Ce aduce nou Android 4.0 Ice Cream Sandwich

19.10.2011
Ce aduce nou Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 este primul sistem de operare Google cu un design unificat, adaptat în egală măsură pentru tablete şi dispozitive smartphone.

Android Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich este produsul a două versiuni diferite ale platformei Android – Honeycomb şi Gingerbread – deosebite una de cealaltă prin design-ul interfeţei, aplicaţiile compatibile şi categoria de dispozitive cărora le sunt adresate. Contopind cele două într-un produs cu interfaţă comună şi capabil să ruleze acelaşi set de aplicaţii, Ice Cream Sandwich pune în sfârşit capăt problemelor care au dat atâtea bătăi de cap utilizatorilor de tablete, nevoiţi până acum să aleagă dintr-un repertoriu sărac de aplicaţii disponibile şi să îndure numeroasele inconsistenţe lăsate nerezolvate de versiunea iniţială a platformei Android Honeycomb.

Android Ice Cream Sandwich afişează o interfaţă unică, atât pentru tablete cât şi dispozitive smartphone, bazată un design ce împrumută elemente de Honeycomb şi Gingerbread. Aplicaţiile folosesc acum un API comun, fapt ce garantează compatibilitatea pentru toate categoriile de dispozitive Android şi permite dezvoltatorilor software să creeze aplicaţii pentru sistemul de operare în sine, fără a mai lua în calcul şi hardware-ul pe care acestea vor rula.

Iată care sunt principalele noutăţi aduse de Android 4.0 Ice Cream Sandwich:

  • Este primul sistem de operare Android optimizat în egală măsură pentru tablete şi dispozitive smartphone
  • Suport îmbunătăţit pentru multitasking
  • Interfaţă de utilizator reproiectată, actualizată cu noi animaţii şi efecte de tranziţie, gesturi multi-touch şi suport pentru live wallpapers
  • Noi directoare în Homescreen şi secţiunea Favorites.
  • Suport pentru deblocarea ecranului prin recunoaştere facială
  • Meniu de notificări îmbunătăţit
  • Suport pentru redimensionarea şi chiar vizualizarea în mod maximizat a widget-urilor
  • Funcţie de recunoaştere vocală îmbunătăţită, cu suport pentru dictare în timp real a mesajelor
  • Sistem îmbunătăţit de introducere a textului şi corecţia ortografiei
  • Sistem propriu pentru monitorizarea traficului de date
  • Utilitar încorporat pentru salvarea capturilor de ecran
  • Noi facilităţi aduse în sprijinul utilizatorilor cu dizabilităţi
  • Fucţie visual voicemail
  • Versiuni îmbunătăţite ale aplicaţiilor Gmail, Peoples, Calendar, Web Browser şi Gallery
  • Pozele pot fi obţinute acum şi în mod panoramic, sau focalizate cu ajutorul funcţiei de detecţie e feţelor
  • Funcţia de captură video asigură acum focalizarea automată a imaginii pe toată durata procesului de filmare. Putem utiliza funcţia zoom şi chiar obţine poze în timp ce filmăm, iar capturile pot fi înregistrate şi în mod time lapse.
  • Aplicaţia Gallery pune la dispoziţie un nou set de unelte pentru editarea şi retuşarea pozelor
  • Aplicaţie Android Beam, pentru transferuri de date între dispozitive compatibile cu tehnologia NFC
  • Suport Wi-Fi Direct şi Bluetooth HDP

Interfaţa de utilizator

Interfaţa Android 4.0 împrumută multe din elementele şi chiar tematica de culoare introdusă de Android Honeycomb.

Avem parte de noi animaţii, efecte de tranziţie şi câteva gesturi swipe implementate la nivel global în cadrul sistemului de operare. Spre exemplu, acum putem înlătura elemente din liste folosind simple gesturi swipe aplicate orizontal.

Android 4.0 Android 4.0 Android 4.0

Aspectul interfeţei este sofisticat, modern şi foarte flexibilă în privinţa posibilităţilor de personalizare.

Un nou ecran pentru notificări

În afară de text, ecranul de notificări arată acum şi icon-uri sugestive pentru tipul de informaţie furnizat, cum ar existenţa unui apel pierdut sau mesaj necitit. Atunci când printre informaţiile introduse în adresa de contacte există şi o poză a celui care a încercat să ne contacteze, aceasta va fi afişată în dreapta textului de notificare. După ce au fost citite, notificările pot fi înlăturare rapid de pe ecran folosind simple gesturi swipe.

Android 4.0

Tot din ecranul de notificări putem controla şi playerul audio, fără a fi nevoie să mai comutăm între aplicaţii.

Lista cu notificări poate fi accesat şi direct din meniul de blocare a ecranului, astfel că putem citi informaţiile conţinute fără a trebui să deblocăm efectiv interfaţa.

Ecranul de blocare a telefonului

La fel ca şi sub iOS 5, ecranul de blocare telefonului din Android 4.0 ne permite să accesăm în mod direct funcţiile camerei foto. Din păcate aplicaţia pentru camera foto este deocamdată singura care poate fi accesată de aici.

Android 4.0

O altă noutate pentru Ice Cream Sandwich este posibilitatea de a debloca telefonul sau tableta Android cu ajutorul camerei frontale şi noul sistem integrat pentru recunoaştere facială. Practic, odată ce a am configurat sistemul Android pentru a ne recunoaşte trăsăturile faciale, tot ce trebuie să facem este să orientăm ecranul dispozitivului către faţă pentru a obţine deblocarea ecranului. Întregul proces durează mai puţin de o secundă şi nu necesită alţi paşi intermediari.

Trebuie ştiut că deşi această modalitate de activare a ecranului ne scuteşte de memorarea parolelor şi este în general mai sigură decât un simplu gest swipe, are şi unele dezavantaje. Pentru început, este nevoie ca lumina ambiantă să fie potrivită pentru buna funcţionare a camerei frontale, iar trăsăturile feţei nu trebuie să difere prea mult faţă de imaginea de referinţă păstrată în memoria telefonului. Alegerea unei frizuri diferite, creşterea părului facial sau aplicarea unui machiaj prea strident pot îngreuna sau chiar face imposibilă autentificarea utilizatorului. Din fericire sistemul permite utilizarea unei modalităţi auxiliare de identificare, la care putem apela dacă recunoaşterea facială nu funcţionează.

Multitasking

Android 4.0 preia interfaţa multitasking introdusă cu Android 3.0 Honeycomb, în care aplicaţiile deschise sunt prezentate sub formă de imagini thumbnail, în cadrul unei liste verticale accesibilă prin apăsarea unui buton vizibil în partea de jos a ecranului.

Android 4.0

Imaginile thumbnail prezintă capturi preluate direct din interfaţa aplicaţiilor deschise, uşurând astfel recunoaşterea şi evaluarea activităţii acestora. Aplicaţiile enumerate îl listă pot fi închise folosind simple gesturi swipe, prin care le tragem în afara listei.

Suport mai bun pentru lucrul cu directoare

Sistemul de operare Android suporta şi întrecut crearea şi mutarea directoarelor de fişiere, însă gestionarea acestora nu era chiar un proces simplu şi intuitiv.

Începând cu Android 4.0, tot ce trebuie să facem pentru a crea un nou director este să tragem icon-urile aplicaţiilor din Homescreen unul peste celălalt. Alternativ, pentru a muta icon-ul unei aplicaţii într-un director existent este nevoie doar de o operaţie drag-and-drop, prin care tragem icon-ul acesteia peste directorul alăturat.

Ice Cream Sandwich include o nouă secţiune Favorites, vizibilă în partea de jos a Homescreen-ului. Aici putem acomoda până la patru icon-uri, alese şi organizate după bunul plac. Alternativ, în loc de icon-uri putem folosi directoare, sub care am grupat mai multe dintre aplicaţiile preferate.

Suport îmbunătăţit pentru widget-uri

La fel ca şi Android Honeycomb, Ice Cream Sandwich permite redimensionarea widget-urilor. De mare ajutor în special pentru utilizatorii de telefoane inteligente, redimensionarea widget-urilor permite exploatarea optimă a spaţiului de pe ecran, asigurând totodată accesul la cât mai multe informaţii relevante.

Android 4.0

Agenda de contacte

Android 4.0 conţine o versiune complet reproiectată a agendei de contacte. Aplicaţia People oferă o interfaţă dinamică şi bogată în informaţii, din care nu lipsesc detalii preluate din reţelele de socializare, cum ar fi spre exemplu mesajul de status din reţeaua Google+.

Elementele de socializare sunt adânc integrate cu agenda de contacte, oferind printre altele posibilitatea de a include persoanele din listă în cercurile de prieteni de pe Google+.

Android 4.0 Android 4.0

Adăugată manual sau preluată din contul unei reţele de socializare ataşate, poza de profil prezentată în modul de vizualizare a contactelor ocupă aproximativ o treime din suprafaţa ecranului.

Mesagerie

Aplicaţia de mesagerie din Android 4.0 ne întâmpină cu o interfaţă aproape neschimbată, dar funcţionalitatea a fost sensibil îmbunătăţită.

Aspectul tastaturii virtuale este neschimbat, însă corecţia erorilor şi sistemul de sugestie a cuvintelor au devenit mai precise. Acum suntem atenţionaţi când omitem să lăsăm spaţiu între cuvinte, lipsesc litere din cuvintele tastate sau acestea conţin dubluri.

Android 4.0 Android 4.0

Funcţia Speech-to-Text oferă performanţe mult îmbunătăţite, fiind capabilă să recunoască fraze întregi, chiar dacă sunt dictate fără pauză.

După ce am terminat dictarea mesajului, aplicaţia subliniază automat cuvintele care par a fi interpretate greşit, simplificând corectarea ulterioară.

Email

Aplicaţia Gmail a primit o interfaţă cu aspect mai curat, intuitivă şi mai uşor de utilizat decât până acum.

Sistemul de sugestie a contactelor a fost îmbunătăţit şi include acum poza de profil, afişată în dreapta numelui de contact.

Android 4.0

Mesajele pe care le trimitem pot conţine în ataşament inclusiv capturi de pe ecranul telefonului, obţinute cu ajutorul funcţiei de captură din Android 4.0.

Noua versiune a aplicaţiei Gmail permite definirea de răspunsuri rapide, pe care le putem insera apoi în corpul mesajelor pe care le compunem. Avem la dispoziţie şi un widget redimensionabil, prin care putem inspecta rapid mesajele nou primite.

Web Browser

Web browserul livrat cu Android Ice Cream Sandwich punctează creşteri semnificative de performanţă în benchmark-uri şi oferă câteva funcţii noi, printre care şi un mod incognito în care nu este păstrat istoricul sesiunii de navigare.

Android 4.0 Android 4.0

Colecţia de fişiere bookmark poate fi sincronizată de acum şi cu ediţia pentru PC a browser-ului Google Chrome, iar website-urile vizitate pot fi afişate implicit şi în versiune completă, alegând opţiunea Desktop din meniul de configrare.

Paginile vizitate pot fi salvate în memoria telefonului, de unde le putem răsfoi offline chiar şi atunci când nu avem acces direct la internet.

Tab-urile deschise sunt afişate într-o listă verticală de imagini thumbnail, cu aspect asemănător sistemului multitasking folosit pentru comutarea între aplicaţiile deschise. Închiderea tab-ului unei pagini este posibilă printr-un gest swipe către dreapta, aplicat peste thumbnail-ul acesteia.

Camera foto

Aplicaţia pentru camera foto ne prezintă o interfaţă reproiectată şi multe funcţii noi, cum ar tap-to-focus, autofocus continuu, sistem de detecţie a feţelor, funcţie de stabilizare a imaginii şi un nou mod pentru fotografii panoramice.

Android 4.0 Android 4.0

Activarea funcţiei de captură este mai rapidă decât până acum, iar timpii de aşteptare între două poze consecutive sunt drastic reduşi.

Funcţia de captură video promite înregistrări de mai bună calitate, obţinute prin focalizarea continuă a imaginii pe toată durata procesului de filmare şi implementarea unui sistem digital de stabilizare a imaginii. Putem obţine poze în timp ce filmăm iar ajustarea funcţiei zoom este posibilă pe toată durata procesului de captură.

Android 4.0

La fel ca şi în cazul produselor Apple cu sistem de operare iOS5, camera foto poate fi activată direct din meniul de blocare a ecranului, astfel că nu vom mai pierde momente preţioase bâjbâind prin meniurile telefonului.

Concluzie

Android 4.0 poate fi descris drept o combinaţie reuşită între Android Gingerbread şi Honeycomb, adaptată pentru funcţionalitate şi uşurinţă în utilizare, atât pe ecranul unei tablete dar şi din formatul restrâns al unui smartphone.

Ice Cream Sandwich este fără îndoială un pas în direcţia cea bună pentru platforma Android, oferind nu doar performanţe îmbunătăţite, dar şi foarte multe funcţii noi, prin care reuşeşte să asigure platformei Android un avans considerabil în faţa competiţiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News