Sistemul ideal pentru acasă, cum alegem?

24.11.2006
Sistemul ideal pentru acasă, cum alegem?
Întrebari şi răspunsuri

Care sunt diferenţele între un ampificator profesional şi unul normal?

Dacă urmărim o calitate superioară a sunetului trebuie să optăm pentru un amplificator profesional. Diferenţa dintre un amplificator normal şi unul profesional este dată de nivelul distorsiunilor produse, un exemplu ar fi acel zgomot de fond al unor amplificatoare în momentul funcţionări, care este destul de deranjant, mai ales la un volum mai mic.

Un amplificator profesional nu are zgomot de fond şi are un răspuns în frecvenţă mai mare, un amplificator normal s-ar putea să nu poată acoperi toată plaja de semnal, rezultând o calitate redusă a sunetului sau lipsa unor plaje de frecvenţă. Pentru un astfel de amplificator sunt necesare boxe performante, deoarece unele modele mai slabe nu pot reda lăţimea de bandă a semnalului primit de la amplificator.

Sistem 5.1

Ce câţi waţi este nevoie într-o cameră de bloc?

Acum poate vă întrebaţi de câţi waţi este nevoie penrtu a asculta liniştiţi muzică. Trebuie să luaţi în considerare cele două tipuri de sisteme cele 5.1 sau cele cu amplificator separat. Pentru un sistem 5.1 ne uităm la puterea nominală a subwoofer-ului deoarece în cele mai multe cazuri la aceste sisteme este specificată puterea totala, suma tuturor boxelor din sistem. Un sistem 5.1 poate fi catalogat drept un sistem de 100W, asta ar insemna putere reală pe subwoofer de 30W şi 14W pe sateliţi.

Pentru o audiţie plăcută subwoofer-ul rebuie să aibe măcar 20W, dar cu căt doriţi să simţiţi basul valoarea trebuie să fie mai mare. Spre deosebire de sistemele 5.1, un amplificator are puterea exprimată clar şi în toate cazurile este menţionat şi numărul de ieşiri ale acestuia, de exemplu 2x150W pentru un amplificator stereo de 150W.

După achiziţionarea unui amplificator de putere trebuie să luăm şi niste boxe, alegera acestora este reletiv simplă: întotdeauna trebui să le alegem cu o putere mai mare decât cea a amplificatorului, aproximativ 15-20% în caz contrar se pot arde la volum maxim de amplificare. În cazul în care am optat pentru o combină audio sau un Boom-Box trebuie să fim atenţi ca puterea să nu fie exprimată în waţi P.M.P.O. Puterea exprimată în acest mod trebuie împarţită la 20 pentru a afla puterea RMS.

Ce ne trebuie pentru a înnebuni vecinii?

Dacă locuiţi la bloc trebuie să vă gândiţi că aveţi vecini, şi garantat dacă subwoofer-ul depăşeşte 50W sau deţineţi un amplificator de 60W vor veni la uşa dumneavoastră, acum mai depide si cât de bine vă întelegeţi cu administratorul.

Idealul sonorizării din punctul meu de vedere

Z-5500Din puctul meu de vedere sistemul de sunet perfect pentru cerinţele mele este Z-5500 de la Logitech. Cu toate că puterea acestui sistem este mult mai mare decât necesitatea pur şi simplu în place ideea de a putea să îmi pun în cap toţi vecini care îndrăznesc să-mi zgârie maşina.

Totuşi este un sistem perfect pentru jocuri sau vizionare de filme. Cu toate că multă lume spune că un sistem de sunet de calculator nu este la fel de fidel ca un amplificator profesinal, eu trebuie să recunosc că nu sunt un mare meloman şi nici nu am o ureche muzicală formatăşi un astfel de sistem 5.1 mi se pare mai mult decât satisfăcător. Pentru a te transpune în lumea fabuloasă a unui joc acest sistem şi o mare parte a sistemelor de acest tip este perfect.

Iar îm mpmentrul în care urmăresc un film chiar am sentimentul că mă aflu într-o sală de cinema, evident aici contribuind şi un televizor cu diagonală corespunzătoare. Tinând cont de vastitatea de oferte de sisteme de sunet de pe piaţă, singurul lucru important este să ştim ceea ce vrem, nu de alta dar sigur vom avea posibilitatea de a alege din multitudinea de oferte de sărbători.

Decizii, decizii

Motivaţia

Ce poate fi mai greu? a schimba sistemul de sunet pe care în deţinem sau a cumpăra unul nou? De ce să renunţăm la o staţie de amplificare pentru o combină audio? Pai trebuie să ne gândim că în clipa de faţă sunt multe produse disponibile care se adresează în mod direct cerinţelor noastre, alegerea nefiind uşoară. Spre exemplu putem să înlocuim vechiul radio din bucătărie cu un mini sistem de sunet cu MP3, nu că ar fi necesar să avem MP3-uri în bucătărie dar ar fi un mod elegant de a scăpa de muzica pe care o ascultă mama din sufragerie când găteşte.

Unde vreu să îl folosesc?

Pentru o alegere înţeleaptă a sonorizării perfecte trebuie să avem în vedere locul în care vom folosi sistemul de sunet, totuşi în baie nu putem pune un sistem de sunet 5.1, chiar nu îşi are rostul, asta bineînţeles doar dacă nu avem un jacuzzi, nu de alta dar în această situaţie lucrurile se complică puţin.

1 – În sufragerie

Se tot vorbeste în clipa de faţă despre sistemele 5.1 sau Home Cinema, dar ce înseamnă un astfel de sistem şi la ce foloseşte el? Pentru o vizionare plăcută a unui film este clar că un sistem stereo (2.0) este minunat, sunetul urmăreşte imaginea şi dacă personajul este în partea stângă şi spune ceva, vocea sa se aude tot din partea stângă. Sistemul Home Cinema este “fratele” mai mare ai sistemului stereo, acesta nu împarte sunetul doar în stânga şi dreapta ci şi în spate şi faţă.

Cu un astfel de sistem nu auzim doar cum o maşimă trece dinr-o parte în alta ci şi atunci când aceasta vine din spate şi trece în faţă. Dacă sistemul înparte sunetul în patru de ce se chemă 5.1? Sistemele Home Cinema sunt alcătuite din 5 boxe, 4 dintre aceste se pun în colţurile cameri, una se montează de obicei pe televizor, fiind denumită boxă centală care completează efectul de surround şi un subwoofer menit să dea putere audio pentru sistem.

Aceste sisteme cu subwoofer au fost găndite astfel pentru o putere mai mare şi spaţiu ocupat mic, în caz contrar ar fi fost nevoie de boxe mari şi nu cred că ar fi plăcut să avem în colţurile camerei atârnate de tavan nişte boxe Unitra. Principial este simplu, difuzoarele de bas din incinta sateliţilor sunt scoase şi sunt montate într-o incintă separată dedicată basului, cu toare acestea sunetul produs are o clitate bună. Acest lucru este posibil deoarece undele sonore de frecvenţă joasă sunt omnidirecţionale, adică urechea nu poate localiza sursa sunetului.

De cele mai multe ori un sistem 5.1 se foloseşte cu precădere împreună cu un sistem DVD player, dar asta nu este singura soluţie de sunet pentru living, poate că nu dorim atât de mult să ne uităm la filme acasă. Spre exemplu putem opta pentru o combină muzicală, acest tip de sonorizare fiind perfect pentru o singură încăpere şi în clipa de faţă poate să redea inclusiv MP3-uri şi WMA-uri.

O combină sau un mini sistem este soluţia ideală dacă nu dorim să tragem fire prin toată casa, aceste tipuri de sisteme se găsesc într-o gamă foarte variată, pot să imite textura lemnului şi să se contopească cu o bibliotecă clasică sau pot avea un design modern care se aliniează cu un mobilier nou.

La aceste sisteme trebuie să ţinem cont de puterea dorită, dacă ascultăm un gen de muzică mai ritmată ar fi preferabil să căutăm ceva cu o putere de peste 30W.Una din soluţiile moderne este un sistem SFF (Small Form Factor) sau Media Center, acestea înglobează aproape tot ce ne trebuie la capitolul Audio-Video.

SFF-urile sunt de fapt sisteme PC de dimensiuni foarte mici dedicate persoanelor cărora nu le place să aibe multe dispozitive dedicate. Cu ajutorul unui SFF se poat reda atât CD-uri normale cât şi DVD-uri, fiind alegerea perfectă din punctul meu de vedere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News