Geosense pentru Windows 7 – GPS software gratuit pentru laptopuri

OK, recunosc, nu e chiar GPS. Este o aplicaţie software care adaugă funcţii de localizare în Windows 7. Doar în Windows 7, pentru că acesta are deja temelia unei astfel de facilităţi.

Se numeşte Geosense şi este un senzor de locaţie. Acesta este capabil să afle locaţia ta curentă, fără ajutorul vreunei componente hardware. Face asta prin mai multe căi printre care triangulare wireless şi IP lookup.

De exemplu, pe un laptop conectat la Internet prin wireless se foloseşte triangularea wireless şi funcţia IP lookup pentru localizare. La un laptop sau netbook care are şi modul 3G se va folosi, în plus, triangularea cu ajutorul antelelor GSM. Această din urmă funcţie va fi implementată în următoarea versiune.

La ce e bună

Localizarea este o funcţie aflată la început de drum dar care se va dezvolta foarte mult. Pe viitor, această localizare va fi implementată în foarte mult aplicaţii software şi servicii online.

Va putea fi folosită, de exemplu, de Google Maps pentru a-ţi detecta automat poziţia şi a-ţi prezenta harta locală. Va putea fi folosită de site-urile care conţin informaţii despre restaurante. Cu ajutorul localizării, un astfel de site ar şti unde te afli şi ar putea să-ţi afişeze restaurante aflate în apropiere.

Exemplele ar putea continua cu reţelele sociale. Facebook, de pildă, ar putea să-ţi sugerezi prieteni în funcţie de locaţie. Twitter oferă deja suport pentru localizare, doar că numărul clienţilor capabili să interpreteze informaţiile este redus.

Instalare şi activare

Pentru a beneficia de avantajele localizării trebuie, în primul rând, să instalezi programul Geosense. În al doilea rând, trebuie să îl activezi în sistemul de operare.

Notificare suplimentara la instalarea programului

Geosense poate fi descărcat de pe go4it.ro. Instalarea decurge ca la orice program de Windows, cu o excepţie. Vei primi un mesaj de notificare suplimentar, specific instalării senzorilor, în care îţi va cere o confirmare a faptului că vrei cu adevărat să instalezi acel program.

După instalare, trebuie să activezi senzorul în Control Panel. Pentru asta intri la Location and Other Sensors, din secţiunea Hardware and Sound. Acolo trebuie să bifezi câmpul Enabled din dreptul senzorului Geosense şi să apeşi butonul Apply.

Din acest moment, aplicaţiile care folosesc funcţia de locaţie ar trebui să depisteze automat senzorul proaspăt instalat. Evident, programele de acest gen au (sau vor avea) opţiuni care vor permite activarea sau dezactivarea detectării automate a poziţiei.

Geosense

Exemple în practică

Cum am mai spus, la ora asta nu există multe aplicaţii capabile să valorifice informaţiile oferite de un astfel de senzor. Este doar o chestiune de timp până vor apărea, însă. Implicaţiile acestei funcţii sunt prea mari pentru a nu se profita (inclusiv financiar) de pe urma ei.

Cel mai comod exemplu este gadgetul meteo din Windows 7. Când vine vorba de locaţie, acesta oferă două opţiuni: fie treci manual oraşul, fie optezi pentru găsirea automată a locaţiei. Cea de-a doua opţiune nu este activă decât după instalarea şi activarea senzorului.

Geosense

Dacă activezi opţiunea "Find location automaticaly", gadgetul meteo va încerca să găsească singur locaţia corectă. Unul din avantaje ar fi că îţi poate schimba automat locaţia (şi afişa informaţiile meteo locale) când călătoreşti.

Şi Google Maps poate fi folosit pe baza senzorului de locaţie. În mod normal, aplicaţia celor de la Google nu suportă această funcţie. Există însă un client de Google Maps care face uz de acest senzor.

Un alt program cu suport pentru localizare este MahTweets. Acesta este un agregator social care interacţionează cu mai multe reţele şi servicii online precum Twitter, Facebook sau Flickr.

Geosense

Probleme mai mici sau mai mari

Ca mai toate aplicaţiile software, Geosense nu funcţionează mereu aşa cum ar trebui. Mai dă şi rateuri. Uneori nu este recunoscut de aplicaţii. Alteori nu furnizează locaţia corect. Am păţit ca gadgetul meteo să confunde Bucureştiul cu Constanţa. Iar asta nu se poate numi o eroare minoră.

Geosense poate reprezenta începutul de drum al unei funcţii care va deveni extrem de populară în viitorul nu foarte îndepărtat. Probabil vor apărea şi alţii senzori, mai buni sau mai puţin buni.

O nouă versiune de Geosense este programată să apară pe 15 martie. Poate atunci vor fi reparate şi unele dintre problemele amintite.

Descarcă Geosense de aici.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat