găsim și pe telefoane de peste 1.000 de euro. Vorbim despre sticlă curbată pe partea din față, o ramă metalică subțire pe laterale și un spate realizat din ceea ce Motorola numește „piele vegană”. În realitate, acesta este un plastic care imită pielea, inclusiv la atingere. Avantajul unui capac de acest gen este însă rezistența la șocuri, întrucât nu se sparge precum sticla, dar și aspectul elegant. Aș spune că acest telefon merită „purtat” fără husă, întrucât este deja destul de aderent și nu atrage amprentele.

Motorola Edge 40 front handheld

Cei care vor puțină protecție nu trebuie însă să apeleze la un magazin de specialitate. Motorola include în pachetul acestui model o husă din plastic transparent dur, care se prinde de părțile de sus și de jos ale telefonului. Aceasta nu este cea mai estetică husă, iar lateralele sunt complet dezgolite, însă pare să ofere ceva mai multă protecție în cazul unui accident decât o husă din silicon. Are însă și un efect nedorit: face telefonul mult mai alunecos.

Motorola încearcă în ultimii ani să ofere un pachet cât mai prietenos cu mediul, iar cel al lui Edge 40 este realizat complet din carton și materiale reciclabile. Toate accesoriile, adică încărcătorul și cablul de încărcare, sunt ambalate în hârtie, iar tot conținutul pachetului poate fi reciclat după utilizare. Ceva ce am observat și la Edge 40 Pro și care se întoarce la Edge 40 „standard” este însă un nou aspect al experienței de unboxing: Motorola adaugă și un factor olfactiv în activitatea de despachetare a telefonului.

Motorola Edge 40 logo

La fel cum mașinile au un miros de „mașină nouă”, și există odorizante speciale pentru a păstra acel miros pentru mai mult timp, Motorola încearcă să ofere ceva similar cu un parfum realizat special pentru cutiile telefoanelor sale. Iar acest miros, care mie mi se pare plăcut, și care chiar miroase a parfum „real”, persistă câteva zile și pe carcasa telefonului. Dacă alegeți să păstrați cutia și să nu o aruncați, aceasta va continua să miroasă a parfum și va „parfuma” elegant locul în care aceasta este pusă. Ar fi interesant de văzut dacă Motorola decide să scoată la vânzare acest parfum și cât succes ar avea. Cu siguranță miroase destul de bine încât poate fi purtat și de oameni.

Motorola Edge 40 accessories

Ecranul lui Motorola Edge 40 este similar cu cel al flagship-ului de anul trecut

Chiar dacă este un telefon poziționat în zona de mid-range, Motorola oferă un ecran aproape la fel de performant pe Edge 40 precum cel de pe Edge 30 Pro de anul trecut. Vorbim despre un ecran OLED la 144 Hz cu luminozitate de până la 1.200 nits în HDR, diagonală de 6,55” și rezoluție Full HD+. Singurul lucru care lipsește în comparație cu un flagship de top este tehnologia LTPO care permite reducerea frecvenței în funcție de conținutul afișat. Implicit, Motorola setează rata de împrospătare în funcție de aplicațiile de pe ecran, între 60 și 120 Hz. Poți seta însă manual 144 Hz pentru un plus de fluiditate, sau poți limita ecranul permanent la 60 Hz, pentru o îmbunătățire a autonomiei.

Motorola Edge 40 front

Deși design-ul cu margini curbate este cu siguranță o caracteristică considerată „premium” de către utilizatori, aceasta nu este și una foarte practică atunci când vrei o experiență de utilizare fără reflexii nedorite. Curbura este una destul de pronunțată, deci există riscul de a întâlni chiar și butoane virtuale pe acele zone, care pot face apăsarea lor nu tocmai confortabilă. Din punct de vedere al calității imaginii, suntem în zona de top, cu culori vibrante și tehnologii avansate, precum HDR. Dacă un ecran cu specificații similare era destul de bun pentru un flagship de anul trecut, în zona mid-range acesta este mai mult decât de ajuns.

Procesorul Dimensity 8020 oferă performanță peste ceea ce ne-am obișnuit în zona de medie

Când vine vorba despre puterea de procesare în zona mid-range, avem tot felul de abordări. Unele companii aleg procesoare foarte vechi pentru aceste modele (precum Xperia 10 V, lansat recent), altele aleg procesoare proprietare noi, care uneori nu pot concura cu alte modele similare din piață (Galaxy A53 de anul trecut, de exemplu), iar alte companii aleg să ofere procesoare performante chiar și pentru această zonă de preț. Motorola a făcut o alegere înțeleaptă, alegând un procesor nu foarte scump, dar destul de performant pentru a asigura o experiență bună de utilizare.

Motorola Edge 40 standing back

Sigur, MediaTek Dimensity 8020 nu se va compara cu un Snapdragon 8 Gen 2, dar nici nu încearcă să facă asta. Scopul acestui procesor este să ruleze totul la un nivel de performanță acceptabil și care să asigure o experiență de utilizare fluidă, care să justifice integrarea acelui ecran la 144 Hz. Și pare că reușește asta, iar rezultatele testelor confirmă că acest procesor este bine balansat, chiar dacă nu este unul ideal pentru jocuri video.

Scorurile depășesc semnificativ concurența din piață, dar trebuie să menționez că Motorola Edge 40 vine și la un preț puțin mai mare. În timp ce Galaxy A54 pornea de la 500 de euro, acesta a scăzut deja pe la 400, iar Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ venea și el cu un preț pe la 420-430 de euro la lansare. Edge 40 pornește de pe la 520 de euro și este disponibil la reducere pe la 480 de euro (2.400 lei), dar cu siguranță prețul va mai scădea în timp. Având în vedere că scorurile sugerează o performanță apropiată de ceea ce oferea Galaxy S21 acum doi ani, ar trebui ca acest mid-range să ofere o experiență de utilizare bună pe termen lung. Iar în testul de stres Wild Life, acesta nu a intrat în throttling, sugerând că temperaturile sunt foarte bine ținute în frâu. Desigur, nici GPU-ul nu este foarte performant, dar este de ajuns pentru a rula jocurile populare de mobil la o calitate medie.

Benchmarks

  • AnTuTu – 693.891
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.111 / Multi-Core: 3.621
  • 3DMark Wild Life – 4.448
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best loop: 4.478 / Lowest Loop: 4.438 / Stability: 99,1%
  • PCMark – 16.043

Consecința design-ului subțire al Motorola Edge 40 este o baterie mai mică

Dacă Edge 40 Pro reușea să impresioneze cu o autonomie de două zile și încărcare foarte rapidă, modelul Edge 40 este undeva pe la 60-70% din performanța flagship-ului. Asta în primul rând pentru că are o baterie mai mică, de 4.400 mAh, iar încărcarea se face la putere de „doar” 68W. Viteza de încărcare pot spune că nu este deloc lentă, putând avea telefonul încărcat de la 0 la 100% în cam 40 de minute. Majoritatea încărcărilor durează însă mai puțin de jumătate de oră, pentru că rareori vei descărca complet telefonul.

Motorola Edge 40 charger

Autonomia oferă o utilizare normală de cam 5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit, deci cam o zi, maximum o zi și jumătate. Avantajul este că există și încărcare wireless, chiar dacă vorbim despre zona de medie, deci mai poți încărca lent, la 15W pe parcursul zile și așa.

Edge 40 nu este nici pe departe „dezamăgitor” la capitolul autonomie, dar se vede că Motorola a încercat din nou să pună design-ul subțire înaintea unei baterii mai mari, iar asta se simte în utilizare. Limitarea ecranului la 60 Hz mai ajută, pentru cei care vor să își prelungească puțin durata de utilizare.

Motorola Edge 40 side

Motorola este printre puținii producători cu interfață de la Google

La capitolul software, Motorola Edge 40 și 40 Pro sunt identice, întrucât folosesc același MyUX, adică un soi de Android de la Google cu foarte puține personalizări pentru a implementa funcțiile de la Motorola și opțiunile de personalizare a interfeței. Acest lucru asigură și foarte puțin bloatware, întrucât Motorola folosește în principal aplicațiile de la Google. Acest lucru poate fi însă și un dezavantaj uneori. De exemplu, Google a pus funcția de editare a fotografiilor de tip portret în spatele abonamentului One, deci odată ce ai realizat o astfel de fotografie, nu mai poți modifica din editorul foto nivelul de blur din fundal.

Fiind un telefon mid-range, nu mă așteptam la suport pe termen foarte lung, iar Motorola promite doi ani de actualizări de sistem cu trei ani de actualizări de securitate. Se putea mult mai bine, mai ales când Samsung oferă și pe telefoane mult mai ieftine suport pentru până la 5 ani.

Motorola Edge 40 standing

Motorola Edge 40 nu iese în evidență prin calitatea senzorului de amprentă. Acesta este unul optic, integrat în ecran, care își face treaba, dar nu este nici cel mai rapid din piață, nici cel mai precis. Nu am avut probleme de recunoaștere a degetului mai multe decât pe alte telefoane, dar se simte că nu vorbim despre un model flagship. Majoritatea utilizatorilor nu ar trebui să întâmpine probleme la acest capitol.

Sistemul audio este însă unul din zona mid-range, fără îndoială. Chiar dacă menționează Dolby Atmos chiar pe carcasă, Motorola nu a integrat un sistem audio comparabil cu ceea ce se găsește în zona high-end. Avem un sunet nu foarte bogat, fiind simțită imediat lipsa frecvențelor joase. Difuzoarele la volum maxim amestecă înaltele cu mediile, deci va trebui să scazi puțin volumul pentru a putea asculta niște muzică la o calitate decentă. Cu toate acestea, nu există multe alte telefoane de medie cu sisteme audio de calitate.

Motorola Edge 40 atmos

Camera lui Edge 40 este peste așteptări, însă nu este foarte versatilă

Probabil cele mai multe probleme cu Edge 40 Pro le-am întâmpinat la capitolul cameră, însă acel sistem era semnificativ mai complex decât cel de pe Edge 40 „standard”. Aici, avem de a face cu doar două camere, care sunt responsabile cu toate funcțiile acestui sistem. Vorbim despre un wide cu rezoluție de 50 megapixeli și diafragmă foarte deschisă f/1.4, cu stabilizare optică, și cu un ultrawide de 13 megapixeli f/2.2 cu focalizare automată. Asta înseamnă că avem și macro direct pe această cameră, fără să mai fie necesară o cameră dedicată. Se simte lipsa unui zoom, iar Motorola nu oferă opțiune de zoom hibrid, prin crop.

Calitatea fotografiilor este bună pe camera principală pe timp de zi. Avem de a face și cu un mod nocturn peste așteptări. Imaginile sunt bine expuse și datorită diafragmei foarte deschise, intră destulă lumină pentru a capta cadre detaliate și stabile, inclusiv în lumină slabă.

Motorola Edge 40 camera

Camera ultrawide este decentă ziua, dar se vede că nu are un senzor destul de mare, în ciuda rezoluției destul de înalte. De altfel, și intervalul dinamic este destul de limitat pe această cameră, dar măcar preferă să expună pentru zonele luminate, păstrând detaliile acolo, în timp ce uneori întunecă de tot umbrele. Măcar nu încearcă să pice la mijloc și să strice detaliile de peste tot.

Foto Zi

Nu recomand însă utilizarea ei pe timp de noapte. Pentru că nu primește destulă lumină, software-ul încearcă să compenseze cu retroiluminarea de pe senzor, iar rezultatele sunt imagini cu tentă albastră și fără detalii în umbre. Am mai văzut acest efect și pe alte telefoane din zona de buget și mid-range.

Foto noapte

Modul macro este însă bun, clar peste ceea ce pot oferi telefoanele cu camere de macro dedicate. Totuși, în încercarea de a surprinde florile din grădinile din jurul blocului, am observat ceva ciudat la felul în care Edge 40 și probabil algoritmul de procesare al culorilor de la Motorola interpretează anumite cadre. În imaginea de mai jos, floarea își păstrează culoarea naturală oranj, însă frunzele sale, care natural erau verzi, au devenit albastre. Nu este clar de ce a apărut această eroare de culoare, iar cadrul este într-adevăr unul interesant, chiar artistic. Totuși, nu reflectă realitatea, deci dacă apar astfel de erori în astfel de situații, acestea ar putea apărea și în altele.

Filmarea este bună pentru mid-range, cu o calitate a imaginii și stabilizare decentă pe timp de zi. Calitatea video este surprinzătoare și pe timp de noapte, fiind mai bună decât pe alte modele cu pretenții. Cu toate acestea, la fel ca Edge 40 Pro, noaptea, sistemul de stabilizare introduce vibrații neplăcute în imaginile în mișcare.

Concluzii

Edge 40 de la Motorola se dovedește a fi un concurent foarte interesant în zona de medie. Acesta vine cu capabilități „premium”, pe care rareori le întâlnim în această zonă de preț, inclusiv rezistență la apă IP68, pe care nu am menționat-o până acum. Design-ul elegant și materialele de calitate sunt ceva ce unii producători evită în zona mid-range, în timp ce performanța este peste cea a concurenților săi direcți.

Cu siguranță, experiența software „Google” nu este preferată de toată lumea, dar cei care căutau un telefon cu software cât mai „curat” în jurul a 500 de euro, au acum o opțiune solidă, care oferă și alte avantaje, inclusiv încărcare wireless și o cameră cu performanță ridicată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult