Samsung Galaxy A8 (2018): mid-range scump sau premium accesibil? [REVIEW]

02.03.2018
Samsung Galaxy A8 (2018): mid-range scump sau premium accesibil? [REVIEW]
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Samsung s-a remarcat în ultimii câţiva ani ca producător ale celor mai bune ecrane de pe smartphone-uri de pe piaţă. În fiecare an, panourile sale câştigă distincţii de la unele dintre cele mai reputabile autorităţi din industrie, deci ne-am aştepta ca pe dispozitivele sale să găsim cele mai calitative componente. Astfel, Galaxy A8 are un ecran Super AMOLED foarte bun şi luminos, calibrat în modul „clasic” al Samsung. Practic, ecranul are o tentă de culoare mai rece, cu nuanţe de roşu accentuate.

Din fericire, atunci când este privit din unghiuri laterale, ecranul nu pierde culorile decât în cele extreme, în care oricum este irelevantă acurateţea culorilor. Ce lipseşte ecranului de pe A8 faţă de S8 este suprafaţa cu force touch din partea de jos, folosită pentru utilizarea ecranului atunci când este în modul „always on”. Pentru a activa ecranul fără a apăsa pe butoane, Samsung a implementat atingerea de două ori a butonului home de pe ecran.

Ecranul lui A8 este foarte luminos, mult peste concurenţa din această categorie de preţ, însă Samsung nu încurajează utilizarea lui pe setarea maximă. În timp ce utilizatorul are opţiunea de a creşte luminozitatea până la 100%, peste 90% bara de setare este colorată în culoarea roşie, sugerând că poate apărea efectul de burn-in dacă este folosit prea mult la nivelul maxim.

Performanţă

Pe hârtie, Galaxy A8 se recomandă drept unul dintre cele mai performante smartphone-uri mid-range de pe piaţă. Acesta vine cu un procesor octa-core, care beneficiază de două nuclee rapide şi şase mai modeste, configuraţia internă fiind similară cu cea a unor procesoare high-end din urmă cu vreo 2 ani. Testele de performanţă confirmă acest lucru, Galaxy A8 (2018) fiind primul model mid-range pe care l-am testat care a depăşit un scor de 110.000 în testul de performanţă AnTuTu.

Pe perioada testării nu am sesizat probleme de performanţă în niciun scenariu, dar asta este deja normal pentru un telefon peste medie din 2018. Interfaţa Samsung Experience pare să fi primit şi câteva optimizări în plus faţă de ce am primit pe S8 şi Note8 în trecut, fiind parcă ceva mai rapidă pe A8. Desigur, telefoanele high-end de la Samsung se comportă acum la fel sau chiar mai bine, întrucât au primit câteva actualizări pe parcursul lunilor care au trecut.

Singurul lucru cu adevărat dezamăgitor este faptul că telefonul nu oferă şi filmare în rezoluţie 4K. Nu este clar dacă avem de a face cu o limitare de la hardware-ul camerei, sau o limitare software forţată, întrucât procesorul şi stocarea sunt mai mult decât capabile să ofere aceste capabilităţi.

Autonomie

Galaxy A8 este livrat cu un acumulator de 3.000 mAh, similar cu cel de pe Galaxy S8. Acesta reuşeşte să ofere o zi întreagă de utilizare normală şi se poate apropia chiar şi de o zi şi jumătate pentru cei care nu sunt dependenţi de telefon. Având în vedere că A8 şi Galaxy S8 sunt construite cu procesoare similare din punct de vedere al procesului de fabricaţie şi că au ecrane de dimensiuni similare, nu este de mirare că autonomia este similară. Este posibil însă ca A8 să poată funcţiona puţin mai mult la o singură încărcare, întrucât rezoluţia display-ului este puţin mai mică, lucru care rezultă în mai puţini pixeli de aprins şi mai puţin stres asupra procesorului grafic pentru afişarea conţinutului.

 

Părţi pozitive

Design premium şi materiale de calitate
Performanţă ridicată pentru un mid-range premium
Camere de calitate
Se apropie mult de experienţa oferită de un Galaxy S8
Rezistenţă la apă şi praf

Părţi negative

Preţ mai mare decât al concurenţei
Nu filmează în rezoluţie 4K
Nu are stabilizare optică pentru cameră
Senzorul de amprentă şi detecţia facială nu funcţionează foarte bine

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult