Bill Gates finanţează un proiect de toaletă care nu foloseşte apă. Iată cum funcţionează dispozitivul

02.12.2016

La patru ani după ce Bill and Melinda Gates Foundation a acordat 710.000 de dolari unui proiect care dezvoltă o toaletă care nu foloseşte apă, echipa care o dezvoltă a primit o nouă rundă de finanţare. Nano Membrane Toilet, dezvoltată de Cranfield University, va ajunge în Africa în zonele în care apa se găseşte greu, iar canalizarea nu există.

 

Potrivit cercetătorilor, mai mult de 2,4 miliarde de persoane din lume trăiesc în condiţii insalubre.

După ce o persoană îşi face nevoile şi închide capacul, vasul de toaletă rotativ se întoarce la 270 de grade şi depozitează mizeria într-o cuvă de dedesupt. O unealtă cu perie se roteşte şi curăţă vasul. Apa din excremente şi urină este transformată în vapori cu ajutorul unor nanofibre din cuvă. Aceştia sunt transformaţi din nou în apă, care este depozitată într-un recipient din faţa toaletei. Gunoiul solid rămas este depozitat într-o altă zonă, care îl acoperă cu o ceară specială pentru a elimina mirosul. Această cameră finală este golită la intervale regulate de un tehnician.

 

 

Nano Membrane Toilet funcţionează pe bază de baterii. Apa obţinută din excremente este curată şi poate fi folosită pentru treburi curente, precum spălarea de haine sau curăţenie.

 

Operarea toaletei costă doar 0,05 dolari pe utilizator, iar Nano Membrane Toilet poate deservi 10 persoane/zi. Testele vor începe în acest an în Africa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult