Furtuna uriaşă de pe Jupiter ar putea dispărea în 10-20 de ani

Furtuna uriaşă de pe Jupiter ar putea dispărea în 10-20 de ani

Un element caracteristic al celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, este „Marele Punct Roşu” sau „Marea Pată Roşie”. Acesta este de fapt o furtună uriaşă, care a început cândva în anii 1600. Fenomenul nu va mai dura, însă, mult. Potrivit datelor colectate de nava de 1 miliard de dolari trimisă de NASA pentru a studia Jupiter, numită Juno, furtuna ar putea dispărea în următorii 10-20 de ani. Prin comparaţie, cea mai lungă furtună de pe Terra, Uraganul John din 1994, a ţinut 31 de zile.

 

„Din păcate, a pornit numărătoarea inversă”, a declarat un astronom. Nu avem de ce se ne îngrijorăm, din fericire. Dispariţia furtunii nu va afecta viaţa pe Pământ, potrivit experţilor.

 

CITEŞTE ŞI: Iată ce se va întâmpla cu maşina Tesla Roadster trimisă de Elon Musk în spaţiu

 

Furtuna de pe Jupiter este atât de mare încât ar putea „înghiţi” lejer o planetă de dimensiunile Terrei. 

 

Marea Pată Roşie este un oval de aproximativ 12.000 pe 25.000 km. Obervaţiile în infraroşu şi direcţia de rotaţie indică faptul că este o regiune de înaltă presiune ai cărei nori superiori sunt mult mai înalţi şi mai reci decât zonele înconjurătoare. Structuri similare au fost observate pe Saturn şi Neptun. Nu se ştie modul în care asemenea structuri rezistă aşa de mult timp.

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult