Nokia 5: mid-range fără pretenţii [REVIEW]

22.08.2017
Nokia 5: mid-range fără pretenţii [REVIEW]
Software, camera foto şi concluzii

Software

HMD Global insistă să folosească versiunea originală de Android, fără modificări, deci sunt puţine lucruri noi de spus despre software-ul lui Nokia 5. Acesta este identic cu cel de pe Nokia 3 şi pare să fie foarte bine optimizat pentru hardware-ul inclus. Un avantaj al acestor dispozitive Nokia este faptul că primesc actualizări software la timp, fiind printre primele dispozitive de pe piaţă, alături de seriile Nexus şi Pixel, care pot fi aduse la cea mai nouă versiune de Android.

Spre diferenţă de Nokia 3, modelul „5” beneficiază şi de un senzor de amprentă. Acesta este foarte sensibil la atingere, deblocarea fiind realizată instant. În ciuda faptului că alţi producători au început să integreze mai multe funcţii în senzorul de amprentă precum control prin intermediul gesturilor, butonul de pe Nokia 5 serveşte doar două roluri: home şi autentificare.

Camera foto

Performanţa foto a devenit foarte importantă pentru smartphone-urile din prezent, explozia reţelelor de socializare din ultimii câţiva ani aducând în prim plan funcţiile de captură pentru mobile. Desigur, senzorii foto de calitate şi optica necesară pentru fotografii mai bune costă în plus. Pentru un smartphone cu preţ de pornire de aproximativ 950 lei, este destul de clar că au fost făcute câteva compromisuri în cazul lui Nokia 5.

În ciuda aşteptărilor scăzute, Nokia 5 reuşeşte din când în când să impresioneze la capitolul foto. Da, dinamica şi contrastul puteau fi mai bune, întrucât în cazul anumitor fotografii umbrele sunt mult prea pronunţate, însă acestea pot fi corectate folosind funcţia HDR în majoritatea cazurilor. Problemele adevărate apar în cazul focalizării, care este destul de lentă, şi în cazul timpului de expunere, care nu este de fiecare dată setat corect pe modul auto. În lumină foarte puternică, zonele deschise la culoare pot apărea „arse”, în timp ce focalizarea nu acţionează foarte bine pentru subiecţi în mişcare. Nivelul de detalii pe care senzorul reuşeşte să îl capteze este neaşteptat de mare, însă imaginile de acest gen pot fi realizate doar ziua, în lumină naturală. 

Imaginile realizate cu Nokia 5 pe timp de zi vor fi cu siguranţă destul de bune pentru publicarea lor pe Facebook şi alte reţele de socializare (deşi pentru Instagram, calitatea imaginilor aşteptate de către utilizatori a crescut în ultimii ani). Din păcate, Nokia 5 nu poate fi recomandat pentru fotografii de vacanţă, întrucât camera nu este destul de rapidă pentru a prinde momente inedite, iar necesitatea de a focaliza manual pe subiecţi statici şi faptul că timpul de expunere nu este întotdeauna setat corect, ar putea oferi o experienţă neplăcută. 

Concluzii

Nokia 5 este un smartphone mid-range foarte interesant, în special pentru cei care au nevoie de un smartphone pe care să îşi poată desfăşura activităţile zilnice de comunicare. 

Părţi pozitive

Design plăcut
Construit din materiale de calitate
Preţ foarte bun
Vine cu Android 7.1.1

Părţi negative

Software-ul camerei foto putea fi mai bun
Display-ul vine doar cu rezoluţie HD
Modul economic limitează foarte mult performanţa

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult