iPhone OS 4. Zeci de funcţii noi, câteva chiar importante

Când Steve Jobs coboară printre noi pentru a face el însuşi prezentarea unui nou produs, toată lumea, inclusiv bunicii graficienilor cu monitoare Apple de 24 de inch, realizează că este ceva important. Nimic mai corect. O nouă versiune de iPhone OS, sistemul de operare care stă la bază iPhone şi iPad, reprezintă un anunţ la care cu siguranţă că inclusiv cei de la Nokia, Samsung, Microsoft şi alţii au ciulit urechile.

iPhone OS 4 constituie un update major la sistemul de operare de care depind două dintre cele mai importante produse Apple. Este poate cel mai important update de la primul iPhone încoace. Sigur, dacă suntem cârcotaşi (aşa cum ne place), vom găsi şi puncte slabe.

Important este că, deşi se putea şi mai bine, iPhone OS 4 rezolvă câteva din problemele de care s-au plâns utilizatori. Este un semn că Apple îşi pleacă totuşi urechea la plângerile clienţilor. Pentru Apple însă, noua versiune nu este doar un upgrade dedicat utilizatorilor noi şi vechi, este o oportunitate majoră de câştig.

Steve Jobs susţine, probabil cu temei, că iPhone OS 4 include peste 100 de funcţii noi şi îmbunătăţiri. Facilităţile cu adevărat importante însă pot fi numărate pe degetele de la două mâini. Să le luăm pe rând.

Multitasking

A fost o întreagă tevatură cu multitasking-ul în ultima vreme. Se zvonea că nouă versiune o să suporte această facilitate dar nu era nimic cert. Pe de altă parte, după ce Microsoft a anunţat că nici Windows Phone 7 nu va avea multitasking, se părea că noua modă scoate această funcţie din peisaj.

Steve Jobs ne-a liniştit pe toţi ieri, când a confirmat prezenţa multitasking-ului în iPhone OS 4. Culmea, a recunoscut chiar că Apple nu e prima companie care îşi dotează telefoanele cu multitasking. A promis însă că multitasking-ul lor va fi cel mai bun.

Multitasking-ul va fi extrem de simplu în ochii utilizatorului. Apeşi de două ori singurul buton fizic pentru a afişa o listă cu aplicaţiile deschise. De acolo vei putea trece la altă aplicaţie, dar nu vei putea închide una dintre acestea.

În realitate, nu aplicaţiile propriu-zise rulează în fundal, ci o serie de 7 servicii care îşi fac treaba în linişte. Aceste servicii care rulează în background au diverse sarcini precum localizare, audio, VoIP, push notifications etc.

Foldere

iPhone OS 4 va avea foldere. Nu, nu este vorba de foldere clasice, care să te ajute în organizarea fişierelor. Pentru asta ar trebui să vină şi cu un manager de fişiere.

Este de vorba de foldere în care îţi poţi grupa aplicaţiile. Poţi, în sfârşit, să creezi un folder în care să pui toate jocurile, de exemplu.

iPhone OS 4 - foldere pentru aplicatii

iBooks

Apple pare să ia în serios afacerea cu cărţi electronice. Aşa se face că iBooks, aplicaţia de pe iPad, va fi disponibilă şi pe iPhone.

Mail

iPhone OS 4 înseamnă un upgrade important şi pentru aplicaţia Mail. Vor fi foarte fericiţi în special utilizatorii de business care vor putea adăuga mai multe conturi de Exchange.

iPhone OS 4 - foldere pentru aplicatii

Alte îmbunătăţiri ale aplicaţiei includ: Inbox unificat pentru toate conturile, threaded conversations (în stilul Gmail) şi deschiderea ataşamentelor cu alte aplicaţii.

Local notifications

Împreună cu multitasking-ul, notificările locale se vor dovedi foarte utile în viitoarea versiune de iPhone OS.

Prin notificare locală se înţelege capacitatea unei aplicaţii, care rulează în fundal, de a afişa notificări în cadrul aplicaţiei active. De exemplu, dacă ai programat o întâlnire, aceasta îţi va fi amintită chiar dacă te afli în browser.

Game Center

iPhone OS 4 va face uz de o reţea de gaming cu aptitudini sociale, multiplayer şi tot tacâmul. Cu noul Game Center îţi vei putea invita prietenii să vă jucaţi online de pe iPhone şi iPad.

iPhone OS 4 - Game Center

iAd - Iad-ul utilizatorilor

Spuneam că noua versiune reprezintă şi o importantă oportunitate de afaceri pentru Apple. Compania americană a pus la cale un sistem propriu reclame. În altă ordine de idei, Apple va stoca şi va vinde reclamă.

Dezvoltatorii vor putea afişa reclame (HTML5, nu Flash, evident) în propriile aplicaţii. Vor câştiga 60% din venitul generat de acestea. Restul de 40% rămâne la Apple.

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante noutăţi aduse de iPhone OS 4. Ar mai merita menţionate şi noile facilităţi de business precum suportul pentru Exchange Server 2010 sau SSL VPN. De asemenea, un motiv important de bucurie pentru mulţi posesori de iPhone este posibilitatea schimbării imaginii de fundal. Ironic, aceasta puteau fi schimbată în versiunile deblocate, nu şi în cele originale.

iPhone OS 4 putea fi şi mai bun, este clar. Cu toate astea, aduce destule noutăţi şi idei interesante. Unele dintre ele, cum ar fi cea cu reclamele, de exemplu, vor fi cu siguranţă preluate şi alţi producători.