Samsung Omnia – un smartphone de excepţie

02.10.2008
Samsung Omnia – un smartphone de excepţie
Samsung Omnia Hardware

Samsung Omnia este un gadget all-in-one căruia nu prea ai ce să-i reproşezi la acest capitol. Dintr-un sondaj efectuat pe mai multe persoane interesate de Omnia, reiese că prezenţa unei tastaturi QWERTY ar fi fost benefică. Dar ar fi mers şi o rezoluţie superioară (VGA, nu una atipică de 240 x 400 pixeli) sau, de ce nu, o interfaţă multitouch. Dar toate astea ar fi dus la creşterea în dimensiuni a terminalului. Ne-a ajuns HTC Touch Pro. Eu unul prefer oricând un dispozitiv slim în locul unei cărămizi, mai ales că nu sunt genul de om care să folosească telefonul pentru a-şi scrie memoriile. Prefer să stau la calculator.

Samsung Omnia Photo Sample

Camera de 5 MP dispune de o mulţime de funcţii specifice aparatelor foto compacte: autofocus, stabilizator de imagine, Face Detection, Smile Detection şi geotagging. La vederea atâtor facilităţi, am spune că nu mai are rost să păstrăm vechea cameră de 3.2 MP sau chiar 5 MP. Însă, deşi Omnia se poate compara cu alte telefoane cu cameră de 5 MP, având rezultate mulţumitoare, păleşte în faţa unei camere chiar şi entry-level.

În lumină naturală pozele ies clare şi viu colorate, în timp ce în spaţii iluminate artificial sau pe întuneric deja calitatea este vizibil redusă. Prezenţa unui bliţ Xenon puternic în locul LED-ului ar fi adus un plus la calitate în aceste condiţii. Filmarea se face la rezoluţie VGA cu 30 de cadre pe secundă.

Samsung Omnia Photo Sample

Per ansamblu, ţinând cont că Samsung Omnia este totuşi un smartphone, nu am decât cuvinte de laudă pentru realizarea coreenilor. Deşi, de cealaltă parte, există persoane ce consideră că un dispozitiv business trebuie să se axeze în special pe aplicaţii serioase, nu pe entertainment. Şi într-un fel au dreptate, doar că Omnia dispune de tot ce-i trebuie unui om de afaceri (mai puţin tastatura QWERTY) şi în plus oferă şi facilităţi multimedia avansate.

Omnia garantează accesul la Internet prin Wi-Fi sau orice zonă cu acoperire GSM, la viteze de până la 7.2 Mbps prin HSDPA.

Samsung OmniaPână să trec la componentele care permit instalarea aplicaţiilor business, să vă spun câte ceva despre GPS. Receptorul GPS integrat nu înseamnă mare lucru fără un pachet de hărţi bine puse la punct, cu toate marcajele de interes şi reprezentarea precisă a străzilor. Singura lui utilitate ar fi cea de atribuire a coordonatelor geografice la fotografii (geotagging). Dar, în tandem cu sistemul Windows Mobile 6.1 Professional, are mult mai multe de spus. În afară de aplicaţia preinstalată Google Maps, merge să pui un pachet de hărţi foarte apreciat în România şi Europa – iGO 2006, 2008, sau, de ce nu, TomTom.

Componentele hardware de care depinde rapiditatea dispozitivului sunt procesorul şi memoria. Samsung Omnia are un procesor Marvell tactat la 624 Mhz şi 128 MB RAM. Stocarea fişierelor se face în memoria internă (8 GB sau 16 GB) şi pe carduri microSD, de până la 8 GB.

Închei prezentarea harware prin menţionarea accelerometrului, a cărui sensibilitate poate fi reglată în funcţie de condiţiile de utilizare şi aplicaţiile ce beneficiază de acesta. De asemenea, tot mulţumită accelerometrului, ai posibilitatea să treci apelurile în modul silenţios prin poziţionarea terminalului cu faţa în jos (turn to mute). Restul facilităţilor sunt listate în specificaţiile Samsung Omnia.

Introducere. Construcţie

Ca fost posesor de telefoane Samsung (generaţie 2002 şi 2005) şi pentru că sunt genul de om care când vine vorba de telefoane nu se limitează la un singur producător căruia să-i aducă ofrande, am putut să-mi conturez o imagine destul de relevantă despre cum doresc să se impună giganţii din lumea mobilă, prin ce se remarcă şi cum vor să fie văzuţi. Fără să deviez de la subiect, am să mă rezum la Samsung Mobile. Mereu am avut impresia că ei concep dispozitive destinate celor care apreciază în special designul şi mai puţin funcţionalitatea.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

Lucrurile s-au schimbat în ultimii doi ani, de când producătorul sud-coreean a început să implementeze sistemul de operare Windows Mobile în smartphone-uri, fără să afecteze aspectul atractiv al acestora. Este şi cazul lui Samsung Omnia, recent lansat în România, un gadget pe care mulţi l-au văzut drept telefonul ideal, datorită facilităţilor complete încorporate în acea carcasă lucioasă, subţire, fără cusur. Dar, ca orice om sau lucru, şi Samsung Omnia are micile sale defecte.

Construcție

Samsung Omnia este un smartphone bine închegat, dintr-o bucată. Măsoară 112 x 56.9 x 12.5 mm şi cântăreşte 122 de grame. Carcasa este realizată dintr-un plastic de calitate superioară. Aşa cum îi stă bine unui telefon inteligent, dispune de un ecran tactil de 3.2 inch, uşor de controlat cu vârful degetelor.

Ceea ce îl face deosebit (nu unic) este însă joystick-ul optic (mini touchpad) amplasat central, sub logo-ul companiei. Cu ajutorul său deplasezi cursorul pe ecran (precum la notebook-uri), fără să laşi urme de amprente sau să recurgi la stylus. În plus, are şi rol de buton de confirmare, dacă îl apeşi. De-o parte şi de alta a mini touchpad-ului se află clasicele taste de apelare/terminare convorbire.

Samsung i900 OmniaRevenind la stylus, acesta nu are un compartiment în care să fie ascuns, dar se poate prinde de un şnur – fapt care nu prea se pretează la un dispozitiv business, dar nici nu îi scade cota.

Pe latura stângă regăsim interfaţa proprietară Samsung, la care se conectează cablul TV-out, cablul de date, încărcătorul sau headseat-ul. În dreapta avem butonul dedicat activării camerei foto, două taste soft care în principal ajustează volumul şi o tastă rapidă de acces în meniu. Ţinut mai mult apăsat, porneşte un soi de “Task Manager” de unde poţi închide sau selecta toate aplicaţiile dechise înainte.

În capătul de deasupra sunt aşezate unul lângă altul butonul de pornire şi cel de resetare. În fine, partea dorsală este dedicată logic obiectivului camerei foto. Sub el se află un LED Flash, pentru fotografii pe întuneric.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News