Ultraportabile – selecţie de la CERF 2008

09.05.2008
Ultraportabile - selecţie de la CERF 2008
Panasonic Toughbook, Sony Vaio Tz şi Maguay eXpertBook

La standul Panasonic am făcut cunoştinţă cu Toughbook CF-U1, un dispozitiv cu totul special. Aflat încă în stadiul de prototip, acesta este probabil singura implementare a procesorului Intel Atom de la CERF 2008. Mai mult decât atât, modelul face parte din seria Toughbook şi este construit să reziste la utilizarea în medii mai puţin prielnice portabilelor obişnuite. Pentru detalii, am apelat la ambilitatea unui reprezentant Panasonic.

Panasonic Toughbook CF-U1 - Intel Atom la CERF 2008

 

 

Nu puteam să trecem cu vederea giuvaierul Sony Vaio TZ. Două instanțe ale acestuia încă mai pot fi admirate şi butonate în standul Sony până duminică. În ciuda preţului lor, expozanţii le-au pus la dispoziţia vizitatorilor, contrar tendinţelor de izolare în turnuri de sticlă observate la alte standuri.

Vaio TZ - giuvaierul portabilelor de la Sony

O supriză plăcută a fost pentru noi să vedem un reprezentant al clasei ultraportabilelor purtând numele unui brand românesc. Este vorba de Maguay eXpertBook 3G.01. Alături de un ecran de 13.3”, acesta se putea lăuda cu o configuraţie destul de performantă. Procesorul Intel Core 2 Duo T8100 era dublat de 2 GB de memorie RAM, expandabilă până la 4 GB. Placa de bază era motorizată de un chipset Intel GM965, iar harddisk-ul putea stoca 160 GB. Dacă mai punem la socoteală unitatea optică şi greutatea mai mică de 2 kg, avem un dispozitiv destul de atractiv.

Maguay eXpertBook 3G.01 - un ultraportabil românesc

Flybook, ASUS Eee PC 900 şi R2E

După ce în primele zile privirile ne-au fost furate de produsele pe care expozanţii le-au promovat ceva mai puternic, astăzi am putut să ne uităm mai atent la cele mai importante standuri. Alături de ce v-am prezentat în prima zi, avem pentru dumneavoastră o listă puţin mai lungă de modele care ne-au atras atenţia în mod special.

Astfel, în standul Asesoft, într-un clasic turn de sticlă se odihneau două ultraportabile ceva mai exotice, marca Flybook. Este vorba despre Dialogue VM, un laptop cu diagonala ecranului de 12.1”. El se remarcă prin suportul special pentru ecran ce permite amplasarea sa într-o poziţie mai comodă de vizionare. Cu unitate optică, suport HSDPA, ecran sensibil la atingere şi greutate de 1,64 kg, el se încadrează într-un segment de nişă.

Flybook Dialogue VM - o prezenţă exotică la CERF 2008

Flybook Dialogue VM cu ecranul rabatabil

Cu doar 1,2 kg, Flybook Dialogue V5 este una din bijuteriile mai puţin cunoscute ale segmentului ultraportabil. Ecranul de 9” se poate roti şi este sensibil la atingere. În ciuda dimensiunilor reduse, el poate fi dotat cu un harddisk de 80 GB şi 4 GB de memorie RAM. Modelul de faţă era motorizat de un procesor Intel Core 2 Duo cu voltaj redus, la frecvenţa de 1,06 GHz.

Flybook Dialogue V5 - un ultraportabil select

 

 

 

Expus cu ceva întârziere, la standul Twister se putea admira noul ASUS Eee PC 900 cu diagonala ecranului de 9”. Am remarcat schiţele de pe touchpad care indică modul de utilizare a interfeţei multi-touch. Cât despre detalii legate de configuraţie, site-ul nostru vă stă la dispoziţie.

ASUS Eee PC în carne şi oase la CERF 2008

În aceeaşi vitrină cu vedeta Eee PC am putut admira o altă apariţie exotică. UMPC-ul ASUS R2E se etala cu o siglă Windows Vista, sistem de operare ce ar trebui susţinut de un procesor Intel Stealey la frecvenţa de 800 MHz, 1 GB DDR2 şi un harddisk cu capacitatea de 80 GB. În pachet mai erau oferite un modul GPS, suport pentru reţele de telefonie mobilă 3G şi un tuner DVB-T. Cum era de aşteptat, această combinaţie de dotări într-un pachet foarte portabil costa cam cât sistem de gaming high end.

ASUS R2E - un UMPC la CERF 2008

ASUS R2E - preţ de sistem desktop high end

Urmărește Go4IT.ro pe Google News