Peste câţiva ani plantele ar putea fi folosite pentru spionaj şi monitorizare

23.11.2017

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), instituţia guvernamentală a Statelor Unite care dezvoltă noi tehnologii militare, vrea să obţină plante care să fie folosite în operaţiuni de spionaj, supraveghere şi monitorizare.

Programul Advanced Plant Technologies (APT) şi-a propus să dezvolte „senzori organici” capabili să se susţină singuri. Aceştia ar urma să monitorizeze zona în care se află şi să raporteze anumite incidente.

Într-o primă fază DARPA doreşte să folosească „spionii vegetali” pentru a detecta radiaţii, patogeni, chimicale şi ameninţări nucleare. Mai mult, ar putea fi dezvoltate plante capabile să detecteze minele. „Planetele sunt foarte ‘conştiente’ de mediul în care trăiesc şi manifestă în mod natural răspunsuri fiziologice la stimuli de bază precum lumina sau temperatura, dar în unele cazuri şi la atingere, chimicale, boli şi patogeni”, a declarat Blake Bextine, managerul de program al APT. 

DARPA a început să primească propuneri de la cercetători şi companii interesate pentru program în această lună. Într-o primă fază cercetările se vor face într-un mediu controlat, urmând ca apoi plantele modificate să fie folosite într-un program al Departamentului Agriculturii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult