Aplicaţia săptămânii: MoliPlayer Pro

21.06.2014
Aplicaţia săptămânii: MoliPlayer Pro

Platformă software: Windows Phone 8

Deşi consumul de conţinut video online sau offline este deja una dintre activităţile preferate ale utilizatorilor de telefoane mobile sau tablete, Apple, Google şi Microsoft nu au reuşit să includă un player video nativ cu adevărat competent în platformele lor mobile. Dacă Google Play sau App Store oferă suficiente aplicaţii media de bună calitate, Windows Phone Store nu este tot atât de bogat, iar apariţia la finele anului trecut a unui produs complex precum MoliPlayer Pro a fost binevenită.

Disponibilă deja pe iOS sau Android, cu mici diferenţe de opţiuni şi compatibilităţi în funcţie de platformă, aplicaţia MoliPlayer Pro şi-a făcut apariţia în magazinul Windows Phone şi oferă tot ceea ce Videos nu este în stare să ofere: un suport bogat pentru formate video şi audio, pentru subtitrări, pentru descărcări şi pentru streaming.

Interfaţa aplicaţiei respectă liniile de design Microsoft pentru Windows Phone, aceasta folosind un Hub cu o secţiune introductivă pentru categorii, elemente native de control, Application Bar şi paginare panoramică. Unele elemente pentru control sunt cam înghesuite din cauza lipsei de spaţiu, însă, în ansamblu, aplicaţia este una plăcut din punct de vedere estetic şi funcţional.

Fiind vorba de un player video, vom sări direct la redarea media. Faţă de umilul Videos, care nu oferă decât o gamă sărăcăcioasă de formate, MoliPlayer Pro a reuşit să redea toate formatele pe care le-am încercat. Aplicaţia este capabilă să citească corect containerele MKV, MP4, AVI sau VMW, codec-urile video H.264, Xvid, DivX, MPEG-2 sau codec-urile audio AAC, MP3, FLAC, OGG, DTS şi AC3, în ultimul caz făcând şi un downmix bun de la multicanal la stereo.

Subtitrările nu au fost uitate, aplicaţia MoliPlayer Pro fiind capabilă să afişeze subtitrările în format SRT sau SSA şi să permită alegerea corectă a codului de pagină pentru afişarea corespunzătoare a diacriticelor. Aplicaţia poate încărca atât subtitrările multiple dintr-un container, caz în care va permite alegerea lor dintr-un meniu, cât şi cele externe, caz în care va cere precizarea subtitrării dorite înainte de începerea redării.

Interfaţa player-ului oferă, pe lângă butoanele standard pentru redare, un buton pentru blocarea ecranului, o listă a fişierelor din directorul curent selectat, controlul vitezei de redare, crearea unei liste de redare şi un modul Pan and Scan simplu cu doar două poziţii: Standard şi Fill Screen. Aplicaţia oferă şi control prin gesturi, acestea permiţând derularea fişierelor, ajustarea luminozităţii şi  ajustarea volumului audio.

MoliPlayer include şi un client UPnP AV pentru accesarea server-elor DLNA din reţea. Am testat aplicaţia cu un server Plex şi, dincolo de absenţa subtitrărilor, streamingul a fost stabil şi a funcţionat corect chiar şi atunci când am sărit aleatoriu prin fişier.

 

Managementul fişierelor este însă cam simplu. Aplicaţia permite sortarea fişierelor după dimensiune, nume, data, durată sau număr de accesări, însă nu include o opţiune pentru căutare, nu are un panou informativ pentru fişiere şi nici nu oferă compatibilitate deplină cu Windows Phone 8.1. Din acest ultim motiv, aplicaţia nu poate accesa directoarele speciale pentru care se oferă acum acces deplin, cum ar fi Videos, transferul comod pe telefon făcând-se fie prin aruncarea fişierelor dorite în Camera Roll, fie prin copierea lor prin intermediul server-ului HTTP intern.

MoliPlayer Pro include şi un modul intern pentru descărcarea fişierelor video. Browser-ul include o pagină cu cele mai celebre servicii de găzduire video, iar un simplă apăsare pe buton permite descărcarea locală a secvenţelor video dorite.

Produsul nu este însă unul perfect. Decodarea hardware nu poate fi activată în cazul tuturor fişierelor, deşi unele fişiere de test problematice au folosit codec-uri native Windows Phone 8.1 precum h.264 sau AAC, iar activarea Background Play se poate solda uneori cu un consum ridicat al bateriei chiar dacă redarea media este oprită.

Aplicaţia MoliPlayer Pro are un preţ de 2,99€ şi poate fi cumpărată din Windows Phone Store, producătorul oferind şi o perioadă trial de 15 zile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News