Ce poate face racheta hipersonică Kinzhal, pe care Putin o trimite în coasta NATO

19.08.2022
Ce poate face racheta hipersonică Kinzhal, pe care Putin o trimite în coasta NATO
MiG-31K înarmat cu o rachetă Kinzhal (Foto: Wikipedia)

Rusia a anunțat că trimite avioane MiG-31K echipate cu rachete hipersonice Kh-47M2 Kinzhal în exclava Kaliningrad, înconjurată de state membre ale NATO.

Kinzhal (nume de cod NATO: Killjoy) este o rachetă aer-sol, capabilă să transporte inclusiv focoase nucleare. Aceasta poate lovi ținte aflate la o distanță maximă de 2.000 de km și poate atinge o viteză de 12.000 km/h, potrivit Military-today.com.

Racheta poate fi lansată de pe două platforme, bombardierele strategice Tupolev Tu-22M3 sau interceptoarele MiG-31K.

Citește și > Putin are o mare problemă: Motivul pentru care trupele lui sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Arma este relativ nouă și a intrat în serviciu activ în decembrie 2017. Ca și în cazul avioanelor invizibile pe radar Su-57, se crede că Rusia deține puține astfel de rachete. Fabricarea lor este acum mult mai dificilă din cauza sancțiunilor vestice.

Bombardier Tupolev Tu-22M3 (Foto: Wikipedia)

Racheta hipersonică a fost folosită recent pentru atacarea unor ținte din Ucraina și ar fi fost utilizată inclusiv în războiul civil din Siria. Deocamdată, aceste arme sunt aproape imposibil de interceptat din cauza vitezei foarte mari pe care o pot atinge.

Nu se cunosc alte lucruri despre racheta rușilor. Ar putea fi, de asemenea, o armă mult mai slabă în realitate, ca și altele cu care s-a lăudat Putin, dar care au dezamăgit în Ucraina. Exemple sunt avionul Su-35 sau vehiculul blindat Tigr.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult