Samsung Galaxy A54 review: mai performant, dar și mai scump. VIDEO

24.04.2023

Chiar dacă Galaxy S este seria pe care Samsung o împinge cel mai mult înainte atunci când vorbește despre telefoanele sale, adevărul este că Galaxy A este cea mai importantă din portofoliul său și cea care ține compania în topurile producătorilor de smartphone-uri în fiecare an. Galaxy A54 are șanse mari să vândă mai multe unități decât toate modelele Galaxy S23, chiar și adunate, iar cei care nu au 1.000 de euro de cheltuit pe un telefon probabil că au așteptări înalte de la acest model. Totuși, spre diferență de anii precedenți, Galaxy A54 nu mai este nici pe departe un telefon accesibil, iar concurența în zona aceasta de preț este mult mai mare în 2023.

Galaxy A54 are un design mai apropiat de cel al seriei S

Seriile Galaxy A și Galaxy S au adoptat pentru generația curentă un design unitar, care renunță la artificiile de design precum insule pentru camere în favoarea unor telefoane cu aspect mai simplu și mai elegant. În ultimele două generații, telefoanele Galaxy A arătau de parcă erau de jucărie, fiind realizate dintr-un plastic mat subțire și mat, care nu oferea prea mare încredere în calitatea construcției. Acum, Galaxy A54 are un spate din sticlă lucioasă, complet plat, mult mai plăcut din punct de vedere al design-ului. Desigur, acest design este mai alunecos și poate atrage zgârieturi mai repede, ceea ce va duce la necesitatea folosirii unei huse.

Galaxy A54 front handheld

În afară de sticla de pe ecran și spate, totul este din plastic pe acest telefon, inclusiv rama pe care sunt asamblate toate componentele. Aceasta este puțin rotunjită pe laterale, dar îmbinarea dintre sticla de pe față și panelul de pe spate nu este perfectă. În consecință, Galaxy A54 nu este foarte confortabil în utilizare, marginile ascuțite împingând în pielea palmei. Dacă riscul de zgâriere nu vă va convinge să folosiți o husă, acest aspect o va face cu siguranță.

Spre diferență de alte brand-uri, Samsung nu mai oferă accesorii în pachetul lui Galaxy A54. Avem doar un cablu de încărcare cu USB-C la ambele capete, fără încărcător, husă sau o folie pe ecran. Va trebui să cumperi separat fiecare accesoriu în parte. Telefonul nu are nici un jack de căști în această zonă de preț, ceva ce alte modele încă oferă. Măcar slot-ul de carduri microSD nu a dispărut, iar acesta este unul dintre puținele telefoane mid-range cu rezistență la apă IP67. Este clar că Samsung are alte priorități pentru zona mid-range față de alte companii.

Galaxy A54 usb

Ecranul este foarte bun în zona mid-range

Unde nu pot spune că Samsung face concesii este însă la capitolul ecran. Galaxy A54 folosește un panel OLED de calitate înaltă pentru zona mid-range, cu rezoluție Full HD+, refresh rate la 120 Hz și o diagonală nici prea mare, nici prea mică, de 6,4”, care s-ar putea potrivi unei categorii cât mai mari de utilizatori. Ajută și faptul că acesta este un ecran foarte luminos,  care poate atinge 1.000 nits în conținut HDR, iar faptul că este complet plat este întotdeauna un avantaj în utilizare. Desigur, nu avem de a face cu un ecran perfect. Acesta are unghiuri de vizualizare mai mici decât alte paneluri de pe telefoane mai scumpe, însă majoritatea utilizatorilor nu vor sesiza schimbările de culoare, întrucât acelea apar doar la unghiuri extreme.

Galaxy A54 screen

Galaxy A54 rezolvă problemele de performanță de pe modelul anterior

Anul trecut, Galaxy A53 a fost dezamăgitor din punct de vedere al performanței, fiind echipat cu un chipset Exynos care abia făcea față interfeței OneUI 4. Modelul A54 folosește un nou cip, modelul Exynos 1380, care pare identic din punct de vedere al configurației, cel puțin pe hârtie. În practică însă, vedem un aport destul de mare de performanță, cât și îmbunătățiri inclusiv în utilizarea de zi cu zi. A53 avea lag sesizabil inclusiv în meniurile obișnuite, dar experiența de utilizare pe Galaxy A54 este semnificativ mai fluidă. Sigur, aplicațiile nu se deschid la fel de rapid ca pe un telefon de top, însă nici nu vei simți că aștepți mult să treci de la una la cealaltă. Diferența de performanță este evidentă doar dacă ai un flagship imediat lângă pentru a le compara.

Galaxy A54 game

Testele de performanță arată că avem de a face cu un telefon care are cam jumătate din performanța unui flagship, și care este capabil să ruleze jocuri pe setări medii chiar și fără degradarea performanței pe termen lung. Testul de stres din 3DMark arată că noul procesor nu intră în throttling la utilizare intensă. Ceva ce nu mi se pare că a fost îmbunătățit semnificativ de la o generație la alta este însă senzorul de amprentă, care pare în continuare mai lent decât al altor telefoane din această zonă de preț.

Benchmarks

  • AnTuTu – 509.286
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.009 / Multi-Core: 2.820
  • 3DMark Wild Life – 2.813
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best loop: 2.842 / Lowest loop: 2.795 / Stability: 98.4%
  • PCMark – 12.638

Autonomia este bună, dar încărcarea rămâne lentă

La capitolul baterie, nu s-a schimbat mai nimic. Galaxy A53 era deja un telefon de două zile, iar Galaxy A54 continuă tradiția, cu aceeași baterie de 5.000 mAh, și aceeași încărcare la 25W. Desigur, trebuie să îți cumperi un încărcător cu USB-C separat, care să fie compatibil cu USB Power Delivery pentru încărcare rapidă. Totuși, la 5.000 mAh, încărcarea completă durează peste o oră chiar și în aceste situații. Recent am testat și telefoane cu încărcare la peste 100W, cu încărcător în pachet și preț mai mic la raft. Samsung ar trebui să mai lucreze la acest capitol, inclusiv în zona de flagship-uri.

Galaxy A54 charging

Samsung oferă în continuare cel mai bun suport software în zona mid-range

Mă declar mulțumit de îmbunătățirile de performanță, care, cel mai probabil, sunt o combinație de hardware mai bun și optimizări software în plus. Iar software-ul este în ultimii ani avantajul Samsung în toate zonele de preț pe piața de smartphone-uri. Deși vorbim despre un telefon mid-range, acesta este livrat din fabrică cu cel mai nou software de la Samsung, OneUI 5.1, același pe care îl găsim și pe Galaxy S23. Ttotodată, acest telefon va primi suport pe termen lung, la fel ca modelul flagship.

Galaxy A54 software

Fie că iei un telefon de 1.000 sau de 500 de euro din seria Galaxy, acesta va primi patru ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Din acest punct de vedere, niciun alt producător de telefoane cu Android nu poate concura cu Samsung. Desigur, OneUI ar putea fi un dezavantaj pentru cei care preferă o interfață mai curată, însă eu unul prefer să știu că într-un an sau doi, telefonul pe care îl folosesc este încă protejat de vulnerabilitățile descoperite în sistemul de operare Android.

Iar față de alți producători, Samsung nu exagerează prea mult cu bloatware-ul. Aplicații precum Disney+, Facebook, Spotify, Glovo și Netflix vin preinstalate, alături de câteva aplicații de productivitate de la Microsoft și jocul Candy Crush Saga. Aș fi preferat să nu fie aici și să le instalez manual, la nevoie, dar măcar sunt aplicații uzuale pe care mulți utilizatori le-ar putea folosi cu adevărat și nu tot felul de jocuri sau servicii necunoscute pe care oricum le vei șterge.

Galaxy A54 apps

Un capitol la care nu mă așteptam să fiu surprins este însă redarea audio. Majoritatea producătorilor oferă difuzoare nu foarte bine acordate pe telefoane mid-range, dar Samsung pare că acordă o atenție mai mai mare acestora. Avem un sistem stereo, cu un difuzor de apeluri amplificat, pentru o redare a sunetului clară chiar și la volum maxim, cu o separare decentă a mediilor și înaltelor. Frecvențele joase sunt aproape insesizabile, iar volumul este ok, dar nu foarte puternic. Vei auzi telefonul când sună, dar nu vei putea înlocui o boxă dedicată dacă vrei să asculți muzică acasă, de exemplu. Măcar sunetul integrat este bun, având în vedere că nu există un jack de căști.

Camera lui Galaxy A54 a primit „upgrade-uri” hardware, dar rezultatele nu sunt semnificativ mai bune

Camera foto a de pe Galaxy A54 a primit câteva modificări față de generația precedentă, însă în rezultate nu am văzut prea multe îmbunătățiri. Ajută faptul că A53 avea deja o cameră decentă, dar nu grozavă în segmentul de preț de aproximativ 1.600 lei. Acum însă, A54 are un preț de listă de pornire de 2.400 lei, cu reduceri pe la 2.100, deci ar intra într-o categorie superioară. Din păcate, performanța foto nu primește o îmbunătățire care să justifice diferența de preț.

Galaxy A54 camera

Camera principală face trecerea de la 64 la 50 megapixeli, pe un senzor decent, care pe timp de zi captează detalii foarte bune și culori naturale, cu o expunere bine calculată. Intervalul dinamic este bun pe această cameră, iar stabilizarea ajută atât la cadre mai clare ziua, dar și noaptea, cât și la fotografii cu zoom mai bune. Da, Samsung face un crop 2x pe senzorul principal pe zoom pe acest model, sistemul de camere fiind lipsit de un zoom dedicat. Rezultatele în acest mod sunt decente, mai ales pe timp de zi, dar noaptea se pierd multe detalii prin procesare agresivă.

Foto zi

Avem și un ultrawide deloc ieșit din comun în zona de medie. Dacă anii trecuți Samsung avea ceva avans în această zonă, deja concurența a început să ajungă producătorul sud coreean din urmă. La 12 megapixeli, oricum are o cameră ultrawide mai performantă decât majoritatea concurenților, însă imaginile nu captează așa multe detalii, iar intervalul dinamic este clar mai scăzut decât pe camera principală. Noaptea, această cameră oferă rezultate nefocalizate, cu zgomot de imagine și, de multe ori mișcate. Nu recomand utilizarea ei decât ziua. Cea de-a treia cameră putea să lipsească cu desăvârșire, fiind vorba despre un macro de 5 megapixeli care nici măcar nu poate realiza fotografii bune în lumină naturală. Am fost chiar surprins să văd aceste cadre. Samsung investea mai bine banii pe această componentă într-un ultrawide mai performant, cu focalizare automată.

Foto noapte

Surprinzător, Galaxy A54 oferă filmare mai bună chiar și decât modele mai scumpe atât pe timp de zi, cât și noaptea. Sigur, stabilizarea nu este impresionantă în 4K, fiind aproape insesizabilă, dar calitatea video este bună pe camera principală. Există un mod Full HD SuperSteady, dar calitatea în acest mod este slabă. Pe timp de noapte, filmările nu sunt tocmai utilizabile, dar nu am observat acele artefacte de stabilizare pe care le-am întâlnit inclusiv pe telefoane foarte scumpe, precum Motorola Edge 40 Pro, Vivo X90 Pro sau ROG Phone 7.

Concluzii

Dacă nu aș pune în balanță prețul, Galaxy A54 este într-adevăr un telefon mai bun decât era Galaxy A53 la momentul lansării și pot fi observate câteva îmbunătățiri importante, în special în zona de performanță, dar și la capitolul design. Alte elemente au rămas însă la fel, iar în cazul camerei, deși avem alți senzori, rezultatele sunt similare între generații.

Totuși, Galaxy A54 nu există într-o bulă, ci are pe lângă o concurență serioasă. Recent am testat Redmi Note 12 Pro+, care vine la un preț similar, dar cu o cameră principală mai performantă și cu încărcare mult mai rapidă, de exemplu, iar în ultima perioadă inclusiv modele flagship sau flagship killer din anii precedenți au scăzut la prețuri de sub 3.000 lei, iar acele modele vin cu performanță mai bună la mai toate capitolele. Aș recomanda să urmăriți Galaxy A54 pentru a-l cumpăra fără rețineri atunci când ajunge la un preț de sub 2.000 lei, iar dacă aveți un buget în jurul a 2.500 lei, cât cere Samsung pe acest model fără reduceri, să vă orientați către un Galaxy S22 „standard” sau alte modele mai performante.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult