Huawei Mate X3 review: cel mai bine construit pliabil de până acum? VIDEO

27.06.2023

Pliabilele nu reprezintă un segment prea popular din piața de smartphone-uri, însă crește de la an la an, iar în curând acestea vor intra în mainstream, datorită unor modele cu prețuri accesibile. Huawei Mate X3, modelul pe care l-am avut în teste în ultimele câteva săptămâni nu este însă unul ieftin, însă ar putea fi, din punct de vedere hardware, cel mai bun pliabil pe format Fold de până acum. Când vine vorba însă de software și utilitatea unui astfel de dispozitiv, rămân în continuare la părerea că nu prea există un caz de utilizare general, care să le aducă în atenția publicului larg.

Mate X3 este realizat din materiale de top și are un design compact și ușor

Mate X3 de la Huawei nu adoptă un design original. De altfel, cam așa arată, în linii mari, toate telefoanele pliabile pe format „Fold” de la debutul originalului Galaxy Fold din 2019. Față de Mate X2 însă, acest model vine cu câteva diferențe care țin de aspect și construcție. Chiar dacă nu am avut ocazia să butonez acel model pe termen mai lung pentru review, l-am văzut de câteva ori și pot spune că mi se pare că Mate X3 pare mai bine închegat încă de la început.

Huawei Mate X3 back

Avem de a face cu un telefon cu un corp foarte subțire pentru un pliabil la doar 11,8 mm atunci când este complet pliat și doar 5,3mm atunci când este deschis. Această grosime se păstrează pe întreaga lățime a telefonului, întrucât vorbim despre un dispozitiv care închide cele două jumătăți complet, fără să lase spațiu, așa cum vedem la Samsung, de exemplu. Și mai surprinzător este însă faptul că telefonul este extrem de ușor pentru un pliabil de acest gen: doar 239 de grame, adică cu un gram mai puțin decât iPhone 14 Pro Max, care nu este pliabil și, teoretic, include mai puține componente la interior.

Construcția mi se pare însă la un nivel superior chiar și decât modelelor Galaxy Z, Huawei alegând o combinație de metal, sticlă și un spate din piele ecologică, care nu doar că arată foarte bine, dar se și simte foarte bine în utilizare. Am fost surprins să văd metal chiar și în modulul de cameră, care iese semnificativ în relief față de restul carcasei, sugerând integrarea unor senzori și lentile de top. De altfel, un este greu să observi că unul dintre obiective este de tip periscopic, având formă pătrată, caracteristică acestor componente.

Huawei Mate X3 unfolded

La baza design-ului subțire și ușor pare să stea o balama de generație nouă, cu un profil foarte mic. Aceasta pare să fie foarte rezistentă și poate lăsa ecranul exterior deschis doar parțial pentru moduri de utilizare de tip „Flex”, asemeni unui mini-laptop. Totuși, nu rămâne deschis la toate unghiurile, dar este de ajuns pentru cazurile de utilizare propuse de Huawei.

Mate X3 vine și într-un pachet premium, care aproape că se apropie de nivelul de accesorii incluse pentru un dispozitiv care costă 10.000 de lei. Acesta este livrat cu un încărcător de priză rapid cu putere de 66W, alături de un cablu USB-A pentru acesta, aș fi preferat să fie USB-C la ambele capete, cât și cu o husă de plastic tare, care acoperă însă doar spatele. Pot spune, fără să fi scăpat telefonul că această husă are rol pur psihologic, știind că are un pic de protecție în plus dacă îl lovești de masă sau alte obiecte din jur. La un impact cu solul, aceasta cu siguranță nu va ajuta foarte mult. Am fost uimit să văd însă pe lista de specificații că Mate X3 este rezistent la apă la standardul IPX8, adică poate fi scufundat jumătate de oră fără probleme. Se pare însă că nu este izolat și pentru praf, așa că ar trebui să ai în continuare grijă cu el pe plajă sau în medii cu mult praf.

Huawei Mate X3 charger

Chiar dacă are încărcare wireless rapidă de 50W, încărcătorul compatibil, proprietar Huawei, nu este inclus în pachet. La un telefon atât de scump, care tinde spre zona de lux, cred că astfel de mici bonusuri ar trebui să fie incluse.

Ecranul exterior captează atenția, dar și cel pliabil este unul de top

Ecranele noului Mate X3 sunt complet noi față de cele de pe generația anterioară. Cel exterior este probabil cel mai impresionant, întrucât are forma și dimensiunile unui ecran de telefon „tradițional”. Cu 6,4” în diagonală și rezoluție Full HD+, acesta este cel mai confortabil ecran exterior pe care l-am folosit până acum pe un pliabil. Faptul că nu este nici prea îngust, nici exagerat de înalt, asigură o experiență de utilizare bună, iar faptul că telefonul este la fel de ușor precum un flagship tradițional îți conferă puțin mai multă încredere să îl folosești chiar și cu o mână, fără să simți că riști să îl scapi.

Huawei Mate X3 front folded

Și ecranul exterior nu este tratat precum unul secundar. Huawei oferă un ecran OLED la 120 Hz, deci poți folosi Mate X3 exclusiv pe acest ecran pentru majoritatea sarcinilor simple și poți deschide ecranul pliabil doar la nevoie, atunci când vrei să intri într-un mod de utilizare de productivitate sau entertainment. Sticla de pe acest ecran este însă nouă. În locul Gorilla Glass, Huawei folosește acum sticla proprietară Kunlun, care ar trebui să fie foarte rezistentă. Eu unul nu am avut curajul să o supun la teste, mai ales având în vedere costul dispozitivului.

Ecranul pliabil este și el unul de calitate înaltă, însă aici nu pot spune că sunt cu adevărat impresionat. Cam toate telefoanele de acest gen au acum ecrane similare, cu diagonală similară. Mate X3 alege un panel OLED de 7,85” cu rezoluție 2.224 x 2.496 pixeli. Pot spune că, la acest capitol, ecranele pliabile nu prea au mai avansat foarte mult în ultimii ani. De asemenea, pot spune că prefer decupajul subtil în colț de pe acest model pentru cameră față de camera sub display de la Samsung, care în loc să ascundă camera, o face uneori și mai vizibilă, acea zonă afișând imagini la o rezoluție mai mică.

Huawei Mate X3 crease

Cuta de pe centrul ecranului este încă vizibilă din anumite unghiuri și probabil că nu vom scăpa de ea în următorii câțiva ani, întrucât toate aceste ecrane au aplicate din fabrică o folie de protecție, care accentuează acest efect. Din fericire, atunci când te uiți direct la telefon, fără reflexii ale luminilor din jur, cuta dispare. Nici la deget nu pot spune că se simte prea tare. Este însă acesta cel mai bun display de pe un pliabil? Nu. Din punct de vedere al calității, toate soluțiile de acest gen oferă capabilități comparabile.

Ce mă deranjează însă la aceste dispozitive în continuare este forma aproape complet pătrată, care nu este potrivită pentru consumul de video, lăsând bare negre în jurul conținutului. Nici în gaming nu pot spune că mă satisface acest raport de aspect, însă jocurile par că se pretează ceva mai bine la asta. Pot confirma însă că tabelurile în Excel se văd mai bine decât pe ecranul mic, însă nu aș plăti cu 50% în plus față de un flagship tradițional doar pentru asta.

Mate X3 nu iese din tiparele pliabilelor la capitolul performanță

Cei care au fost atenți când am vorbit despre dimensiunile lui Mate X3 probabil că și-au dat seama că că la capitolul performanță, acest model nu va ieși prea bine din teste, cel puțin din cele de performanță susținută.  Cu o configurație high-end, dar totuși cu hardware de anul trecut, Mate X3 este în continuare unul dintre cele mai rapide telefoane pliabile din piață. Acesta, la fel ca P60 Pro și Mate 50 Pro, folosește chipset-ul Snapdragon 8+ Gen 1 și vine într-o singură variantă de configurare în România: cu 12 GB RAM și 512 GB stocare.

Huawei Mate X3 specs

Astfel, pot spune că mă așteptam la aceste rezultate în teste încă de dinainte să rulez testele, pentru că deja am testat și alte telefoane, chiar și pliabile care foloseau același hardware. Cel mai recent, am avut Motorola Razr 40 Ultra în teste cu o configurație similară iar scorurile sunt similare, ba chiar puțin mai bune în anumite situații pe Huawei. Nu aveam emoții că acest cip nu ar fi puternic sau încă de actualitate, dar se vede că la sarcini susținute, precum jocuri video avansate, performanța scade la cam 35-40% în mai puțin de jumătate de oră. Pliabilele nu sunt dispozitive „de gaming”, deși acela este unul dintre cele mai bune cazuri de utilizare pentru ele, putând înlocui pentru astfel de activități un iPad Mini, de exemplu. Call of Duty și Asphalt rulează foarte bine pe Mate X3, dar Genshin Impact la setări maxime dă semne de oboseală. Pentru alte activități, mai simple, Mate X3 ar trebui să ofere o experiență fluidă fără probleme.

Benchmarks

  • AnTuTu 10 – 1.209.261
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.556 / Multi-Core: 4.541
  • 3DMark Wild Life Extreme – 2.766
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test– Best Loop: 2.780 / Lowest Loop: 1.066 / Stability: 38,3%
  • PCMark – 12.513

Autonomia este peste medie, dar nu depășește alte pliabile pe format fold

Ai crede că un telefon pliabil subțire și ușor ar face compromisuri la capitolul baterie, însă Huawei a reușit să integreze un acumulator de 4.800 mAh în carcasa lui Mate X3, ceea ce sugerează și o autonomie foarte bună. Acest lucru este adevărat, dar depinde și cu ce îl compari. În comparație cu un flagship tradițional, autonomia modelului pliabil de la Huawei este doar OK, întrucât, realist vei obține cam o zi de utilizare la o singură încărcare, indiferent de tipul de sarcini rulate. Asta pentru că ecranul intern este un mare consumator, iar nici cel extern nu este foarte economic, ambele având refresh rate la 120 Hz fără LTPO. Încărcarea este însă destul de rapidă, necesitând aproximativ o oră pentru o încărcare completă.

Huawei Mate X3 battery

Încărcarea wireless fără un încărcător Huawei special se face la puterea normală de 15W pe încărcătoarele considerate „rapide”. Chiar dacă spațiul este limitat la interior, Huawei a reușit să integreze și încărcare wireless în sens invers, utilă pentru accesorii precum căști sau ceasuri.

Multitasking pe Mate X3: simplu în design și utilizare

Huawei și alți producători de smartphone-uri au demonstrat că știu să creeze un dispozitiv pliabil la fel de bun sau chiar mai bun decât Samsung (compania care a dat startul acestui segment de piață), cel puțin din punct de vedere hardware. La software însă, Samsung pare să investească mai mult efort în a găsi niște cazuri de utilizare mai interesante, însă Huawei pare că numai este cu atât de mult în urmă, având în vedere software-ul lui Mate X3.

Huawei Mate X3 dual app

Mate X3 nu pare că încearcă să creeze o experiență de multitasking orientată către productivitate, așa cum vedem la Samsung, ci încearcă să creeze o experiență mai simplă pentru utilizarea a două aplicații simultan. Acestea pot fi afișate pe jumătate de ecran, fie în mod orizontal sau vertical, iar alte aplicații pot fi afișate în ferestre plutitoare, peste acestea. Nu avem o împărțire a ecranului în trei zone și nici un launcher de aplicații rapid, așa cum vedem pe Samsung. Totuși, împărțirea ecranului și mutarea unei aplicații în fereastră este un proces foarte simplu. Doar tragi din partea de jos aplicația în colțul stânga sau în dreapta din partea de sus a ecranului.

Câteva aplicații, în special dintre cele preinstalate pot folosi și modul Flex, însă această funcție mi se pare mai puțin utilă, în practică.

Huawei Mate X3 flex

La fel ca celelalte telefoane Huawei, Mate X3 are ca sursă principală de aplicații magazinul AppGallery, în care încep să apară din ce în ce mai multe aplicații de tot felul, în special aplicații ale serviciilor locale din România, din toate categoriile. Inclusiv aplicații Google, care rulează prin intermediul Gbox, pot fi instalate pe telefonul pliabil, iar totul funcționează fără pași intermediari.

Desigur, această soluție nu este pentru toată lumea, însă pentru majoritatea utilizatorilor, Mate X3 ar trebui să ofere o experiență software foarte bună.

Huawei Mate X3 dual menu

Mi-a plăcut opțiunea de a afișa mai multe aplicații pe ecranul pliabil, întrucât toate celelalte telefoane pliabile pe care le-am testat vin implicit cu o interfață de tabletă, cu puține pictograme pe fiecare ecran. Pe Mate X3 sunt afișate practic două câte ecrane de aplicații simultan. Tranziția de la un ecran la altul este foarte rapidă și nu am întâmpinat probleme în aplicațiile testate. Doar în jocuri este indicat să pornești pe ecranul pe care vrei să te joci de la început pentru a nu întâmpina probleme de scaling, ceva valabil pentru toate telefoanele pliabile.

Singurul lucru care pare să lipsească de pe Mate X3 în raport cu concurența este suportul pentru un stylus pe ecranul pliabil.

Huawei Mate X3 Keyboad

Am apreciat că Huawei oferă pe tastatura sa integrată, Celia Keyboard, posibilitatea de a seta formate diferite pentru fiecare ecran în parte. Am încercat ceva similar cu Swiftkey și cu Gboard și nu am reușit, fiind păstrată o singură setare. Dezavantajul este că trebuie neapărat să folosești tastatura preinstalată pentru a beneficia de această funcție. Din câte îmi dau seama, Celia este bazată pe SwiftKey de la Microsoft, deci dacă foloseai deja acea tastatură, experiența ar trebui să fie similară.

Huawei a integrat senzorul de amprentă în butonul power, așa cum am văzut și pe alte pliabile. Chiar dacă suprafața sa de contact este foarte mică, acest senzor își face treaba foarte bine și rareori am pățit să nu îmi deblocheze telefonul din prima încercare. Există și opțiunea de recunoaștere facială, care funcționează rapid, dar este o metodă mai puțin sigură de deblocare. Aceasta funcționează cu camerele frontale de pe ambele ecrane.

Huawei Mate X3 fingerprint

Sistemul de sunet este surprinzător pentru un telefon pliabil, având în vedere dimensiunile reduse ale difuzoarelor stereo. Avem parte de un sunet bun, bogat în frecvențe și care nu distorsionează, oferind un spațiu bine definit înaltelor, mediilor și joaselor. Problema este că volumul nu se poate ridica la nivelul unui telefon din zona flagship non-pliabil. Totuși, experiența de vizionare a clipurilor, ascultarea de muzică și gaming-ul ar trebui să fie destul de plăcute, chiar și la volum puțin mai mic.

Camerele de pe Mate X3 sunt performante, însă nu la nivelul lui P60 Pro

Având în vedere modulul mare de cameră de pe acest dispozitiv și faptul că include trei camere performante în specificații, așteptările mele erau pentru performanță foto ridicată. Huawei nu dezamăgește la acest capitol, însă este important de menționat că acest sistem nu este tocmai comparabil cu ce vedem pe flagship-urile tradiționale ale companiei.

Vorbim despre o cameră principală de 50 megapixeli cu diafragmă f/1.8, focalizare laser și stabilizare optică, un ultrawide modest, de 13 megapixeli f/2.2 și un zoom optic periscopic 5x, cu stabilizare optică. Având în vedere că cele mai recente telefoane cu obiectiv zoom periscopic se limitează pe la 3.5x, este de apreciat că Huawei a integrat un zoom atât de mare pe un pliabil.

Huawei Mate X3 Camera

Iar rezultatele pe timp de zi sunt în mare parte excelente pe două dintre aceste trei camere. Așa cum era de așteptat, ultrawide-ul nu se ridică la nivelul celorlalte camere, multe dintre cadre având un aspect „soft” cu detalii reduse. Se vede însă că Huawei a încercat măcar să păstreze profilul de culoare cât mai apropiat de cel al camerelor mai performante, iar intervalul dinamic este bunicel, întrucât nu prea am observat cadre arse sau cu umbre fără detalii. Camera ultrawide are și focalizare automată, ceea ce permite fotografie de tip macro, dar nici această componentă nu este printre cele mai performante din piață. Pe timp de noapte, această cameră nu ar trebui folosită, majoritatea imaginilor ies nefocalizate, mișcate sau cu prea mult zgomot de imagine.

Foto zi

Desigur, camera principală este cea mai importantă, iar la acest capitol, Mate X3 reușește să ofere imagini plăcute, dar parcă prea procesate. Acestea au un aspect „sharp” pe care rareori îl întâlnim pe telefoane Huawei, dar măcar culorile sunt bine balansate. Am observat că această cameră are și un contrast redus față de celelalte, în anumite situații, probabil din cauza unui HDR prea agresiv. Per total însă, camera va produce cadre plăcute pentru majoritatea utilizatorilor în lumină naturală. Pe timp de noapte, această cameră reușește să păstreze un nivel ridicat al detaliilor pentru cadre foarte bune, chiar și în condiții slabe de iluminare. La fel ca în cazul P60 Pro, testat recent, balansul de culoare este destul de variabil. Uneori imaginile ies prea roșii, alteori prea verzi. Deja pare că este o limitare a algoritmului de procesare.

Nici nu am mai testat camerele frontale de 8 megapixeli, întrucât acelea vor fi utile doar în apeluri video. Fiind vorba despre un telefon pliabil, poți realiza selfie-uri direct cu camera principală, inclusiv folosind modul portret. Rezultatele sunt foarte bune.

Foto noapte

Zoom-ul este însă printre cele mai bune din piață. Imaginile cu zoom 5x sunt foarte plăcute, focalizate întotdeauna corect și cu detalii foarte bine surprinse. Din păcate, zoom-ul 10x hibrid nu se ridică la același nivel. Inclusiv P60 Pro, care are cameră cu zoom 3.5x reușește să ofere cadre cu zoom 10x mai detaliate. Pare să fie o limitare a rezoluției senzorului, care nu poate rezolva la fel de multe detalii la zoom digital. Pe timp de noapte însă, la 5x Mate X3 folosește tot camera principală, pentru rezultate în general slabe, iar pe 10x apelează la camera dedicată, pentru rezultate similare. Nu recomand utilizarea zoom-ului în mod nocturn.

Un capitol la care Huawei mi se pare că rămâne încă în urmă este captura video. Codec-ul folosit are un bitrate foarte scăzut, care nu poate capta destulă informație pentru a scăpa complet de artefacte de compresie sau zgomot de imagine, chiar și în lumină naturală. Stabilizarea este decentă în mod 4K pe timp de zi, dar aproape inexistentă pe timp de noapte. Există și un mod de stabilizare electronică avansată, dar scade rezoluția la Full HD, pentru o calitate sub așteptări de la un flagship. Probabil că această cameră este de ajuns pentru filmări pentru un story, dar nu de ajuns pentru a începe un canal de YouTube sau pentru filmări în scopuri profesionale.

Concluzii

În concluzie, Huawei Mate X3 este telefonul pliabil care mi-a plăcut cel mai mult de până acum la utilizare obișnuită, nu pentru că ar avea prea multe funcții noi sau pentru că ecranul său pliabil ar fi cumva diferit sau special. Simpla formă mai tradițională a ecranului exterior și greutatea redusă au permis utilizarea lui ca telefon normal atunci când nu aveam nevoie de ecranul mare, iar ecranul interior mi s-a părut mai degrabă un bonus, pentru momentele de relaxare. Camerele nu sunt cele mai bune din piață, dar sunt pe acolo, la multe capitole, iar la capitolul software putem vedea o serie de îmbunătățiri. Singura limitare reală rămâne prețul, de 10.000 lei, care va fi greu de suportat chiar și de către cei mai mari fani ai pliabilelor.

Huawei Mate X3 back unfolded

Huawei pare însă că are o strategie triplă în zona de pliabile și oferă atenție mai multor design-uri. Personal, prefer design-ul cu ecran pliabil pe exterior, precum cel al seriei Mate Xs, dar cu siguranță vor exista destui fani ai formatului „Fold” de pe Mate X3. Având în vedere cât de bine construit este acest model, abia aștept să văd și răspunsul Huawei la pliabilele pe format „Flip”, unde concurența pare să fie cea mai mare în prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult