Sony Xperia Z3 review

09.10.2014
Sony Xperia Z3 review
Software şi telefonie

Bazat pe versiunea 4.4.4 a sistemului de operare Android, software-ul de pe Xperia Z3 nu ascunde prea multe surprize deoarece nu se depărtează prea mult de ce am văzut deja la Xperia Z2. Ca noutăţi s-ar putea remarca doar modulul de înregistrare a ecranului, opţiunea suplimentară Ultra Stamina pentru economisirea bateriei şi suportul pentru gesturi care permite aprinderea ecranului printr-o atingere dublă sau preluarea apelurilor prin ridicarea telefonului la ureche.

Ca de obicei, Sony nu s-a îndepărtat prea mult de designul şi codul Android standard, iar acest lucru este îmbucurător deoarece compania poate oferi astfel un sistem de operare extrem de rapid. În plus faţă de ceea ce oferă Android s-ar putea remarca App Drawer-ul cu meniu lateral din care se poate face repede managementul aplicaţiilor instalate, suportul pentru teme de interfaţă (care nu sunt însă gratuite), serviciul de recomandări What’s New (limitat doar la aplicaţii şi jocuri în România) şi un Notification Area cu scurtături care pot fi particularizate după dorinţă.

Sony Xperia Z3 oferă preinstalată aplicaţia Lifelog, serviciul propriu care centralizează diversele activităţi din timpul zilei cum ar fi mersul pe jos, alergarea, deplasarea cu mijloacele de transport, minutele petrecute în jocuri sau browser, numărul de imagini capturate, mesajele primite şi alte detalii de acest fel. Aceste informaţii sunt apoi centralizate într-un prezentare cronologică atractivă din punct de vedere grafic pentru care sunt oferite şi informaţii pentru geo-localizare, însă unele date, cum ar fi numărul de ore dormite, necesită utilizarea brăţării inteligente Sony SmartBand.

La fel ca alte terminale Sony, si Xperia Z3 beneficiază de compatibilitatea cu gamepad-urile DualShock 3 şi 4 şi oferă astfel o modalitate superioară de control. Spre deosebire de acestea, Xperia Z3 se poate aşeza pe stativ special creat pentru DualShock 4, se poate conecta la o consolă PlayStation 4 şi poate oferi acces Remote Play la toate jocurile create pentru consola Sony. Acest sistem, similar celui folosit deja de PlayStation Vita sau de rivalul NVIDIA Shield, va fi însă disponibil abia din noiembrie şi nu a putut fi testat în acest moment.

Sony Xperia Z3 foloseşte, la fel ca modelul anterior, două difuzoare frontale care îndeplinesc funcţiile de cască, respectiv de difuzor pentru tonurile de apel. Sunetul redat în timpul convorbirilor telefonice este puternic, însă răspunsul în frecvenţă este destul de anemic deoarece difuzorul amplifică puternic mediile şi estompează joasele şi înaltele. Difuzorul identic din partea inferioară are un comportament similar: acesta oferă un volum puternic care va face să nu rataţi prea multe apeluri, dar foloseşte aceeaşi filtrare stranie nedorită, care se remarcă în special în cazul utilizării funcţiei Speaker. Microfonul oferă o atenuare foarte eficientă a zgomotului ambiental, fidelitatea şi volumul său fiind mulţumitoare.

Deoarece partea frontală este perfect plată iar carcasa nu rezonează deloc, Xperia Z3 suferă de problema care am remarcat-o şi în cazul altor telefoane cu design asemănător: aşezarea cu faţa în jos se soldează cu o atenuare drastică a volumului. Telefonul oferă un sistem de notificări luminoase, însă software-ul nu oferă nici o opţiune pentru particularizarea acestuia.

Sony Xperia Z3: difuzoarele frontale sunt puternice, dar au o fidelitate modestă

Părţi pozitive

dimensiuni şi design
autonomie excelentă
ecran
performanţe software
redare media
carcasă rezistentă la praf şi apă

Părţi negative

cameră foto subminată de procesarea slabă
preţ
fidelitatea neimpresionantă a difuzoarelor
carcasă alunecoasă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News