Sony Xperia M4 Aqua review

27.06.2015
Sony Xperia M4 Aqua review
Ecran, Specificaţii, Autonomie

Ecran

Xperia M4 Aqua dispune de un ecran cu tehnologie Triluminous, oferind imagini la calitate exemplară, unghiuri de vizibilitate generoase şi contrast suficient. Luminozitatea imaginii este în general suficientă, chiar dacă o lăsăm ajustată în modul auto folosind senzorul ambiental. Totuşi, luminozitatea maximă ar putea să nu fie suficientă pentru folosirea sub soare puternic, mai ales dacă suprafaţa ecranului nu a fost curăţată în prealabil de urme de transpiraţie şi amprente.

Deşi nu stabileşte recorduri în privinţa densităţii de afişare (294ppi), rezoluţia 720×1280 pixeli întinsă pe diagonala de 5.0˝ este în limite confortabile, claritatea imaginii neavând de suferit atât timp cât nu privim ecranul de foarte aproape.

Sony Xperia M4 Aqua review

Ţinând cont de carcasa cu certificare IP68, rezistentă la praf şi scufundarea în apă până la adâncimea de 1.5 metri, includerea unei interfeţe touch care poate fi operată inclusiv cu mănuşi este un detaliu de luat în seamă, recomandând Xperia M4 Aqua şi pentru manevrarea în condiţii potrivnice de temperatură. Totuşi, producătorul nu recomandă acest model ca fiind rezistent la extreme de temperatură, astfel că expunerea la aceste condiţii trebuie limitată la durate cât mai scurte de timp.

Hardware

Sony Xperia M4 Aqua foloseşte o configuraţie de nivel mediu, având în centrul atenţiei chipsetul Snapdragon 615 ajutat cu 2GB memorie RAM. Produs de Qualcomm, acesta are în componenţă un modul quad-core la 1.5GHz de înaltă performanţă şi un al doilea modul quad-core la 1.0 GHz optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei. Ambele module folosesc nuclee ARM Cortex-A53, performanţele fiind astfel decise doar de frecvenţa maximă pe care o pot atinge. Chip-ul mai include şi un procesor grafic din seria Adreno 405, respectiv modul LTE Cat. 4 (până la 150Mbps).

Specificaţii

  • Ecran: 5,0”, IPS, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 5.0
  • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
  • Procesor: quad-core 1.5 GHz + quad-core 1.0 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 405
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 8/16 GB
  • Card: MicroSD, 128 GB max
  • Date: HSPA, LTE Cat. 4
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
  • Bluetooth: 4.1, A2DP, EDR
  • USB: microUSB 2.0  
  • Cameră foto: 13 MP cu blitz LED
  • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
  • Cameră foto frontală: 5 MP
  • Baterie: 2400 mAh
  • Dimensiuni: 145.5 x 72.6 x 7.3 mm
  • Greutate: 136 grame
  • Altele: Radio FM, NFC, Wi-Fi Direct, DLNA                                                            

Testat în varianta cu 8GB memorie internă (există şi o versiune cu 16GB), telefonul prezintă un serios deficit în ce priveşte spaţiul de stocare intern disponibil pentru instalarea de aplicaţii şi datele utilizatorilor. Deşi putem apela la un card microSD pentru suplimentarea spaţiului de stocare, cantitatea de numai 1.8GB memorie internă ar putea limita numărul de aplicaţii care pot fi instalate şi chiar împiedica folosirea anumitor jocuri de Android.

Deşi oferă performanţe solide şi funcţionare stabilă, Xperia M4 Aqua pare să aibă probleme cu disiparea căldurii generate de componentele electronice aflate la interior. Navigarea paginilor web încărcate de conţinut dinamic şi animaţii, unele jocuri de Android sau folosirea prelungită a funcţiei de filmare pot duce temperaturile resimţite la partea superioară a ecranului şi pe spatele carcasei la valori nu tocmai confortabile. Din fericire acest neajuns nu pare să aibă consecinţe asupra stabilităţii sistemului de operare sau a aplicaţiilor folosite.

Autonomie

Lăudat de producător ca având o autonomie  de 2 zile, Sony Xperia M4 Aqua se achită de promisiune doar în condiţiile unui regim de utilizare modest, cu puţine minute vorbite şi doar sesiuni ocazionale de navigare web pin conexiune WiFi şi 3G.

În schimb, dacă optăm pentru acces permanent la internet în preajma reţelelor WiFi, purtăm aproximativ o oră de apeluri telefonice în fiecare zi şi suntem fani ai jocurilor de Android, autonomia va scădea la puţin peste o zi.

 

Părţi pozitive

Aspect plăcut şi construcţie solidă
Ecran IPS de bună calitate
Performanţe competitive
Autonomie mulţumitoare
Android 5.0

Părţi negative

Tratament oleofobic insuficient
Cameră foto cu rezoluţie mare, dar performanţe modeste în condiţii de lumină slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult