Display-urile viitorului

18.12.2007
Display-urile viitorului
Fog screen

Ecranul de ceata

Daca te doare capul dupa ce ai citit despre tranzistori, diode si magneti, afla ca ecranul poate fi creat si din apa de la robinet. Este ideea americanitor de la Fogscreen (www.fogscreen.com) care folosesc un ecran format din "ceata" pentru a proiecta apoi pe acesta imagini cu un videoproiector sau lumini laser. O tehnologie similara a fost utilizata si la proiectia din "Noaptea Alba a Bucurestiului" cand un imens ecran de apa care parea ca izvoraste din Dambovita devenise un ecran pentru zeci de lumini laser. In cazul Fogscreen, apa este bombardata cu ultrasunete, iar particulele de apa sunt uscate, astfel ca nu te-ai uda daca treci prin el. Tehnologia a fost deja utilizata de Disney, Nokia, Microsoft, Motorola, Siemens si Sony la evenimente organizate de acestia. Un astfel de ecran poate fi cumparat sau inchiriat de pe site-ul americanilor.

Multitactile

Ce rost ar avea sa porti un ecran mare si flexibil in buzunar daca trebuie sa-i cuplezi o ditamai tastatura pentru a interactiona cu acesta Viitorul sta deci in ecranul tactil si, un trend mai nou, multitactil, introdus odata cu aparitia marelui iPhone. Faptul ca un ecran recunoaste mai multe impulsuri concomitent il face mult mai prietenos pentru utilizator. Telefonul Apple e doar un exemplu. Microsoft Surface e un ditamai computerul care ia forma unei masute de cafea, dar partea de sus a acestuia e acoperita de un ecran care accepta comenzi multitactile. Poti roti o poza daca tragi cu degetul de un colt al acesteia, o maresti daca tragi cu degetele de colturile opuse sau o atingi si o misti de colo, colo pe ecran, ca si cand ar fi una de hartie.

O functie extrem de atragatoare este recunoasterea obiectelor care sunt asezate pe ecran, cu senzori RFID sau conectivitate Bluetooth. Cand asezi pe Surface o fotocamera, pozele pur si simplu vor "curge" din memoria acesteia pe ecran. Oare tehnologia multitactila are un viitor Intr-un studiu al iSuply scrie ca piata ecranelor tactile se va tripla, crescand de la 112,9 milioane USD in 2006 pana la 433,1 milioane USD in 2012. Cu siguranta vom vedea in curand si alte telefoane sau computere cu astfel de ecrane. De ce nu si echipamente GPS Ar fi extrem de comod sa maresti sau sa micsorezi hartile cu doua degete.

Cele mai mici proiectoare din lume

Poate fi tinut lejer in palma. 86x44x85 de milimetri sunt dimensiunile celui mai mic videoproiector din lume, cel putin dupa laudele producatorului Oculon. Compania, taiwaneza la origini, a lansat curand doua modele ultracompacte, Hikari Pro1440 si Pro920.

Detinatorul potentialului record, Pro920, are diagonala de proiectie de numai 15 inci la o rezolutie de 640×480 de pixeli si luminozitate cam mica, 25 de lumeni. Putin mai mare, Pro1440 genereaza imagini de 20 de inci la o rezolutie nativa de 800×600 de pixeli. Cele doua proiecteaza imaginea de la o distanta de 0,6 metri si se pot conecta la dispozitive portabile diverse – console de jocuri, telefoane, media playere sau laptopuri. Preturile sunt de 300 USD pentru modelul Pro 920 si respectiv 400 USD pentru Pro1440. Slabe sanse sa le vedem in Romania. www.oculon.com.tw

Urmărește Go4IT.ro pe Google News