Samsung Galaxy Note 4 review

10.11.2014
Samsung Galaxy Note 4 review
Software şi telefonie

Software şi telefonie

Interfaţa TouchWiz Nature 3.0 de pe Galaxy Note 4 este doar o versiune uşor îmbunătăţită a versiunii lansate în această primăvară odată cu Galaxy S5, aceasta folosind acum Android 4.4.4 ca fundament software şi îmbunătăţind anumite aspecte minore.

Interfaţa păstrează unele elemente caracteristice Samsung, cum ar fi culoarea de fundal verde-albăstruie sau tab-urile de mari dimensiuni, însă oferă un set nou de pictograme cu design simplu şi culori puternice, un meniu pentru setări care poate fi afişat în funcţie de preferinţe sub forma unor panouri multiple sau tab-uri, widget-uri cu aspect plat şi noul My Magazine. Faţă de versiunea de pe Galaxy S5, se remarcă noul meniu pentru multitasking care prezintă aplicaţiile deschise sub forma unui carusel, interfaţa albă a tastaturii telefonice şi meniul pentru setări care a deveni mai aerisit.

Multitasking-ul a devenit şi el mai bun, software-ul de pe Galaxy Note 4 permiţând redimensionarea în cadrul unei ferestre a unei aplicaţii printr-o simplă mişcare pornind din colţul ecranului, minimizarea acesteia sub forma unor pictograme flotante şi comutarea rapidă în modul de lucru cu stylus în cazul în care aplicaţia este compatibilă.

Schimbările sunt numeroase şi nu întotdeauna evidente, însă utilizatorul va remarca treptat că Samsung a eliminat tot balastul grafic depăşit acumulat în ultimii ani şi oferă acum o interfaţă coerentă şi aspectuoasă. Generaţia actuală TouchWiz oferă şi multe modificări funcţionale mici, cum ar fi posibilitatea agregării conexiunilor de date şi Wi-Fi pentru descărcarea de fişiere, posibilitatea ajustării luminozităţii fără a renunţa la reglarea automată şi multe alte mărunţişuri. Dincolo de aceste noutăţi mai mult sau mai puţin interesante, software-ul Samsung oferă toate facilităţile deja cunoscute precum Split Screen, micro-aplicaţii şi ferestre flotante pentru redarea media.

Asemănător aplicaţiei BlinkFeed din HTC Sense, Briefing (anterior numit My Magazine) este un agregator pentru ştiri care oferă o paginare mai bună a conţinutului Web. Dacă HTC a făcut din BlinkFeed un punct central al interfeţei sale grafice, Samsung nu a dorit să-şi supere prea tare utilizatorii şi a amplasat acest produs software într-un ecran lateral dedicat, care poate fi eventual şi dezactivat cu totul. Briefing este doar o interfaţă alternativă a faimoasei aplicaţii Flipboard, dar care foloseşte categorii de conţinut separate de cele ataşate contului de bază. Odată cu recosmetizarea aplicaţiei Briefing, Samsugn a actualizat puţin şi interfaţa S-Health, aceasta oferind acum un widget refăcut şi afişarea informaţiilor în Lock Screen.

Dacă implementarea software de pe Galaxy S5 nu a avut întotdeauna performanţe satisfăcătoare, software-ul de pe Galaxy Note 4 este mult mai bine optimizat şi nu am avut de ce să mă plâng în timpul perioadei de test.

În cadrul evenimentului de lansare, Samsung a afirmat că a îmbunătăţit partea de telefonie şi menţionat implementarea unui sistem cu trei microfoane, două pe rama inferioară şi unul pe cea superioară, care oferă nu doar o atenuare bună a zgomotului de fundal, dar şi o amplificare direcţionată selectivă. Compania nu s-a lăudat degeaba, sistemul de microfoane având o fidelitate foarte bună şi un nivel audio ridicat, iar implementarea unui algoritm de beamforming face ca Galaxy Note 4 să fie util şi atunci când este folosit ca dictafon sau reportofon.

Casca oferă un volum sonor ridicat si o fidelitate bună. Difuzorul de pe capacul posterior este însă modest, acesta remarcându-se prin volumul ridicat, dar fiind penalizat de fidelitatea slabă, de limitarea în frecvenţă, de rezonanţa neplăcută indusă de carcasă şi de atenuarea destul de sesizabilă atunci când terminalul este aşezat pe masă cu ecranul în sus. Sistemul de telefonie este completat de LED-ul RGB frontal, însă posibilităţile de particularizare oferite sunt modeste.

Părţi pozitive

Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună

Părţi negative

Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News