Tanc sovietic, descoperit aproape intact după ce a stat 56 de ani sub apă

14.07.2020

În anul 2000, un băiat care se plimba pe malul lacului Kurtna Mätasjärv din Estonia a făcut o descoperire inedită. Este vorba despre un tanc sovietic T-34, care a stat 56 de ani sub apă. În ciuda acestei perioade lungi, vehiculul se afla într-o stare foarte bună când a fost scos.

Băiatul a observat urme adânci care dispăreau în lac. După ce a urmărit o perioadă zona, copilul a observat că din când în când din apă ieşeau bule. În cele din urmă băiatul a povestit ce a văzut, iar informaţia a ajuns la Igor Shedunov, un istoric. Acesta a organziat o expediţie, care a găsit tancul.

Un tanc în stare foarte bună

Acest T34/76A este deosebit deoarece a luptat în război atât de partea germanilor, ca trofeu capturat, cât şi de cea a societicilor. Vehiculul avea încă 116 proiectile în interior.

Operaţiunea de salvare a tancului a durat şase ore. Vehiculul folosit pentru tractarea tancului de 30 de tone a fost un buldozer Komatsu D375A-2, care cântăreşte 68 de tone.

T-34 a fost un tanc mediu fabricat în Uniunea Sovietică din 1940 până în 1958. Simplu de construit, revoluționar ca design și ieftin, vehiculul este considerat de mulți specialiști cel mai important tanc din Al Doilea Război Mondial, deoarece a avut o contribuție mare la câștigarea războiului.

Recent, doi copii care pescuiau cu un magnet au făcut o descoperire periculoasă într-un lac: o grenadă de mână.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News