Samsung a lansat Z1, primul telefon Tizen care ajunge pe piaţă

14.01.2015
Samsung a lansat Z1, primul telefon Tizen care ajunge pe piaţă

Promis acum foarte multă vreme, anunţat oficial, amânat şi într-un final anulat, primul telefon Samsung care foloseşte platforma software Tizen a devenit într-un final realitate. Noul Z1 nu este însă un produs tot atât de atractiv precum defunctul Z, care a fost prezentat în vara anului trecut, acesta fiind un telefon din gama inferioară care se va vinde momentan doar în India.

Tizen, sistemul de operare pentru terminale mobile, tablete, Smart TV şi camere foto, îşi trage seva din eforturile anterioare LiMo, Samsung Linux Platform şi Moblin. Tizen s-a născut în 2011, atunci când Intel a renunţat la dezvoltarea platformei MeeGo, i-a lăsat pe cei de la Nokia să se ocupe singuri de aceasta şi a început colaborarea cu Samsung. Sud-coreeni au folosit Linux pentru platformele lor mobile, cel mai celebru produs fiind probabil Bada OS, iar celor doua companii li s-au alăturat ulterior şi alţi producători şi operatori. În ciuda eforturilor, platforma software a fost implementată până anul trecut doar pe ceasurile inteligente şi câteva aparate foto Samsung şi va deveni unica platformă SmartTV a sud-coreenilor abia din acest an, însă din portofoliu au lipsit tocmai cele mai interesante produse: telefoanele şi tabletele.

Samsung Z1 oferă un ecran cu diagonală de 4”, rezoluţie de 800 x 480 pixeli şi panou PLS. Platforma hardware este şi ea la fel de modestă, noul telefon Samsung oferind un procesor dual-core cu o frecvenţă de 1,2 GHz, 768 MB de memorie RAM, o memorie internă de 4 Gb care poate fi extinsă cu ajutorul unui card MicroSD şi o baterie cu o capacitate de 1500 mAh. Telefonul are dimensiuni de 120,4 x 63,2 x 9,7 milimetri şi o greutate de 112 grame.

Restul specificaţiilor sunt la fel de modeste, Samsung Z1 oferind două camere foto cu senzori de 3,1 şi 0,3 MP, interfeţe Wi-Fi 802.11 b/g/n şi Bluetooth 4.1, GPS şi un model 3G Dual SIM. Platforma software este Tizen 2.3, la care se adaugă diverse module software cunoscute precum Ultra Power Saving Mode sau Private Mode, un antivirus şi un consistent pachet de conţinut multimedia. În plus, Tizen 2.3 va permite şi instalarea aplicaţiilor Android, utilizatorii netrebuind astfel să aştepte lansarea unor produse native în cadrul magazinului de aplicaţii dedicat.

Primul telefon Tizen va fi disponibil în India la un preţ de aproximativ 92 de dolari. Chiar dacă Samsung Z1 nu pare a fi un produs relevant pentru piaţa locală deoarece şansele unei lansări în alte regiuni par destul de mici în acest moment, evoluţia acestuia va merita să fie urmărită pentru a vedea cum este primită nouă platformă software de către public.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News