BlackBerry Passport review

BlackBerry Passport review
Software, tastatură, telefonie

Software, tastatură, telefonie

Deoarece sistemul de operare BlackBerry OS 10 a fost prezentat în detaliu la debutul său iar actualizarea 10.2 a fost şi ea prezentată odată cu terminalul Z30, ne vor rezuma acum la noutăţile apărute în cadrul versiunii 10.3.

Cea mai importantă noutate este apariţia BlackBerry Assistant, un asistent vocal similar Google Now, Siri sau Cortana. Acesta se integrează cu multe dintre aplicaţiile sistemului de operare, cum ar fi calendar, email, alarme, setări player audio, Facebook sau Twitter şi oferă un control vocal facil. Calitatea algoritmilor de recunoaştere vocală este foarte bună, interacţiunile fiind de cele mai multe ori surprinzător de fluide şi de bogate, însă Assistantl nu oferă suport pentru limba română şi nu se descurcă deloc cu numele autohtone.

Cea de-a doua noutate este BlackBerry Blend, un mod de control de la distantă similar celui oferit de aplicaţia Pushbullet pentru Android sau celui implementat de Apple odată cu iOS 8 şi OS X 10.10. Disponibil pe platformele desktop Windows şi OS X, clientul software permite interacţionarea cu email-urile, mesajele BBM, SMS-urile, calendarul, lista de contacte, lista de notificări şi sistemul de fişiere, un avantaj suplimentar fiind şi faptul că acesta poate profita atât de conexiunile Wi-Fi cât şi cele de date 3G/4G.

În final, mediul software care permite instalarea şi utilizarea aplicaţiilor Android a fost actualizat la API Level 18 (corespunzător platformei Android 4.3) şi este secondat acum de magazinul de aplicaţii Amazon Appstore. Acest lucru permite extinderea ofertei încă sărăcăcioase a magazinului propriu BlackBerry World, însă nu ar trebui să vă faceţi iluzii că Passport poate deveni un telefon Android în toată regula.

Magazinul Amazon oferă acces doar la aplicaţiile Android compatibile, deci unele produse software cunoscute lipsesc, în timp ce altele nu funcţionează pentru că depind de module software suplimentare particulare Android, nu sunt afişate corect pe ecranul 1:1, sunt emulate prea prost pentru a avea o performanţă bună sau nu pot descărca date externe. În caz că nu găsiţi ce doriţi în Amazon Appstore, puteţi descărca şi instala orice fişier APK din surse externe, însă compatibilitatea este aşa cum este, iar eu am constatat, de pildă, că nu pot utiliza nici măcar o aplicaţie destul de simplă precum Microsoft OneNote.

În final, BlackBerry OS 10.3 aduce alte noutăţi interesante precum posibilitatea deschiderii Action Center din cadrul oricărei aplicaţii cu un gest făcut cu două degete, posibilitatea particularizării acestui Action Center, un Action Bar mai inteligent care este acum sensibil la context, opţiunea aranjării Active Frames în ecranul pe management al aplicaţiilor şi opţiuni noi pentru Lock Screen care permit particularizarea fundalului de ecran şi a modului de afişare al notificărilor.

Deoarece era clar de la bun început că Passport va fi un terminal voluminos şi greu, inginerii BlackBerry au avut dificila sarcină de a împacheta cât mai mult din spiritul vechilor tastaturi QWERTY într-un format cât mai compact posibil. Privită cu neîncredere înainte de lansarea oficială a telefonului, tastatura de pe Blackberry Passport poate că nu se ridică la nivelul de confort oferit de modelele tradiţionale mai mari, însă este mult mai bună decât ne-am fi aşteptat.

BlackBerry Passport: o combinaţie interesantă între o tastatură hardware şi una software

La fel ca în cazul terminalelor Q10 şi Q5, tastatura nu oferă butoane hardware pentru preluarea şi respingerea apelurilor, Back şi meniu. Mai mult, implementarea actuală renunţă şi la tastele pentru caracterele speciale şi oferă doar trei rânduri de taste alfabetice, restul butoanelor fiind implementate sub forma unui meniu contextual care este afişat în partea inferioară a ecranului. Poate că simpatizanţii modelelor BlackBerry anterioare vor strâmba din nas atunci când se vor lovi de butoanele software, însă modul dinamic de schimbare a simbolurilor în funcţie de câmpurile selectate şi de natura aplicaţiei din prim plan este de multe ori mai util decât un set de butoane fizice. Tot în această zonă de ecran sunt afişate şi cuvintele selectare de rutinele de corectură şi predicţie, prestaţia acestora fiind mai mult decât mulţumitoare în cazul limbii române şi îmbunătăţind semnificativ viteza de scriere.

BlackBerry Passport: o tastatură compactă dar bună

Din punct de vedere hardware, tastatura păstrează acele mici detalii care au făcut celebre telefoanele BlackBerry. Butoanele cu iluminare de fundal au o formă asimetrică teşită la bază, proeminentă către vârf şi uşor înclinată către exterior, ceea ce le face uşor de simţit în ciuda dimensiunilor reduse. Un avantaj pentru utilizatorii care tastează mult şi repede este cursa rigidă de circa un milimetru, aceasta necesitând o apăsare suficient de fermă pentru a nu permite şi activarea accidentală a unei taste adiacente. Deşi nu sunt un utilizator QWERTY, am constatat cu plăcere că acomodarea a fost foarte rapidă şi ca am reuşit să fac doar 4-5 greşeli de tastare în primele 24 de ore de utilizare, ceea ce cred că spune destul de mult despre calitatea implementării BlackBerry.

Pe lângă butoanele suplimentare hardware la care a renunţat, Passport nu oferă nici tradiţionalul trackball folosit pentru derularea ecranului. Cei care nu agreează în mod deosebit controlul tactil vor descoperi însă o surpriză tehnică foarte ingenioasă: deşi butoanele par a fi făcute dintr-un material plastic obişnuit, suprafaţa acestora este în realitate capacitivă iar utilizatorii pot derula conţinutul pe ambele axe doar mişcând uşor degetul peste tastatură.

Modulul de telefonie a fost dintotdeauna unul dintre punctele forte ale telefoanelor BlackBerry de vârf, iar Passport nu întrerupe această tradiţie. Casca are un nivel sonor doar mulţumitor, acest aspect putând deveni problematic în mediile zgomotoase, însă fidelitatea acesteia este bună. Microfoanele au o prestaţie excelentă, acestea remarcându-se atât prin fidelitatea ridicată cât şi prin eficienţa algoritmilor de atenuare a zgomotului de fundal.

BlackBerry Passport: difuzoare stereo puternice

Sistemul audio stereo din partea inferioară a carcasei nu este prea grozav pentru redarea multimedia deoarece are o rezonanţă plastifiată şi înalte cam anemice, însă este excelent ca modul telefonic. Calitatea redării este bună în cazul tonurilor de apel sau a vocii uman, iar nivelul sonor este foarte puternic şi va fi greu de ignorat sau ratat.

Tradiţionalul LED pentru semnalizare nu a fost uitat, însă capabilităţile RGB ale acestuia nu sunt puse în valoare de actuala versiune a sistemului de operare. Utilizatorul poate activa sau dezactiva acest sistem de semnalizare vizuală pentru fiecare aplicaţie şi contact în parte, însă particularizarea culorilor va fi posibilă abia odată cu lansarea actualizării BlackBerry OS 10.3.1.

Părţi pozitive

Design şi construcţie
Ecran IPS impresionant
Tastatură hardware eficientă
Platformă hardware puternică
Autonomie

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Ergonomie slabă
Lipsa aplicaţii în BlackBerry World
Ecranul pătrat nu va fi pe placul tuturor

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News