Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti

20.11.2018
Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti
Ecran şi performanţă

Ecran

Mate 20 Pro nu este primul smartphone Huawei cu ecran OLED, însă este primul care beneficiază de un panou cu rezoluţie QHD+, care este totodată şi primul curbat la margini. Ne-am fi dorit însă ca Huawei să folosească pentru dispozitivul său de top ecrane mai calitative, mai ales când luăm în considerare faptul că vorbim despre un smartphone care costă 1.000 de euro, un preţ foarte apropiat de cel al iPhone XS şi Galaxy Note9 de la Samsung.

În niciun caz ecranul pe care l-am folosit pe unitatea de test nu este slab. Dimpotrivă, acesta este un ecran OLED competent, care din păcate nu pare să fie foarte bine calibrat. Din fabrică, Huawei livrează ecranul pe setarea „Vivid”, care accentuează culorile mai rău decât o face Samsung cu panourile de pe smartphone-urile sale obişnuite. Atunci când treci însă pe setarea „Default”, culorile sunt prea şterse. Ar trebui să existe un echilibru undeva, mai ales când vorbim despre un produs premium, realizat pentru persoane cu pretenţii în spaţiul mobil. În timp ce Apple nu oferă setări pentru culori, pentru că se bazează pe calibrarea din fabrică, Samsung măcar oferă un mod numit „Basic”, neutru din punct de vedere al nuanţelor, care nu pare să afişeze culori „şterse”.

De asemenea, Huawei livrează telefonul cu panou QHD+ (3.120 x 1.440 pixeli), însă îl configurează din fabrică pe Full HD+, asemeni Samsung, pentru a oferi o autonomie mai bună. Adevărul este că diferenţa între Full HD+ şi QHD+ nu este mare sau deranjantă în utilizare normală, însă ne face să ne întrebăm de ce sunt integrate display-uri scumpe la rezoluţii înalte, dacă producătorii nu doresc să le folosim la adevărata lor capacitate. Există o funcţie software similară cu TrueTone de pe iOS, care ajustează temperatura de culoare a ecranului în funcţie de lumina ambientală, pentru confort sporit în utilizare, iar ecranul poate fi setat să afişeze ora şi alte informaţii pe ecran în stand-by (always-on display). Aceasta din urmă nu este pornită din fabrică, însă şi va duce la scăderea mai rapidă a autonomiei.

Motivul pentru care spuneam că panoul OLED este mai slab calitativ decât altele este faptul că acesta este mai sensibil la efectul de color shifting decât alte dispozitive premium. Atunci când imaginea este predominant albă, deci oricând navighezi pe reţele de socializare, sau navighezi în browser-ul de internet, se poate observa la margini o tentă verzuie, cauzată de curbura ecranului. Aceasta poate fi sau nu deranjantă, în funcţie de utilizator, însă acest efect este mult mai puţin pronunţat pe un Galaxy Note9, de exemplu. Este posibil ca şi curbura mai mare să contribuie la afişarea acestui efect.

Totuşi, Huawei foloseşte panouri OLED de la doi producători nu foarte consacraţi pe această piaţă: chinezii de la BGE şi coreenii LG. LG face de obicei panouri foarte bune de tip IPS, însă a avut probleme în trecut cu OLED-urile, probleme care şi-au făcut apariţia şi pe Mate 20 Pro în anumite regiuni, în timp ce BGE obişnuieşte să livreze componente către companii chinezeşti. În cazul de faţă, panoul pare să fie foarte bun, însă slab calibrat, ceva ce s-ar putea rezolva cu un update software. Efectul de color shifting nu prea are cum să dispară, întrucât este o consecinţă a tehnologiei.

Tot la capitolul ecran ar trebui menţionate două lucruri: notch-ul din partea de sus este similar cu cel de pe iPhone X/XS/XR şi de data aceasta chiar are un scop. Huawei a integrat un sistem de autentificare bazat pe lasere aici, similar cu senzorul True Depth de la Apple. Apoi, acesta este primul smartphone Huawei livrat cu un senzor de amprentă în display. Acesta este poziţionat la sfertul ecranului în partea de jos şi funcţionează luminând ecranul sub deget pentru recunoaşterea amprentei. Vom vorbi despre aceste tehnologii însă puţin mai târziu.

Performanţă

Sunt puţine lucruri de spus despre performanţa lui Huawei Mate 20 Pro. Deja a fost confirmat că noul chipset proprietar al companiei, Kirin 980, este cel mai puternic folosit vreodată pe un smartphone Android. Acesta este totodată primul care foloseşte o arhitectură pe 7nm pe această platformă, asigurând un nivel de performanţă crescut şi susţinut în timp, datorită faptului că se încinge mai greu.

Cu un astfel de procesor, 6 GB RAM şi un GPU semnificativ mai puternic decât în trecut, acesta este unul dintre dispozitivele care nu vor „gâfâi” în niciun caz de utilizare. Este curios însă faptul că în ciuda performanţei ridicate şi a unui co-procesor neural dual, telefonul de faţă nu filmează în 4K la 60 de cadre pe secundă. Nu este clar de ce Huawei a limitat această capabilitate, însă doar cei care iau foarte în serios filmarea pe mobil vor avea motive să fie deranjanţi de lipsa acestei capabilităţi. De altfel, telefoanele Huawei sunt cunoscute pentru performanţa foto ridicată, la capitolul filmare, concurenţii fiind încă mai buni.

Anumite jocuri oferă şi optimizări speciale pentru chipset-urile Kirin, însă neavând opţiunea de a dezactiva capabilitatea GPU Turbo, este greu să măsurăm diferenţa pe care o face. Important este că gamerii se vor bucura în jocuri populare precum PUBG Mobile şi Asphalt 9 de optimizări dedicate lui Mate 20 Pro pentru o experienţă de joc cât mai plăcută.

Totuşi, testele sintetice de performanţă nu repetă povestea promovată de Huawei. Cu 270.000 de puncte în AnTuTu, performanţa acestui model pare să fie mai bună decât cea a lui Galaxy Note9 pe care l-am testat în septembrie, dar foarte departe de iPhone XS. Au tot apărut rezultate de performanţă, în special pe site-ul AnTuTu din China, unde Mate 20 Pro era lăudat cu peste 300.000 de puncte, însă pe un telefon nou, care se vinde în magazinele din România, scorul maxim nu depăşeşte 270.000 de puncte.

Ba chiar la testare repetată am întâlnit scoruri şi mai mici, în preajma 210.000. Telefonul nu pare să se încingă peste limite, deci nu este vorba de throttling, iar software-ul este actualizat la zi. Există posibilitatea ca modelul testat să fie problematic, însă în utilizare normală nu am întâlnit alte inconsistenţe. Scorurile neaşteptat de mici sunt însă la capitolul GPU, partea de procesare (CPU) fiind de departe cea mai performantă de pe Android în acest moment.

Test Scor
AnTuTu 269.681 puncte
3DMark Slingshot Extreme (Vulkan) 2.358 puncte
GeekBench 4.0 Single-Core: 3.125 / Multi-Core: 9.754 puncte
PCMark (Work) 7.770 puncte

 

Părţi pozitive

Design excelent
Performanţă foarte înaltă pentru platforma Android, însă departe de declaraţiile oficiale Huawei
Sisteme de autentificare bine puse la punct (face unlock şi amprentă în display)
Autonomie foarte bună
O cameră foarte performantă, însă nu obligatoriu „cea mai bună”

Părţi negative

Ecranul nu este la fel de performant precum cele ale concurenţei
Necesită card-uri proprietare Nano Memory pentru extinderea stocării interne
Camerele nu beneficiază de stabilizare optică
Interfaţa EMUI este învechită, iar noul sistem de navigaţie prin gesturi este inconsistent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult