Nokia X3-02 Touch and Type - o experienţă nouă şi interesantă

Trebuie să recunosc că nu acesta nu este primul telefon cu ecransensibil la atingere şi tastatură alfanumerică pe care l-am avut înredacţie. De-a lungul timpului mai multe companii mai puţincunoscute din China nu s-au deranjat să folosească aceastăcombinaţie pentru a atrage clienţii cu terminalele dualSIM.NokiaX3-02 este însă primul terminal de laproducătorul finlandez cu acest tip de control dual şi am fostfoarte curioşi să vedem cum se descurcă.

Nokia X3-02 Touch and Type

Un telefon subţire şi solid

Cu o carcasă ce măsoară doar 9,6 mm grosime şi ogreutate de 77,4 g, Nokia X3-02 este un telefon subţire şiuşor. Carcasa este construită din plastic de calitate, iarcapacul bateriei este metalic. Pentru accesul la cartela SIM şicardul microSD de 2 GB inclus trebuie detaşat acest capac.Operaţiunea nu este chiar atât de uşoră, fiind necesară apăsareafermă a butoanelor laterale din dreptul tastaturii. Pe latura dindrepta găsim butoanele pentru volum şi un buton pentru blocareatastelor şi ecranului. Mufa pentru căşti şi cea microUSB se găsescîn partea de sus, alături de cea pentru alimentare. Orificiuldifuzorului se află pe latura de jos, iar microfonul a fostintegrat sub tastatură. Pe spatele telefonului mobil se găseşteo cameră de 5 MP fără sistem de focalizare saublitz.

Nokia X3-02 - camera de 5 MP fără blitz

Ecranul şi tastatura

Ecranul de 2.4" al lui Nokia X3-02 este de tip rezistiv şi are orezoluţie de 240x320 de pixeli. Nu avem motive să ne plângem desensibilitatea ecranului. Apăsările au fost recunoscute fărăprobleme. Tastatura poate fi considerată ciudată la primulcontact. Cele trei taste care se aflau sub cifrele 1-9 sunt dispuseacum vertical în partea dreaptă. Butoanele din primul rândsunt lucioase. Ele controlează apelurile şi oferă acces rapid laplayerul audio şi mesagerie. Deblocarea telefonului se poate faceprin apăsarea unui buton fizic şi apoi a unuia virtual de pe ecran.Cele trei butoane fizice sunt cel de pe latura dreaptă, cel pentrurespingerea apelurilor şi cel dedicat playerului audio.

În trailer-ul de prezentare al lui Nokia X3-02 am putut vedea cănavigarea prin meniuri şi controlul telefonului se face foarte uşorcombinând gesturile de pe ecran şi tastele fizice. Înpractică lucrurile sunt puţin mai complicate, cel puţin la început.Au fost multe ocazii în care am simţit nevoia unui paddirecţional. În timp am ajuns să stăpânesc mai binenavigarea prin gesturi pe ecran şi să folosesc tastatura doarpentru introducerea textului. Atingerea ecranului este confirmatăde o vibraţie scurtă. În dreapta căştii se poate observa o zonă maiînchisă la culoare. Acela este senzorul de proximitate careblochează ecranul atunci când telefonul este dus la ureche.

Nokia X3-02 - tastatura cu dispunere diferită a butoanelor

Symbian S40 modificat

Interfaţa Symbian S40 a fost modificată pentru a permitecontrolul lui Nokia X3-02 prin butoane virtuale de pe ecran, însăcei care au folosit până acum un terminal Nokia nu vor aveaprobleme să se adapteze. Una din facilităţile noi oferitede această interfaţă modificată a fost un meniu rapid pentru nouăfuncţii sau aplicaţii, disponibil din ecranul principal. Acestmeniu rapid permite şi personalizarea ecranului principal prinadăugarea a patru contacte favorite şi a şase aplicaţii.

Meniul principal al lui Nokia X3-02 poate afişat sub formă depictograme sau listă derulantă. Aproape toate submeniurile suntliste derulante. Lipsa unui accelerometru nu permiterotirea elementelor afişate pe ecran. De asemenea,întoarcerea lui X3-02 pe masă nu opreşte tonul de apel. Accesul laOvi Store este posibil pentru instalarea unor aplicaţii, însănumărul acestora este foarte limitat de lipsa sistemului deoperare. Am găsit destul de puţine aplicaţii Java compatibile şiutile. Browser-ul Opera Mini este preinstalat şi l-am folosit maides decât browser-ul cu care este livrat Nokia X3-02.

Nokia X3-02 se încarcă şi prin portul microUSB

Multimedia

Am spus mai devreme că X3-02 are o tastă dedicată pentruplayerul audio. Din păcate, ea nu este atât de folositoareprecum ne-am fi dorit. Apăsarea ei face ca pe ecran să apară ofereastră îngustă cu trei butoane pentru controlul melodiei afişatedeasupra lor. Această fereastră nu poate fi afişată când telefonuleste blocat. Pentru a pune pauză sau a trece la melodia următoareutilizatorul trebuie să apese un buton fizic, butonul virtual de peecran, butonul dedicat pentru playerul audio şi apoi pe cel de peecran specific acţiunii dorite. Nici măcar butoanele pentruvolum nu sunt active fără deblocarea lui Nokia X3-02, în ciudafaptului că nu ies mult în relief şi cu greu ar putea fi apăsatedin greşeală.

Playerul adio propriu-zis este pornit din meniu sau cu opictogramă de pe ecranul principal şi acoperă tot ecranul cu maimulte informaţii despre melodie. Calitatea ieşirii audioeste decentă, însă cei cu urechea mai fină şi care folosesc opereche de căşti bune vor observa probleme. Headset-ulstereo includ în pachet este în cel mai bun caz decent.Lipsa tastelor fizice dedicate şi aceste mici probleme facdin Nokia X3-02 un telefon nu foarte prietenos cu cei care ascultămultă muzică.

Difuzorul lui Nokia X3-02 se află pe latura inferioară

Playerul video al lui X3-02 este o surpriză căt se poate deplăcută. El redă fişiere DivX şi poate recunoaşte fără problemefilme de 700 MB. Camera foto de 5 MP se poate lăuda doar curezoluţia mare. În rest, ea nu se remarcă deloc, pozele rezultatefiind în cel mai bun caz acceptabile. Nici filmarea nu reuşeşte săimpresioneze în vreun fel, mai ales dacă ţinem cont de rezoluţiaVGA şi cele 15 cadre pe secundă ale clipurilor.

Autonomia

Cu o baterie Li-ion de 860 mAh, speranţele nu au fost prea marila acest capitol. Nokia X3-02 a fost folosit mai bine detrei zile între două reîncărcări, timp în care am realizatconvorbiri a fost de aproximativ o oră, am navigat pe Internet 20de minute folosind conexiunea 3G, am ascultat aproximativ două oremuzică şi am folosit aproape o jumătate de oră alte funcţii. Dacăeste folosită placa de reţea wireless, autonomia se poate reduce.Pe de altă parte, o utilizare mai uşoară poate mări autonomia luiX3-02 la patru zile. Încărcarea bateriei se poate face atâtprin mufa dedicată, cât şi prin mufa microUSB, telefonul primind obilă albă la acest capitol.

Nokia X3-02 Touch and Type este un telefon subţire

Alte aspecte

Nokia X3-02 suportă standardul USB On-the-Go sau OTG. La fel cala nava amiral N8, terminalul recunoaşte stick-urile USB saumemoria internă a altor telefoane. Din păcate, această facilitatenecesită folosirea unui cablu special care nu este inclus înpachet. Lipsa modulului GPS ar putea fi oarecum justificată dedimensiunile reduse şi rezoluţia ecranului. Pentru cei care auneapărată nevoie de ele, X3-02 oferă aplicaţii preinstalate pentruFacebook şi Twitter.

Concluzie

Nokia X3-02 ne-a oferit o experienţă inedită. A fost necesar untimp de acomodare cu combinaţia între taste şi ecranul touch, dardupă o săptămână totul venea de la sine. Am dus puţin lipsatastelor dedicate pentru controlul melodiei, însă calitateaconstrucţiei şi ecranul sensibil la atingere compensează. Preţuliniţial al telefonului este puţin cam mare pentru ceea ce oferă,însă în timp ar putea deveni rezonabil. Nokia X3-02 poatefi achiziţionat cu aproximativ 850 de lei la liber sau cu un preţce începe de la 139 € împreună cu un abonament Vodafone la dataredactării articolului. O alternativă va fi Nokia C3-01,un terminal cu specificaţii aproape identice, însă cu o tastaturăclasică.

Nokia X3-02 este disponibil pe piaţa românească

Plusuri şi minusuri:

[+] construcţiede calitate
[+]ecran sensibil la atingere de calitate
[+]3G, WiFi, USB On-The-Go
[+]încărcare prin portul microUSB
[+]interfaţa S40 ediţia 6 modificată
[-]nu are GPS, accelerometru şi cameră frontală
[-]lipsesc tastele multimedia dedicate

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat