Xperia XZ2 – Bine ai revenit în cursă, Sony! [REVIEW]

23.03.2018
Xperia XZ2 - Bine ai revenit în cursă, Sony! [REVIEW]
PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE, CAMERA, BATERIA, CONCLUZIE

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE

Fiind unul dintre cele mai puternice smartphone-uri cu Android de pe piaţă, utilizarea Xperia XZ2 este o plăcere. Acesta este, în mare parte, meritul puternicului chipset Snapdragon 845 cu care smartphone-ul este echipat. Telefonul rulează Android 8.0 personalizat. Mi-a plăcut dintotdeauna launcher-ul proprietar Sony care, spre deosebire de cele oferite de companiile rivale, oferă destul de multe opţiuni de personalizare, printre care şi una, binevenită, pentru dimensiunea iconiţelor. Mai mult, ai acces rapid la teme, imagini de fundal, widget-uri, moduri de tranziţie între ecrane şi numărul de linii şi coloane din grila de iconiţe. Lipseşte, însă, posibilitatea de a edita numele (prea lung) al unei aplicaţii.

Pe terminal vine instalată o aplicaţie proprietară nouă, numită Xperia Assist. În aceasta, utilizatorul poate interacţiona pe chat cu un bot care îi arată cum poate să rezolve anumite probleme sau cum să facă unele setări.

Xperia Assist

Deşi s-a redus, numărul de aplicaţii de tip bloatware (eu includ în această categorie orice serviciu terţ care nu poate fi dezinstalat) este în continuare destul de mare. Exemple sunt: AVG Protection, Amazon Shopping, Amazon Kindle, Kobo Books, Prime Photos, Prime Videos. Le-am dezactivat pe toate.

Lipseşte o aplicaţie dedicată pentru mentenanţa telefonului, care să îţi permită să îl cureţi manual. Totuşi, Xperia Assist promite să facă acest lucru automat, în fundal, pentru a păstra smartphone-ul în stare optimă de funcţionare. De asemenea, se simte lipsa unui manager de fişiere mai puternic. Cel inclus este foarte simplu şi oferă acces la imagini, clipuri video şi fişiere audio. Totodată, interfaţa Sony nu are un director de tip seif, precum Samsung Secure Folder sau Huawei Safe, în care să ascunzi imagini, clipuri video şi fişiere importante. Pe smartphone-urile Sony poţi ascunde imagini şi clipuri video din aplicaţia Albums, dar nu poţi securiza directorul Hidden cu un PIN sau amprenta.

Rezultate în testele sintetice:

AnTuTu: 234.123

Geekbench 4 (CPU): single-core – 2.428, multi-core – 8.261

Geekbench 4 (Compute): 13.777

CAMERA

Sony nu a urmat, la acest capitol, turma. Camera de pe Xperia XZ2 are un singur senzor, dar este capabilă să facă nişte lucruri impresionante, mai ales pe partea video. Nici pentru imagini nu dezamăgeşte, ba din contră, oferă rezultate foarte bune, după cum veţi vedea mai jos. Aceasta este, clar, cea mai bună cameră inclusă de Sony pe un smartphone. Funcţia Predictive Capture este utilă pentru scenele în mişcare şi imortalizarea de zâmbete. Camera estimează unde se vor afla anumite obiecte sau persoane aflate în mişcare şi face mai multe poze, în rafală. Utilizatorul o alege pe cea mai reuşită dintre acestea. La fel ca şi cea de pe XZ1, camera de pe noul vârf de gamă Sony se adaptează automat la mediul în care te afli şi la condiţiile de acolo (lumină din spate, peisaj, portret etc.), selectând setările optime. Funcţia se numeşte Superior Auto.

Imagini realizate cu Xperia XZ2:

Camera este capabilă să filmeze conţinut la calitate 4K HDR şi super slow motion la calitate Full HD şi 960 fps.

Activarea modului HDR pentru filmare se face printr-un slider din aplicaţia camerei. Utilizatorul poate transforma doar 3 secunde, la un moment dat, dintr-o filmare în format super slow motion la calitate maximă (Full HD), faţă de 6 secunde în cazul Xperia XZ1 (720p). Asta deoarece acest tip de conţinut ocupă foarte mult spaţiu. Pentru cele mai bune rezultate în acest mod de filmare este necesară lumină bună, de preferat naturală, şi exerciţiu. 

Xperia XZ2 mai dispune de o caracteristică interesantă, pe care a introdus-o prima dată pe modelul XZ1: modul 3D scanning. Acesta permite, prin intermediul aplicaţiei dedicate 3D Creator, scanarea de obiecte în 3D cu smartphone-ul. Rezultatele pot fi partajate pe reţelele de socializare (Facebook oferă acum suport) sau chiar tipărite cu ajutorul unei imprimante 3D. Spre deosebire de XZ1, pe XZ2 această funcţie poate fi folosită împreună cu ambele camere. Astfel, îţi poţi face un selfie 3D. Totuţi, pentru a obţine un rezultat bun ai nevoie de multă răbdare şi experienţă. 

XZ2 dispune de stabilizare electronică (EIS) pentru cameră, mai precis un algoritm de stabilizare pe 5 axe. Nu înţeleg de ce Sony nu a inclus stabilizare optică a imaginii, ţinând cont de grosimea destul de mare a telefonului.

BATERIA

Deşi nu are capacitate mare, la 3.180 mAh, bateria de pe Sony Xperia XZ2 oferă o autonomie peste medie. Asta deoarece foloseşte chipset-ul Snapdragon 845, mai eficient din punct de vedere al consumului de energie (cu 30% potrivit Qualcomm, comparativ cu Snapdragon 835), şi are ecran cu rezoluţie mai mică decât alte vârfuri de gamă actuale. Într-un regim de utilizare mixt – câteva convorbiri, un joc accesat de câteva ori pe zi în sesiuni de câteva minute, câteva minute pe WhatsApp şi Messenger, 5-6 poze – autonomia oferită a fost de fiecară dată de aproximativ 12 ore. Asta deoarece Sony s-a străduit destul de mult să eficientizeze consumul. Funcţia Smart Stamina funcţionează în fundal pentru a reduce consumul, iar Battery Care încetineşte, când este activată, foarte mult încărcarea după ce bateria a ajuns la nivelul de 90%.

Terminalul dispune de tehnologie de încărcare rapidă Quick Charge 3.0 şi poate ajunge, cu încărcătorul original, de la 0 la 50% în doar 30 de minute.

Pentru acest smartphone, Sony a lansat propriul încărcător wireless, numit Wireless Charging Dock WCH20.

CONCLUZIE

Am criticat de multe ori Sony pentru design-ul neschimbat timp de mai mulţi ani şi camerele mediocre de pe vârfurile de gamă, uneori cu senzori folosiţi de alte companii pe modele mid-range. Xperia XZ2 este, însă, o altă poveste. Cu acest model Sony a revenit în cursă. Avem un smartphone excelent mobilat cu caracteristici şi funcţii, cu un design proaspăt şi o cameră cu care compania se poate mândri, în sfârşit. De asemenea, ies în evidenţă caracteristici precum posibilitatea de a filma la calitate 4K HDR şi super slow motion (Full HD), difuzoarele frontale excelente şi noul sistem de vibraţii, pe care eu îl apreciez. Sony Xperia XZ2 este smartphone-ul meu preferat, dintre cele lansate în acest an. Are un preţ de 3.500 de lei, în condiţiile în care vârfurile de gamă de la alte companii sar peste pragul de 1.000 de dolari. Mai mult, compania le va oferi cadou celor care precomandă smartphone-ul până pe 6 aprilie o preche de căşti premium Sony WH-1000X M2 (costă 300 de dolari separat), cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal. Acestea pot fi folosite wireless sau cu fir.

Părţi pozitive

Chipset-ul Snapdragon 845 oferă performanţe excelente
Design elegant, premium şi construcţie ireproşabilă
Cameră performantă
Difuzoare frontale puternice
Certificare IP68/65 pentru rezistenţă la praf şi apă

Părţi negative

Camera nu este poziţionată într-o poziţie inspirată; va fi atinsă deseori cu degetul
Lipseşte jack-ul de 3,5 mm pe un smartphone bine mobilat la capitolul audio
Multe aplicaţii preinstalate din categoria bloatware, în continuare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult