Razer Carcharias – căşti de gaming profesionale

26.03.2009
Razer Carcharias – căşti de gaming profesionale

Aşa cum anunţam la începutul review-ului mouseului Roccat Kone, avem în dulapul cu produse multe gadgeturi de gaming. Tastaturile profesionale şi mouşii sunt periferice de bază pentru jucătorii înrăiţi, dar să nu uităm de căşti – în multiplayer sunt extrem de utile, mai ales dacă doreşti o coordonare perfectă care să te poarte spre victorie. Sigur că şi nişte căşti ieftine cu microfon realizează în principiu acelaşi lucru precum cele dedicate gamingului, dar nivelul calitativ şi funcţiile suplimentare fac diferenţa. Să luăm exemplu concret cazul de faţă şi anume căştile Razer Carcharias. Nu sunt nici pe departe ultimul răcnet în materie de gaming audio (vezi Logitech G35, cu voice morphing şi sunet surround 7.1), însă au câteva avantaje clare faţă de A4Tech-urile mele pe care am dat 30 de RON sau faţă de alte modele similare. Pe scurt:

•construcţie solidă, plastic de calitate;
•sunt confortabile;
•calitatea audio foarte bună;
•microfonul filtrează zgomotul ambiental, astfel că persoanele cu care comunici te vor auzi clar.

Razer Carcharias

Să vedem acum şi specificaţiile din fişa tehnică.

General

•Difuzoare stereo;
•Bandă ajustabilă pe cap;
•Microfon ajustabil pe verticală, 0 – 270 grade;
•Cablu de 3 metri;
•Controlul volumului pe fir, switch on/off pentru microfon;
•Conectare: două jack-uri de 3,5 mm pentru căşti şi microfon;

Razer Carcharias

Căştile

•Răspuns în frecvenţa 20 – 20.000 Hz;
•Impedanţă 32 Ohmi;
•Putere 200 mW;
•Difuzoare de 40 mm, magneţi Neodymium.

Microfonul

•Răspuns în frecvenţa 50 – 16.000 Hz;
•Raport semnal zgomot 50 dB;
•Senzitivitate -37 +/- 4 dB.

Razer Carcharias

În practică

Razer CarchariasRazer Carcharias şi-au demonstrat calităţile nu doar în jocuri, ci şi la audiţia de MP3-uri. În jocuri, surprinzi detalii pe care cu un sistem de boxe nu le sesizezi decât dacă eşti foarte concentrat asupra a ceea ce se întâmplă în afara câmpului vizual: paşi, foşnete, şoapte etc. Microfonul îşi face şi el treaba cu brio – strigătele care ajung la urechile colegilor din echipă sunt clare, deloc distorsionate şi fără influenţe din ambientul exterior (spre exemplu, zgomotul aspiratorului din sufragerie).

Piesele audio se aud foarte bine pe înalte şi medii, singurul capitol unde căştile Razer nu excelează fiind basul, asta în ciuda dimensiunilor destul de mari ale difuzoarelor (40 mm). Să nu credeţi totuşi că sunetele joase sunt omise, ele sunt prezente la un nivel decent, însă mi-aş fi dorit un bas mai puternic, mai adânc. Dar mai bine aşa decât să am de a face cu distorsiuni deranjante – dat la maxim, sunetul este aproape la fel de clar ca şi la volum mediu.

Razer CarchariasÎn schimb, izolarea fonică nu este prea grozavă – chiar şi când asculţi muzică tare auzi zgomotele din exterior. Abia la maximum scapi de ele dar sincer, nu recomand utilizarea lor astfel pe o periodă îndelungată – mă număr printre indivizii care nu vor să surzească la 40 de ani şi chiar fac ceva în privinţa asta. Revenind la izolarea fonică, să spunem că şi reciproca este valabilă. Sunetul din căşti la volum mic mic este sesizabil de către persoanele din apropierea ta, iar la volum maxim se aude chiar şi în spaţii largi: concret, o încăpere gălăgioasă de aproximativ 80 de metri pătraţi.

Concluzie: Dacă nu ai pretenţii de voice morphing (modificarea spectrului vocal în timp real ce duce la deformarea vocii pe anumite presetări: alien, femeie, grunt, psycho etc.) şi emulare surround, Carcharias reprezintă o alegere inspirată. În caz contrar, ai la dispoziţie mult mai bine înzestratele tehnologic Logitech G35. Fără să prezinte facilităţi deosebite, Razer oferă un produs de calitate, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi din punct de vedere tehnic. Căştile Carcharias, a căror denumire a fost preluată de la o specie de rechin, se găsesc de vânzare la PcFactory. Preţul este cam tare condimentat, aproximativ 415 RON.

Plusuri şi minusuri

[+] Construcţie bună, design plăcut;
[+] Confort;
[+] Calitate audio foarte bună;
[+] Microfon care atenuează zgomotul ambiental.

[-] Izolare fonică slabă;
[-] Nu oferă opţiuni extra pentru gamerii înrăiţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News