Huawei negociază cu Rusia un program pilot pentru sistemul de operare rusesc Aurora

27.08.2019
Huawei negociază cu Rusia un program pilot pentru sistemul de operare rusesc Aurora

În urmă cu aproximativ două luni, la scurt timp după ce Huawei a fost introdusă pe Entity List de Statele Unite ale Americii, au apărut zvonuri despre o posibilă colaborare între Huawei şi Rusia pentru utilizarea unui sistem de operare numit Aurora, care aparţine Rostelecom, compania de telecomunicaţii de stat a Rusiei. Aceste planuri nu s-au concretizat la momentul respectiv, iar anunţul Harmony OS sugerează că Huawei ar putea să îşi dezvolte propriul sistem de operare şi pentru telefoane, însă noi informaţii publicate de Reuters sugerează că acest parteneriat va merge înainte, fiind pregătit un program pilot în care tablete Huawei vor fi echipate cu Aurora OS.

Conform Reuters, Huawei pregăteşte un lot pilot de 360.000 de tablete Huawei pe care le va echipa cu Aurora OS pentru a fi folosite anul viitor de către autorităţile din Rusia. Tabletele vor fi dedicate pentru recensământul de anul viitor din ţară. Se pare că Huawei deja a făcut o ofertă, prezentând mai multe modele posibile, care să vină pre-instalate cu sistemul de operare rusesc. În cazul în care acest experiment va avea succes, există posibilitatea ca Huawei să folosească Aurora OS în mai multe situaţii.

Momentan, starea de incertitudine a relaţiei dintre Huawei şi SUA a fost prelungită cu încă trei luni. Acum data la care relaţiile dintre Huawei şi companiile americane vor trebui să înceteze este 19 noiembrie. În această perioadă, compania poate colabora cu Google pentru utilizarea sistemului de operare Android, iar licenţele pe care le obţine în această perioadă pentru produsele viitoare vor rămâne valide chiar dacă sancţiunile vor intra în efect înainte de lansarea lor.

Astfel, există posibilitatea ca seria Huawei P40 să fie lansată cu sistemul de operare Android din fabrică şi să poată primi în continuare actualizări de securitate. Acest lucru înseamnă că există destul timp în plus pentru a găsi o alternativă. Întrucât Harmony OS nu pare să fie încă pregătit pentru a fi utilizat pe smartphone-uri şi tablete, probabil că Aurora OS ar putea fi un pas intermediar în tranziţia de la Android la Harmony.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult