Lenovo Legion Y920: gaming fără limite cu preţ pe măsură [REVIEW]

26.06.2017
Lenovo Legion Y920: gaming fără limite cu preţ pe măsură [REVIEW]
Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Încă din primele momente în care deschizi noul Lenovo Legion Y920 te loveşti de câteva aspecte nu tocmai fericite. În ciuda faptului că avem de a face cu unul dintre cele mai puternice laptop-uri de pe piaţă, construit cu mare atenţie şi care nu face rabat la calitate, echipa de designeri a considerat că un ecran protejat cu o suprafaţă lucioasă (glossy) este o idee bună. Astfel, imediat ce apeşi pe butonul power, toată lumina multicoloră din tastatură începe să se reflecte în partea de jos a display-ului. Desigur, cu ecranul împins puţin mai pe spate, această problemă dispare, însă apar altele: reflexia altor lumini din jur (în special din tavan). Există un caz pentru display-urile glossy, în special faptul că pot fi mai luminoase, întrucât lumina trece mai uşor printr-o suprafaţă lucioasă. În acelaşi timp, toată lumina din jur se reflectă din toate direcţiile, iar lumina de la tastatură este deranjantă în sepecial pe întuneric. Din fericire, LED-urile RGB pot fi oprite cu uşurinţă.

Un alt aspect negativ ar fi formatul tastaturii, pe care l-am criticat şi prima dată când l-am întâlnit pe Y520. Parcă acum nu mai pare atât de deranjant formatul în sine, timpul de acomodare cu două laptop-uri oferind un oarecare confort, însă acum intervin alte două probleme legate de această tastatură. Prima este legată de butoanele extra din partea stângă (Y1-Y4 şi butonul Turbo). Acestea sunt butoane de gaming pe care pot fi programate scurtături, însă care pot fi cu uşurinţă confundate cu tastele din partea stângă a tastaturii precum Tab, Caps Lock, Shift şi CTRL. Butonul Turbo este mai greu de confundat cu ESC deoarece este de tip slider, iar poziţia lui implicită este în jos.

În cele din urmă, butoanele sunt foarte zgomotoase pentru un laptop, oferind un click care ar putea fi satisfăcător pentru unii şi enervant pentru alţii. Senzaţia seamănă foarte mult cu tastaturile dome-mechanical hybrid, care folosesc switch-uri dome şi butoane care fac click, însă pentru un laptop, tastele necesită cam mult efort pentru apăsare. Cu siguranţă avem de a face cu o tastatură pentru gaming, unde apăsările precise sunt foarte importante, însă nu una recomandată pentru redactarea de texte, întrucât poate deveni obositoare foarte repede. Cei care vor Legion Y920 pentru altceva în afară de gaming probabil că vor trebui să ia şi acest aspect în calcul atunci când compară modele de laptop-uri din această categorie de preţ.

Acum că am terminat cu negativele, hai să vorbim despre aspectele pozitive ale acestui laptop, întrucât avem o listă lungă. În primul rând, suprafaţa de cauciuc de sub tastatură este una dintre cele mai bune idei pe care le-am văzut în ultimii câţiva ani. Nu numai că oferă confort sporit în utilizare, însă lasă încheieturile să respire, datorită texturii, reducând cazurile în care sesiunile lungi de utilizare ar putea duce la transpiraţie. Nu este clar ce se întâmplă cu cauciucul pe perioade lungi de utilizare (2-3 ani), însă sper ca acesta să reziste în timp şi să nu se dilate sau să se desprindă. Voribm totuşi de un laptop care costă peste 10.000 lei în magazinele autohtone.

Trackpad-ul este o altă briză de aer proaspăt pentru mine. În trecut, majoritatea laptop-urilor de gaming au venit echipate cu trackpad-uri pe „stil vechi”, cu două butoane fizice sub suprafaţa tactilă. Acestea veneau cu suprafeţe mai mici pentru atingere, care ofereau o experienţă inferioară de utilizare. Legion Y920 nu are un trackpad foarte mare, însă este clar mai mare decât pe alte modele de laptop-uri de gaming high-end şi funcţionează la fel ca pe un laptop obişnuit. Desigur, probabil că 99% dintre utilizatori vor alătura şi un mouse lângă această bestie.

În ciuda faptului că display-ul este ascuns în spatele unei suprafeţe lucioase, acesta este un IPS de calitate înaltă, oferind rezoluţie Full HD (mai mult decât de ajuns pentru un display de 17”) şi frecvenţă de 75 Hz. De altfel, acest model este compatibil şi cu tehnologia G-Sync, deci variaţiile de framerate nu vor afecta experienţa de joc. Desigur, cu o configuraţie atât de puternică precum cea de faţă, variaţiile de framerate, în special în rezoluţia Full HD, sunt rare sau chiar absente. Cei care au nevoie de mai multă putere, pot apela la overclocking, atât placa video, cât şi procesorul oferind profile de utilizare cu frecvenţe superioare pentru performanţă extra.

Activarea modului „Turbo” se face fie prin apăsarea butonului Turbo de pe tastatură, fie prin aplicaţia implicită Lenovo Nerve Center. În mod implicit, procesorul poate atinge 3,7 GHz în modul boost, de la 2,9 GHz, însă cu profilul Turbo pornit, acesta atinge 4,1 GHz lejer. Partea cea mai bună este că sistemul de răcire face faţă cu brio, evitând situaţii în care puterea ar putea fi limitată de throttling din cauza temperaturii ridicate. În cazul plăcii video, overclocking-ul este puţin mai modest, de la 1,91 GHz pentru GPU şi 4.0 GHz pentru memorii la 1,96 GHz şi 4,1 GHz.

Tot aplicaţia Nerve Center oferă acces la personalizarea tastaturii RGB, fiecare tastă în parte putând fi personalizată cu diverse culori şi efecte, iar cei care vor să se asigure că sistemul este foarte bine răcit pot apela ala funcţia Extreme Cooling, care porneşte ventilatoarele la putere maximă. Acest lucru asigură un zgomot infernal, dar temperaturi de funcţionare scăzute. În testele făcute, ventilatoarele nu au ajuns niciodată la maximum, tot timpul zgomotul fiind mai scăzut decât pe profilul Extreme cooling.

Deşi Nerve Center este o aplicaţie simplistă, aceasta poate fi uneori greoaie. Anumite funcţii sunt ascunse în spatele meniului „More”, iar configurarea culorilor butoanelor este greoaie în cazul în care nu selectezi din prima toate tastele care să beneficieze de o anumită nuanţă. 

Părţi pozitive

Performanţă peste aşteptări
Construcţie solidă
Sunet de calitate
Trackpad modern
Suprafaţa cauciucată sub tastatură

Părţi negative

Tastele sunt prea rigide
Formatul tastaturii nu este standard
Ecranul glossy reflectă toată lumina din jur, inclusiv pe cea de la tastatură

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult