Chrome va bloca instalarea extensiilor care nu provin din magazinul oficial Chrome Web Store

13.06.2018
Chrome va bloca instalarea extensiilor care nu provin din magazinul oficial Chrome Web Store

În ciuda regulilor tot mai stricte impuse de Google, extensiile Chrome rămân una dintre cele mai comune surse de malware, mulţi dintre utilizatori lăsându-se convinşi să instaleze extensii pentru web browser chiar în timp ce vizitează diverse site-uri.

Pornind de la premisa că utilizatorii Chrome sunt îndeajuns de precauţi pentru a instala extensii doar din magazinul Web Store oficial, Google a neglijat multă vreme o problemă de securitate cât se poate de evidentă. Ce-i drept, Google a lăsat utilizatorilor posibilitatea de a „repara” o instalare Chrome compromisă cu extensii abuzive, însă opţiunile prezente la secţiunea Reset and clean up din meniul Settings nu rezolvă problema de fond: utilizatorii neexperimentaţi vor continua să instaleze extensii Chrome din surse nesigure.

O situaţie similară este întâlnită şi în ecosistemul de aplicaţii Android, unde deşi există o sursă relativ sigură de aplicaţii (Google Play Store), mulţi utilizatori ajung să-şi compromită dispozitivele instalând aplicaţii obţinute din surse neoficiale, adesea propuse de site-urile pe care le vizitează.

În cazul extensiilor Google Chrome, soluţia găsită este dezactivarea suportului pentru instalare direct din web browser. În schimb, toate extensiile Chrome  vor redirecţiona către pagina oficială din Chrome Web Store, instalarea putând continua doar dacă acestea au fost aprobate de Google. Schimbarea făcută deja în cea mai recentă versiune Chrome va fi urmată în luna septembrie de eliminarea completă a API-ului Inline install, făcând imposibilă împachetarea extensiilor pentru instalare offline.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult