Huawei Watch 4 Pro review: probabil cel mai bine dotat smartwatch al momentului

30.06.2023
Huawei Watch 4 Pro review: probabil cel mai bine dotat smartwatch al momentului

Huawei menține pe piață două serii separate de smartwatch-uri, fiecare curtând un alt fel de utilizator. Pe de-o parte avem modelele Watch GT, orientate autonomie ridicată la prețuri mai accesibile și pe de altă parte avem seria Watch principală, pentru utilizatorii care doresc acces la cele mai noi tehnologii în materie de ceasuri inteligente. Noul Huawei Watch 4 Pro face parte din categoria a doua, acesta fiind acum noul flagship al companiei în zona de smartwatch-uri.

Huawei Watch 4 Pro are un design premium, realizat din materiale de top

Pentru seria Watch 4, Huawei a adoptat un design complet nou, din toate punctele de vedere. Noul ceas este construit din materiale premium și se simte foarte solid atunci când îl ridici prima dată din cutie. Pe de-o parte, acesta are o carcasă din titan, spatele protejat cu material ceramic și o protecție pentru ecran din sticlă de safir. Spre diferență de celelalte generații Huawei Watch, acesta folosește o sticlă curbată, ușor bombată, care conferă o formă de „dom” ecranului.

Huawei Watch 4 Pro harmonyos

Acest lucru îi asigură un design original în piața de smartwatch-uri, majoritatea modelelor alegând o sticlă plată pentru protecție. Pe de altă parte, forma bombată atrage reflexii ale luminilor, care pot pune dispozitivul într-o lumină diferită, cu aspect „de lux”. Pe de altă parte, poate deranja atunci când te uiți direct la ecran dacă bate soarele sau un bec direct în el, reflexiile luminii fiind mai puțin previzibile pe o sticlă curbată.

Varianta testată ceasului era echipată și cu o curea de titan cu zale. Deși ceasul poate accepta orice tip de curea tradițională cu telescop de 22mm, faptul că ceasul și cureaua originală se potrivesc perfect și au chiar și un soi de cătare pentru a le conecta mai repede, sugerează că Huawei dorește ca utilizatorii să folosească cureaua standard din pachet. Aceasta poate fi scurtată sau mărită datorită zalelor cu sistem quick-release, așa cum am văzut și pe alte modele de ceasuri de la Huawei.

Huawei Watch 4 Pro accessories

În pachet nu am găsit însă zale extra, așa cum am întâlnit la modelele Huawei Watch mai vechi. Brățara standard se potrivește bine pe mâna mea, care nu este nici prea groasă, nici prea subțire. Probabil că cineva cu mâini mai groase ar trebui să adauge câteva zale în plus. Singurul alt accesoriu livrat este încărcătorul magnetic, cu mufă USB-A. Acesta este astfel compatibil cu încărcătoarele telefoanelor Huawei. Mi se pare însă că încărcătorul de ceasuri de la Huawei începe să aibă un design învechit, fiind mare și gros în comparație cu ceea ce livrează concurența. Este momentul pentru un upgrade la acest capitol.

Ecranul rotunjit de pe Huawei Watch 4 Pro este unic în piață

Huawei Watch 4 este echipat cu un ecran mare, de 1,5” cu panel OLED și refresh rate variabil datorită tehnologiei LTPO. Astfel, acesta poate să crească frecvența atunci când există elemente în mișcare pe ecran și poate să o scadă atunci când apar doar elemente statice, precum atunci când folosești funcția always-on display. Rezoluția 466 x 466 pixeli este standard deja pentru ceasurile Huawei, și oferă o desitate foarte mare a pixelilor pe un ecran mic. Rezultatul este un afișaj cu o definiție înaltă a imaginilor, utilă în special pentru fețele de ceas avansate, care includ elemente tridimensionale și animații.

Huawei Watch 4 Pro down side

Controlul interfeței se face în aceeași manieră cu care ne-am obișnuit de la Huawei. Majoritatea interacțiunilor se fac cu ecranul tactil, având pe ecranul principal fețe interactive, scurtături către setări rapide și o serie de „card-uri” care afișează statistici pe baza a ceea ce înregistrează senzorii integrați. Meniul principal este accesibil printr-o apăsare pe butonul integrat în coroana digitală, și este compus tot dintr-o matrice de aplicații. Poți folosi coroana pentru a face scroll pe verticală în aplicații, sau pentru zoom-in/zoom-out în lista de aplicații. Pentru a te întoarce la ecranul precedent este necesară o glisare de la stânga la dreapta și pentru întoarcere la ecranul principal, o apăsare pe coroană.

Singurul alt buton de pe Huawei Watch 4 este unul personalizabil, care poate ține acum câte trei scurtături către anumite funcții. Implicit ai acces la aplicația de telefon, la cea pentru exerciții sportive și la aplicația pentru monitorizarea sănătății „Imagine de ansamblu”. Poți să o alegi pe cea dorită prin touch, sau prin rotirea coroanei și apăsarea din nou a butonului configurabil. Desigur, poți scoate din listă aplicațiile pe care nu vrei să apară aici.

Huawei Watch 4 Pro quick launch

Software-ul HarmonyOS oferă acces la capabilități avansate în utilizare de monitorizarea sănătății

Huawei Watch 4 folosește HarmonyOS 3.0, o variantă puțin mai avansată decât cea pe care o întâlnim pe ceasurile GT. Deși interfețele sunt similare între ele, ba chiar și majoritatea aplicațiilor sunt comune, modelul Watch 4 are câteva lucruri în plus față de Watch GT. Pe de-o parte, magazinul de aplicații integrat include aplicații ceva mai avansate, întrucât avem de a face cu un hardware mai puternic. Apoi, fețele avansate de pe ecranul principal sunt mult mai complexe.

Cel implicit afișează o corpuri cosmice din Sistemul Solar, iar rotirea de coroană simulează trecerea timpului. Totul este afișat în 3D și poți vedea, în cazul în care alegi planeta Pământ, poziția soarelui relativă la locul în care te afli pe Pământ direct pe ecranul principal. Aceste fețe pot fi configurate și cu „complicații”, adică scurtături la anumite aplicații sau pot fi decorate cu widget-uri care să afișeze rapid anumite informații din aplicații, precum pașii sau starea vremii.

Cam acesta ar fi motivul pentru a alege un ceas precum Huawei Watch 4 Pro: o experiență de utilizare mai complexă. De asemenea, acesta este unul dintre puținele ceasuri din piață echipate cu eSIM, deci poate fi folosit pentru apeluri de voce și pentru a fi conectat la internet și fără un smartphone lângă el. Desigur, aceasta este o utilizare de nișă, disponibilă doar celor care au abonamente de mobil la anumiți operatori. Posibilitatea de adăugare a unui ceas cu eSIM nu este disponibilă utilizatorilor de cartelă, de exemplu.

În materie de senzori și funcții de sănătate, mi se pare că Huawei oferă cam aceeași experiență de calitate pe întreaga sa gamă de dispozitive din gama wearable. Fie că vorbim despre modelele Huawei Watch GT sau Huawei Watch 3 sau 4, cam toate au aceiași senzori avansați, capabili să înregistreze o gamă largă de activități sportive și să monitorizeze sănătatea utilizatorilor.

Avem clasicele funcții de monitorizare a pulsului și accelerometru, GPS și giroscop pentru a înregistra mișcările și pașii în timpul exercițiilor, dar și funcții de monitorizare a somnului, senzor pentru temperatură la nivelul pielii, altimetru, pulxoximetru, ECG, monitorizarea stresului și noua funcția de Imagine de ansamblu. Aceasta din urmă rulează toate testele pe care ceasul le poate înregistra și le poate lista împreună: puls, stres, ecg, saturația de oxigen din sânge și chiar o nouă funcție pe care nu am văzut-o pe niciun ceas: rigiditatea arterială. Singurul lucru care lipsește este un tensiometru, precum cel pe care l-am văzut pe Huawei Watch D. Desigur, acel senzor în plus ar fi dus la un dispozitiv și mai mare, iar Watch 4 Pro este deja unul dintre cele mai mari ceasuri din piață.

În materie de autonomie, Huawei Watch 4 Pro promite până la trei săptămâni de utilizare, însă asta pe un profil economic, fără funcția Always-on Display și fără monitorizare activă a senzorilor de sănătate. Acest profil poate fi activat, la nevoie, din meniul de setări rapide din partea de sus a interfeței principale. Cei care vor să folosească toate funcțiile avansate în același timp se pot aștepta mai degrabă la 4,5 zile de utilizare, conform Huawei. Pe perioada testelor, această valoare s-a dovedit a fi adevărată, ajungând pe la 10-12% după cam patru zile de utilizare.

Oricum niciun utilizator nu ar trebui să consume ceasul până la 0% pentru a nu-i degrada bateria, așa că vorbim despre patru zile de utilizare zi și noapte (cu monitorizare a somnului). Practic, Watch 4 Pro oferă de patru ori mai multă autonomie decât un Apple Watch obișnuit și de două ori cât un Apple Watch Ultra. De altfel, modelul Huawei depășește și autonomia modelelor Samsung, care se laudă cu până la trei zile de autonomie.

Concluzii

Watch 4 Pro este demonstrația Huawei că este unul dintre jucătorii mari pe piața de smartwatch-uri și că poate livra constant dispozitive cu hardware de top, funcții avansate de monitorizare și autonomie peste media din piață. Fiind un ceas compatibil atât cu Android, cât și cu iOS, acesta poate fi cumpărat nu doar de către utilizatorii de telefoane Huawei, ci de oricare tip de utilizator de smartphone-uri.

Prețul ar putea fi un impediment pentru o parte dintre utilizatori. La 2.700 lei, acesta este unul dintre cele mai scumpe ceasuri inteligente din piață, fără să intrăm în zona Ultra. Din fericire, excelentele modele GT încă există pe piață pentru cei care au bugete mai restrânse, oferind o experiență de utilizare similară, la un preț mai mic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult