Povestea singurului tanc de la parada lui Putin. Cui aparține modelul T-34/85 și ce semnificație are

11.05.2023
Povestea singurului tanc de la parada lui Putin. Cui aparține modelul T-34/85 și ce semnificație are

Un singur tanc a apărut la parada organizată de Ziua Victoriei la Moscova pe 9 mai. Sărbătoarea marchează învingerea Germaniei naziste în 1945. La edițiile din trecut, sute de vehicule militare au defilat prin fața lui Vladimir Putin în Piața Roșie din Moscova.

Cel mai probabil, în acest an Rusia nu prea a mai avut ce arăta la paradă, din cauza pierderilor suferite în Ucraina. Singurul tanc folosit la acest eveniment este un model T34/35, care are o poveste interesantă.

Rusia folosește acest vehicul la parade și evenimente deoarece este cea mai faimoasă armă folosită de sovietici împotriva germanilor. Unii experți cred chiar că acesta a fost cel mai bun tanc din cel De-al Doilea Război Mondial, ceea ce este discutabil.

Propaganda este importantă pentru regimul lui Putin. De aceea, Rusia a importat în 2019 mai multe tancuri T-34 decât a comandat modele T-14 Armata contemporane, transmite The War Zone.

Citește și: Putin joacă una dintre ultimele sale cărți: Tancul T-14 Armata, trimis în Ucraina

Moscova și-a asigurat un stoc de peste 30 de astfel de tancuri, pe care le-a cumpărat din state comuniste precum Laos și Vietnam. Vehiculele au fost recondiționate pentru a fi folosite la parade. Unele dintre ele au fost expuse în muzee, iar altele au fost folosite în filme agreate de regimul politic, precum „T-34”.

T34/85 este o versiune de T-34 cu turelă mai mare și tun de 85 de mm. Prima versiune avea tun de 76 de mm.

Între 1940 și 1946, Uniunea Sovietică a produs peste 58.000 de unități T-34 de toate tipurile. După război, multe dintre tancuri au fost vândute țărilor prietene. Laos este statul care a ținut cel mai mult în serviciu vehiculul. Acesta a fost retras abia în urmă cu câțiva ani.

Foto: Profimedia Images

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult