Au apărut panouri solare mai eficiente, reciclabile și cu 65% mai ușoare decât cele actuale

21.04.2023
Au apărut panouri solare mai eficiente, reciclabile și cu 65% mai ușoare decât cele actuale
Foto: Solarge.com

Două companii din Olanda și Belgia au dezvoltat panouri solare ușoare, care pot fi reciclate mai ușor decât cele convenționale.

Produsul este rezultatul colaborări dintre producătorul de fotovoltaice Solarge și firma care produce materiale EconCore.

Noul panou solar înlocuiește sticla cu o structură compozită de tip fagure de miere, rezistentă și ușoară, protejată de un strat de polimer.

Noile panouri nu au rame metalice din aluminiu și sunt cu până la 65% mai ușoare decât cele obișnuite. Asta înseamnă că pot fi instalate și pe clădiri care nu pot susține greutăți foarte mari.

Un panou solar Solarge de 2,66 metri pătrați cântărește doar 14,5 kilograme. Unul convențional de aceleași dimensiuni are o greutate de aproximativ 28 de kg.

Un alt avantaj al panourilor dezvoltate de Solarge și EconCore este că pierd mai puțin din randament comparativ cu cele acoperite cu sticlă atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.

Citește și: Cea mai rapidă schimbare din istorie: Ce se întâmplă astăzi cu panourile solare și eolienele este uluitor

Panourile tradiționale sunt și ele, tehnic vorbind, reciclabile, dar procesul este unul costisitor și care necesită mult timp.

Olanda este țara europeană cu cele mai multe panouri solare pe cap de locuitor (două). Totodată, capacitatea instalată este mai mare de 1 kW per cetățean.

Industria sistemelor fotovoltaice este una inovativă. Recent, în orașul olandez Groningen a fost finalizată o secțiune de pavaj care produce energie verde. În acest proiect au fost folosite pavele solare produse de firma Platio din Ungaria. Totodată, o echipă de cercetători germani a dezvoltat panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale.

Sursa: Euronews

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult