Smartphone-urile Android cu „breton” sunt o insultă pentru mine, ca utilizator [OPINIE]

02.03.2018
Smartphone-urile Android cu „breton” sunt o insultă pentru mine, ca utilizator [OPINIE]

Mobile World Congress s-a terminat, iar în urma marelui târg de tehnologie european am rămas cu un gust amar. Producătorii de smartphone-uri nu mai au idei, iar aproape toată lumea copiază cei doi lideri ai pieţei, Apple şi Samsung, ocupaţi şi ei să se inspire unul de la altul. Am apreciat în ultimii ani Huawei pentru că nu a urmat turma. Vârfurile de gamă ale mărcii au fost lansate uneori fără caracteristici considerate „standard” la alţi producători. Exemple sunt ecranele 2K, încărcarea wireless sau rezistenţa la apă şi praf. Nu spun că acestea nu sunt binevenite, dar trebuie apreciat curajul companiei chineze, care făcea lucrurile aşa cum credea ea că este mai bine. Până acum. Se pare că toată seria de smartphone-uri P20 va avea „breton”, inspirat de iPhone X. Acest lucru mă revoltă, dacă este adevărat. Oare şi-a întrebat Huawei fanii dacă în loc de baterii mai mari sau rezistenţă la apă şi praf îşi doresc un „notch”?

 

Dacă ecranele „Infinity”, popularizate de Samsung, arată bine (deşi am şi aici observaţii de făcut), nu acelaşi lucru pot spune şi despre cele decupate. Am înţeles de ce Apple a luat această decizie pe iPhone X, după zeci de ani de ecrane pătrate şi dreptunghiulare. Inginerii nu au găsit o altă soluţie pentru a poziţiona sistemul avansat de recunoaştere facială Face ID, pe un smartphone cu display care acoperă aproape toată partea frontală. Dar ce caută bretonul, detestat chiar şi de mulţi fani ai mărcii Apple, pe smartphone-uri cu Android care nu dispun de o tehnologie similară cu Face ID şi găzduiesc în acel loc doar o cameră pentru selfie-uri, un LED pentru notificări şi un senzor ambiental? Un artificiu de design fără rost, la care chiar şi Apple va renunţa imediat ce va găsi o soluţie mai bună. (UPDATE: Android nici măcar nu dispune în acest moment de suport oficial pentru „notch”, aşa că pot apărea erori neprevăzute în aplicaţii.) Cred că trecem prin cea mai tristă perioadă în materie de design pentru smartphone-uri.

 

CITEŞTE ŞI: Caracteristicile pe care le apreciez la smartphone-uri, dar care au dispărut sau sunt tot mai rare

 

Revenind la ecranele cu format la imaginii 18:9, deşi spectaculoase, acestea au eliminat de pe telefoane elemente folosite şi apreciate de utilizatori, precum difuzoarele frontale, butoanele Home cu senzor de amprentă încorporat şi cele capacitive pentru aplicaţiile recente şi meniu. Mai mult, fiind lungi şi înguste, sunt dificil de utilizat cu o singură mână. Personal, nu îmi doresc un smartphone cu display pe toată suprafaţa frontală, dacă pentru asta sunt sacrificate elementele enumerate mai înainte. Vreau unul cu buton de Home (de preferat care încorporează senzor de amprentă), fie fizic, fie poziţionat sub ecran. De aceea (nu credeam că voi spune prea curând asta), cred că următorul meu smartphone va fi unul Sony, poate chiar Xperia XZ2. Am criticat compania japoneză pentru designul „Omnibalance” aproape neschimbat timp de patru ani, bazat pe margini foarte groase în jurul display-ului, dar facelift-ul făcut pe modelul XZ2 îmi place. Telefonul arată modern şi păstrează multe dintre elementele pe care eu le apreciez.

 

 

Nu pot înţelege cum cred producătorii de smartphone-uri cu Android că ecranele decupate le vor aduce vânzări mai mari. Oare nu au aflat că Apple a redus la jumătate comenzile de componente pentru iPhone X şi că aceasta a fost una dintre cele mai controversate caracteristici ale smartphone-ului? Cunosc oameni care şi-au cumpărat iPhone X, dar tot nu s-au obişnuit cu „bretonul”, pe care îl detestă. Mai mult, după ani de zile în care ecranele dispozitivelor dedicate consumatorilor au fost pătrate şi dreptunghiulare (cu excepţia ceasurilor), cred că este foarte greu să convingi lumea că este mai bine să consume conţinut pe un display din care parcă a muşcat cineva, cu o zonă moartă, care îţi distrage atenţia.

 

Cred că tocmai această „cecitate” a producătorilor îi face pe clienţi să cumpere tot mai multe smartphone-uri din generaţii mai vechi sau resigilate. Nu-i de mirare că în penultimul trimestru din 2017 cele mai vândute trei modele de smartphone-uri din lume au fost iPhone 7, iPhone 6S şi Galaxy J2 Prime, potrivit Counterpoint Reasearch. Nu numai că nu se aduc caracteristici revoluţionare pe noile smartphone-uri din 2018, dar producătorii par hotărâţi să strice şi lucrurile bune făcute în ultimii ani, pe care utilizatorii le iubesc.

 

 

Artificiile de design nu fac parte din topul caracteristicilor pe care utilizatorii le apreciază la smartphone-uri. Aceştia îşi doresc baterii cu autonomie mai mare, ecrane mai rezistente şi camere mai bune. (Sursa: studiu Energizer)

 

Folosesc un Huawei P10, iar telefonul îmi place foarte mult, în ciuda faptului că îmi lipseşte funcţia de încărcare wireless. Aveam de gând să rămân alături de această marcă la viitoarea mea achiziţie de smartphone, în această vară, dar dacă P20 va avea ecranul decupat, eu nu îl voi cumpăra. Acel „breton” mi se pare o insultă pe care producătorul, lipsit de idei, mi-o aduce ca utilizator.

 

Din fericire, mai există speranţă. Senzorii de amprentă şi butoanele Home sub ecran sunt o realitate, iar Samsung a brevetat o tehnologie care permite ascunderea sistemului de recunoaştere facială şi a camerei frontale sub display.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult