Nokia E71 – mai business de atât nu se poate

Nokia E71 - mai business de atât nu se poate
Software

Nokia E71 are la bază, cum era de aşteptat, sistemul de operare Symbian S60. Acesta include Feature Pack 1, un update care aduce o serie îmbunătăţiri dar care nu este cel mai recent. N78 are Feature Pack 2, de exemplu. Însă chiar şi aşa sistemul se mişcă foarte bine şi în meniuri şi la deschiderea aplicaţiilor. La acest aspect contribuie şi dotările tehnice destul de generoase: procesor la 369 MHz şi 128 MB RAM.

Probleme

Pe parcursul testului, modelul care a poposit în redacţie a dat semne acute de instabilitate software. Mai precis s-a restartat de mai multe ori, în unele cazuri chiar din senin. Aparent fără nicio explicaţie, modelul avut la test s-a dovedit foarte instabil. Au existat perioade în care se restarta la fiecare 2 minute şi perioade în care nu avea nicio problemă. Nu pot să spun că ar fi o problemă pentru toată linia de E71, cel mai probabil este vorba de o problemă izolată de care a suferit doar modelul pe care l-am primit la test.

Nokia E71

Deşi dispune de un nivel mare de personalizare şi câteva teme, niciuna dintre acestea nu mi se pare reuşită. Culorile şi pictogramele din meniuri sunt destul de urâte. Nu este o mare problemă, oricum există numeroase teme alternative pe Internet.

Office

De obicei, telefoanele inteligente Nokia aveau un mare minus pe partea de office. Suita Quick Office de care dispun acestea nu oferea posibilitatea creării şi editării documentelor, ci doar vizualizarea acestora. Nokia E71 include versiunea completă de Quick Office, adică inclusiv funcţia de editare. Terminalul oferă posibilitatea creării de documente, tabele şi prezentări.

Nu lipsesc nici programele de gestionare a informaţiilor personale precum calendarul, managerul de task-uri şi de notiţe. În plus, E71 oferă şi un dicţionar explicativ care vine cu baza de date pentru limba engleză, dar pot fi descărcate şi alte limbi, inclusiv româna.

Nokia E71

GPS, Nokia Maps

E71 dispune de un sistem GPS asistat, dar care nu excelează. Precizia nu este punctul său forte, iar găsirea semnalului poate dura şi 10 minute.

Tot pe partea de localizare E71 mai oferă aplicaţia Nokia Maps 2.0. Aceasta este similară serviciilor online gen Google Maps sau Yahoo Maps. O parte a informaţiilor este stocată local, în timp ce pentru alte informaţii este necesară conectarea la Internet.

Pentru Bucureşti şi oraşele mari, Nokia Maps are destule informaţii. Chiar şi străzile mai mici se regăsesc mai mult sau mai puţin exact.

Camera foto

E71 nu se poate lăuda cu o cameră foarte bună. Pozele realizate nu se pot compara cu cele făcute de N82, de exemplu. Însă telefonul nu trebuie blamat foarte multe pentru această scăpare. De regulă, dispozitivele de business suferă pe partea foto.

Chiar dacă aplicaţia software oferă multe opţiuni (diverse moduri, bliţ, timer şi ajustarea imaginii etc.), acestea nu pot îmbunătăţii prea mult calitatea fotografiilor.

 

Nokia E71 Nokia E71

 

Hardware

Urmând linia trasată de E61, Nokia E71 vine să repare punctele slabe ale înaintaşului său şi să ducă mai departe atuurile acestuia. În acelaşi timp, E71 schimbă puţin direcţia, fiind mult mai aproape ca dimensiuni de un telefon obişnuit.

Construcţie

Cuvântul cheie în descrierea modului de construcţie al lui E71 este compromis. Un compromis care de fapt nu aduce decât aprecieri pozitive. Un compromis realizat între funcţia de bază (scrierea cu ajutorul unei tastaturi full QWERTY) şi nevoia de a avea un dispozitiv cu dimensiuni suficient de rezonabile pentru a putea fi folosit confortabil ca telefon.

Filosofia compromisului nu este aşa simplă. Când vrei să faci un telefon pentru business, cu tastatură QWERTY, nu este suficient să te concentrezi doar asupra acestui aspect. Trebuie să te gândeşti că cel care îl va cumpăra va dori să-l folosească şi ca simplu telefon. Iar pentru aceasta, trebuie să-i oferi o dimensiune care să nu concureze la titlul de cărămidă. În acelaşi timp, trebuie să ai suficient spaţiu pentru a pune o tastatură care să fie uşor de folosit şi să permită dezvoltarea unei viteze mari de scriere.

Nokia merită felicitări pentru că a reuşit să facă un compromis care să mulţumească şi capra şi varza, în cazul lui E71. Terminalul este mai mic decât modelele anterioare şi totodată mai subţire. Este cât se poate de solid, nu există părţi care să se mişte sau să nu se îmbine corect. Este unul din puţinele dispozitive de business cu tastatură QWERTY pe care poţi să le ţii în buzunar, fără să pari dubios. Este suficient de uşor (pentru un telefon de business) şi de subţire (11 mm) pentru a nu te deranja când îl ţii în buzunar. Nokia susţine chiar că este cel mai subţire telefon cu tastatură QWERTY la ora actuală. Marketingul interesează mai puţin aici, însă pentru acest lucru finlandezii merită o mare bilă albă.

Nokia E71

Ecran

Ecranul este şi el victima compromisului pentru obţinerea unei dimensiuni reduse. Este cam mic din această cauză, dar nu supărător de mic. Are doar 2.36 inch dar compensează prin rezoluţia QVGA de 320 x 240 de pixeli. Este suficient pentru navigarea pe Internet, pentru compunerea şi citirea mesajelor electronice, iar în meniul principal poate afişa 12 pictograme (în modul grid), 4 linii pe orizontală şi 3 pe verticală. Calitatea ecranului este mulţumitoare. Oferă o vizibilitate bună chiar şi în bătaia directă a soarelui.

Panoul de control

La mijloc, între ecran şi tastatură, este zona butoanelor de bază care oferă accesul la cele mai importante funcţii ale telefonului. În total sunt 8 butoane, în mijlocul cărora tronează mândru controller-ul clasic cu 5 direcţii. Acesta şi toate cele 8 butoane sunt uşor de folosit. Asta chiar dacă la o primă privire, par cam mici.

Cele 8 butoane sunt: 2 pentru convorbiri, 2 dedicate funcţiilor de pe ecran, homescreen/meniu, calendar, agendă şi e-mail. Ultimele trei pot fi modificate şi configurate după bunul plac al utilizatorului. Se poate atribui alt program unui buton (butonul de calendar poate fi configurat să deschidă player-ul multimedia, de exemplu) şi se poate alege o acţiune suplimentară pentru apăsarea lungă. Spre exemplu, dacă apeşi scurt butonul de agendă intri în lista de contacte; dacă îl apeşi puţin mai lung, poţi crea o nouă intrare în agendă.

Tastatura

Dacă Nokia ar fi dat-o în bară cu tastatura la acest model, ar fi putut la fel de uşor să-l arunce la gunoi. Tastatura QWERTY este elementul definitoriu pentru E71 şi cea mai importantă funcţie pentru utilizatorii de business care aleg acest telefon. Din fericire, finlandezii n-au dat-o în bară, deşi la prima vedere aşa părea.

Prin reducerea dimensiunilor telefonului, automat au fost micşorate şi butoanele. La prima vedere acestea par (şi chiar sunt) cam mici. De aceea, prima impresia a fost că scriere la această tastatură va fi un chin. Din fericire, nu este aşa. Chiar dacă butoanele sunt mici, scrierea nu este afectată din această cauză. Se scrie uşor şi repede la tastatura lui E71.

Toate butoanele au aproximativ aceeaşi dimensiune. Doar spacebar-ul face excepţie, acesta având lungimea a 4 butoane normale.

Pe marginile sale subţiri, Nokia E71 are loc de câteva butoane şi sloturi. În dreapta sunt butoanele de volum şi comenzi vocale, iar deasupra acestora se găseşte intrarea de 2.5 mm pentru căşti. În stânga sunt plasate slotul microSD şi intrarea micro USB. Sus au fost plasate butonul de Power şi un difuzor. Butonul de Power iese uşor în evidenţă, fiind singura pată de culoare (roşie) de pe suprafaţa telefonului.

Camera de pe spate nu este protejată în niciun fel, iar riscul de zgâriere este destul de mare.

Nokia E71

Urmărește Go4IT.ro pe Google News