Telejurnalul, reinventat cu prezentatori AI generaţi pe calculator, care spun orice li se dictează

Telejurnalul, reinventat cu prezentatori AI generaţi pe calculator, care spun orice li se dictează

„Păpuşarul” poate sta ascuns în camera alăturată, vorbind în faţa unui webcam, computerul aplicând fiecare expresie a feţei şi cuvânt rostit unui prezentator virtual, cei care privesc la televizor neavând cum să afle cine se află în spatele mesajului transmis. Sistemul asistat cu tehnologii de inteligenţă artificială poate prelua inclusiv mesaje în formă text, care sunt recitate de prezentatorul virtual în mod cursiv, generând din mers expresiile feţei şi eventuale trăiri emoţionale.

Nu este clar exact ce tehnologii au folosit specialiştii Xinhua, principala agenţie de ştiri controlată de Guvernul Chinez, însă la baza identităţii prezentatorilor virtuali se află actori reali, transformaţi în veritabile păpuşi virtuale prin prelevarea trăsăturilor faciale.

Cert este că software-ul creat în colaborare cu dezvoltatorii Songou, un motor de căutare local, poate fi programat să citească ştiri mult mai rapid decât este posibil cu metodele CGI obişnuite, fapt ce indică folosirea unor tehnologii AI sofisticate.

Potrivit reprezentanţilor agenţiei Xinhua, prezentatorii de ştiri virtuali au „posibilităţi nelimitate” şi ar putea fi folosiţi pentru a genera rapid şi cu costuri minime jurnale de ştiri pentru posturi TV, site-uri de ştiri şi canale de streaming pe mobil. „Odată configurat pentru site-ul sau canalul respectiv, prezentatorul virtual este disponibil 24 de ore pe zi, nu cere salariu şi poate chiar să îmbunătăţească eficienţa publicaţiei respective”.

Cei doi „prezentatori” de ştiri pot vorbi în chineză sau engleză. Deocamdată mai e de lucrat la îmbunătăţirea motorului de sinteză vocală, cât şi la reproducerea mimicii faciale, destul de limitată mai ales în versiunea pentru limba engleză a prezentatorului virtual.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult