Adware, Spyware, Malware – Bunătăţile care vin de pe Internet

16.11.2006
Adware, Spyware, Malware – Bunătăţile care vin de pe Internet
Spyware

Spyware

Funcţionalitatea unei aplicaţii trebuie să fie transparentă utilizatorului. În cazul programelor de tip spyware acest lucru nu se intâmplă, aceste aplicaţii maliţioase se instalează deghizate sub forma unor programe inofensive, fiind în realitate foarte periculoase pentru datele confidenţiale ale posesorului.

Spyware-ul monitorizează activitatea utilizatorului iar informaţii privind parolele, conversaţiile, numerele cardurilor de credit sau chiar capturi ale desktop-ului sunt înregistrate şi devin accesibile intrusilor din exterior.

Autorii acestor aplicaţii nu intră exclusiv în categoria acelor simpli programatori “rătăciţi” pe căi clandestine, putem vorbi chiar de interese mari ale unor companii pentru astfel de software. Un exemplu ar fi monitorizazea siteurilor accesate care ar servi la alcătuirea unui profil comportamental al utilizatorului, informaţie ce poate fi utilizată în campanii de publicitate contextuală online.

Malware

Software-ul de tip spyware este doar un exemplu de malware, acesta poate fi un worm, troian, virus sau orice program cu potenţialul de a perturba intenţionat activitatea normală sau de a produce stricăciuni sistemului.

Malware-ul poate fi clasificat după scopul pentru care a fost creat:

  • Pentru profit – aplicaţia poate redirectiona utilizatorul către un site creat de autorul malware-ului, poate controla calculatorul infectat pentru diverse task-uri cum ar fi spamul, poate fura informaţii privind cardul de credit al utilizatorului sau poate efectua apeluri către numere de telefon cu suprataxă de tipul 089; în această categorie intră malware de tip botnet, spammer, spyware, key logger, dialer.
  • Pentru a distruge – aplicaţia se propagă fie printr-o intervenţie din partea utilizatorului, fie singură, cu scopul de a infecta mai departe şi perturba activitatea sistemului sau pentru a coordona atacuri de tip denial-of-service; avem de-a face cu malware de tip virus sau worm.
  • Pentru a spiona – odată instalată aplicaţia rămane ascunsă utlizatorului executând tototdată sarcini de monitorizare sau de controlare a sistemului infectat; malware de tip spyware, troian, rootkit, backdoor.
Adware

Internetul nu este atât de primitor

Nu există utilizator de Internet care să nu se fi confruntat macar o dată cu un program maliţios ajuns în sistem prin norul Internetului. Fie că a fost vorba de un troian care ne schimba mereu pagina home către un site dubios, fie de un virus care ne restarta calculatorul după o înstiinţare politicoasă de 30 de secunde, unii le-am văzut pe toate şi tot mai uităm de update-ul la firewall.

Pentru început îmi voi îndrepta atenţia către acele tipuri de programe care ar putea afecta activitatea utilizatorului de la cele mai cuminţi la cele mai periculoase, le voi defini, le voi clasifica şi în final voi aminti câteva din soluţiile potrivite pentru a spori securitatea sistemului.

Adware

Aşa cum prefixul („ad” – advertising) o indică, adware se referă la orice software care afişează automat banere, filmuleţe, imagini sau sunete menite să promoveze materiale publicitare pe calculator. Adware-ul vine integrat într-o aplicaţie instalată în prealabil de utilizator sau sub forma unor popup-uri declansate de unele site-uri de internet. Cunoscutul banner de la Yahoo messenger, Popup-uri din browser

Cunoscutul banner de la Yahoo messenger, Popup-uri din browser

Motivaţia în spatele adware-urilor poate fi nobilă, respectiv distribuţia unor aplicaţii în mod gratuit. Producătorii unui software îşi pot acoperi o parte din cheltuielile de dezvoltare prin acest compromis uneori agasant. De cele mai multe ori însă, se ajunge la abuzul acestor forme promoţionale printr-o abundenţă ieftină de sunete şi imagini care pot deturna atenţia de la informaţia interesantă pentru utilizator.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News